Τα μισθολόγια πλην του γεωργικού τομέα στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 187.000, πολύ πιο πάνω από την εκτίμηση των 170.000. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 3,5% τον περασμένο μήνα σε 3,8%, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με το CNBC, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση, κάτω από την πρόβλεψη για 4,4%. Σε συνδυασμό με τα αναθεωρημένα προς τα κάτω στοιχεία για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όλα αυτά συνιστούν σαφείς ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνεται.
Περισσότερες θέσεις εργασίας με υψηλότερη ανεργία
Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, αλλά το συνολικό ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε. Αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, καθώς είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας. Υπάρχει όμως μια απλή εξήγηση γι' αυτό.
Εξ ορισμού, το ποσοστό ανεργίας είναι ο λόγος του αριθμού των ανέργων (άτομα που δεν έχουν εργασία αλλά αναζητούν ενεργά μία) προς το εργατικό δυναμικό (το άθροισμα των ατόμων που απασχολούνται και των ανέργων), εκφρασμένος ως ποσοστό.
Εάν το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται, αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των ατόμων που αναζητούν εργασία σε σύγκριση με το συνολικό εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί. Αυτό είναι αρκετά απλό. Το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε, παρόλο που υπήρχαν 187.000 περισσότερες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, σημαίνει ότι υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι που άρχισαν να αναζητούν εργασία απ' ό,τι άνθρωποι που εξασφάλισαν μία. Το συμπέρασμα: Το συνολικό εργατικό δυναμικό αυξήθηκε τον Αύγουστο. Πράγματι, 597.000 άτομα χωρίς εργασιακή εμπειρία αναζήτησαν εργασία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση.
Ένα αυξανόμενο εργατικό δυναμικό σημαίνει μια πιο χαλαρή αγορά εργασίας. Αυτό πιθανώς συνέβαλε στη χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών τον περασμένο μήνα. Όπως έγραψε ο οικονομολόγος της Bank of America U.S. Στίβεν Τζούνο, «το γενικό μήνυμα εδώ φαίνεται να είναι ότι πλησιάζουμε στην πλήρη απασχόληση, με την προσφορά και τη ζήτηση να έρχονται περισσότερο σε ισορροπία».