Δεν απομένουν μεγάλα κεφάλαια για την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της τράπεζας μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουν διατεθεί 2,28 τρισ. ευρώ, με το «ταβάνι» να προσδιορίζεται στα 2,5 τρισεκατομμύρια.
Μπορεί ο Mario Draghi να δήλωσε ότι τo μηνιαίο πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ θα συνεχιστεί έως τουλάχιστον το τέλος Δεκεμβρίου και πιθανόν και πέραν αυτού, σύμφωνα όμως με δημοσίευμα του Bloomberg εντός της ΕΚΤ υπάρχουν και άλλες φωνές.
Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της Τράπεζας δήλωσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι το QE δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι με τον σημερινό ρυθμό αγοράς ομολόγων των 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, στο τέλος του 2017 η ΕΚΤ θα έχει ήδη διαθέσει 2,28 τρισ. ευρώ. Οπότε οι αγορές ομολόγων αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο ίσως μειωθούν στα 30 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι συζητήσεις πλέον επικεντρώνονται τώρα στον τρόπο διανομής του πρόσθετου ποσού με την πάροδο του χρόνου, με το ΔΣ να είναι βαθιά διχασμένο σχετικά με το αν θα ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης του προγράμματος.
Το πρόβλημα είναι ότι παρά την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι το QE μπορεί να λήξει πολύ νωρίς.
Ενδεικτικό της διαφορετικής οπτικής που επικρατεί σχετικά με το QE είναι οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις που εξέφρασαν τις προηγούμενες ημέρες οι κεντρικοί τραπεζίτες Γερμανίας και Ιταλίας. Ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν βλέπει την ανάγκη περαιτέρω επέκτασης των νομισματικών κινήτρων. Αντίθετα, ο Ιταλός συνάδελφός του, Ignazio Visco, επεσήμανε σε συνέδριο το Σάββατο ότι θα προτιμούσε να μην υπάρξουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη λήξη του QE. « Η ΕΚΤ χρειάζεται την ευελιξία που υπάρχει στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Visco.