Νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή αντιτίμου για τη χρήση της πλαστικής σακούλας αναμένεται το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Έθνος, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για τη σταδιακή εξαφάνισή της και ενσωματώνοντας σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, η πλαστική σακούλα μιας χρήσης για τη μεταφορά προϊόντων θα πωλείται ίσως και από το β'' εξάμηνο του 2017 με αντίτιμο, το οποίο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αλλά υπολογίζεται μεταξύ 5 και 10 λεπτών, ώστε να είναι ένα από τα μικρότερα που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται πως το ζήτημα της ενδεχόμενης καταβολής αντιτίμου για τις πλαστικές σακούλες δημιουργεί αντιδράσεις εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ τον τελευταίο καιρό ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) βρίσκεται σε διαβούλευση με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας.
Όσον αφορά το αντίτιμο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πάνω από μία κατηγορίες ανάλογα με το υλικό, το μέγεθος και το βάρος της σακούλας. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει χρέωση και για τις μικρότερες σακούλες (αυτές για τη μεταφορά τροφίμων που διαθέτουν π.χ. τα οπωροπωλεία).
Παράλληλα η ρύθμιση θα προβλέπει και ελέγχους στα σημεία πώλησης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ενώ για τους παραβάτες θα υπάρχουν κυρώσεις που θα ξεκινούν από απλές συστάσεις και θα φτάνουν έως και την επιβολή προστίμων για όσους είναι υπότροποι.
Σήμερα υπολογίζεται ότι η μέση ετήσια κατανάλωση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 240-260 «κομματιών» ανά άτομο, με τους αριθμούς να είναι ακόμα μεγαλύτεροι σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.
Στόχος είναι το τέλος για την αγορά της κάθε σακούλας να είναι ανταποδοτικό και να κατευθύνεται μέσω του Πράσινου Ταμείου εξ ολοκλήρου στη διαχείριση της ρύπανσης απ'' αυτήν την πηγή, σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις για τις επιπτώσεις της.