Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Περισσότερα από όσα κατέβαλαν προς κρίσης για έμμεσους φόρους θα πληρώσουν το 2017 τα νοικοκυριά. Στο συρρικνωμένο εισόδημα τους οι φόροι αυτοί αποτελούν πλέον ένα πολύ μεγάλο κομμάτι το οποίο τους αναγκάζει να δαπανούν μικρότερα ποσά ακόμα και για είδη πρώτης ανάγκης.
Από την επεξεργασία των προϋπολογισμών των τελευταίων ετών προκύπτει ότι, οι φορολογούμενοι πριν από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και συγκεκριμένα το 2009 κατέβαλαν σε ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης 28,2 δισ. ευρώ ποσό το οποίο αποτελούσε το 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Το επόμενο έτος θα πληρώσουν σε φόρους κατανάλωσης περί τα 26,2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι μικρότερο λόγω της πτώσης της κατανάλωσης, όμως αποτελεί το 14,4% του ΑΕΠ.
Τη στιγμή δηλαδή που το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται δραματικά και η ιδιωτική κατανάλωση έχει υποστεί την τελευταία δεκαετία τεράστιο πλήγμα η κυβέρνηση αυξάνει τους έμμεσους φόρους το 2017 κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο έτος θα αναγκαστούν να διαθέσουν πολλά περισσότερα για την αγορά λιγότερων αγαθών.
Και δυστυχώς η αύξηση των εσόδων στηρίζεται κατά κύριο λόγο στους νέους φόρους που επιβλήθηκαν όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και αυτών που θα εφαρμοσθούν το 2017 στα καύσιμα, τα τσιγάρα, τον καφέ και την σταθερή τηλεφωνία και όχι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Τα διαχρονικά στοιχεία από τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών είναι αποκαλυπτικά καθώς το 2008, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τα ελληνικά νοικοκυριά ξόδευαν κατά μέσο όρο τον μήνα το 16,4% του συνολικού εισοδήματός τους για την αγορά ειδών διατροφής, ποσοστό που αντιστοιχούσε σε 347,40 ευρώ.
Από το 2014 και μετά τα ελληνικά νοικοκυριά ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 20,5% του συνολικού μηνιαίου εισοδήματός τους για την αγορά ειδών διατροφής, ποσό που αντιστοιχεί σε 299 ευρώ.
Στα νοικοκυριά των χαμηλών εισοδημάτων το ποσοστό που δαπανάται για την αγορά τροφίμων είναι πολύ υψηλότερο. Για ένα νοικοκυριό με 750 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, η δαπάνη για τρόφιμα ανέρχεται σε 22,5% επί του συνολικού εισοδήματος, ενώ για ένα νοικοκυριό με μηνιαίο εισόδημα 1.800 ευρώ, η δαπάνη αντιστοιχεί σε 19% του εισοδήματος. Με άλλα λόγια, κάθε αύξηση έμμεσων φόρων και δη του ΦΠΑ πυροδοτεί το φαινόμενο του «πληθωρισμού των φτωχών».
Διαβάστε ακόμα:
- Πλαστικό χρήμα, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ αύξησαν τα έσοδα τον Σεπτέμβριο