Ήρθε η ώρα που οι αγορές αρχίζουν τις αναταράξεις μιας και μπροστά τους έχουν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό με το tapering και την αύξηση επιτοκίων να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους. Η Λαγκάρντ για δεύτερη φορά παραδέχεται ότι η εκτίμηση για τον πληθωρισμό ήταν λάθος, ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν μπροστά τους να λύσουν μια πολύ δύσκολη εξίσωση.
O S&P θυμίζουμε πως στο χαμηλό της πανδημίας κατέγραψε τιμή στην ζώνη των 2.200 μονάδων και σήμερα μετά την διόρθωση διαπραγματεύεται στην ζώνη των 4.200-4.300 έχοντας σε πρώτη φάση καταγράψει 23% διόρθωση της όλης κίνησης όπου έδωσε και αντίδραση. Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια φάση διόρθωσης και volatility που μπορεί να πάρει χρόνο.
Το επίπεδο του 4.236 θα μπορούσε να δώσει μία αντίδραση με την ζώνη των 4.500 ή στην καλύτερη στις 4.620 μονάδες. Αν τώρα το επίπεδο χαθεί τότε το πιο πιθανό είναι να βρεθεί στην ζώνη κάτω από τις 4.000 που έχει και σημαντικές στηρίξεις. Λογικά θα χρειαστεί σεβαστός χρόνος σε volatility μέχρι να δούμε καλύτερα την εικόνα. Είναι λογικό οι παρεμβάσεις στα δύσκολα να συνεχίζονται παρόλα αυτά τα «πυρομαχικά» σύντομα θα αρχίσουν να λιγοστεύουν.
Ακολουθούν δύο γραφήματα του S&P, ένα ημερήσιο και ένα εβδομαδιαίο, που δείχνουν ουσιαστικά την εικόνα του. Ξεκάθαρα στην συνεδρίαση της Παρασκευής υπήρξε παρέμβαση με σκοπό να ανακόψει την ορμή των πωλητών. Στο ημερήσιο η συντήρηση του 4.300 σε κλείσιμο είναι στα θετικά. Το 4.490 γίνεται σημαντική κοντινή αντίσταση που θέλει προσοχή στην αντίδραση με το 4.586 επίπεδο να γίνεται κύρια αντίσταση.
Οι αποτιμήσεις σε αρκετές περιπτώσεις στην Αμερική έχουν φτάσει με τις προσδοκίες σε αστρονομικά επίπεδα με αποτέλεσμα οι διορθώσεις να είναι και πιο βίαιες σε σχέση με μετοχές που κινούνται πιο ομαλά. Η αγορά θα αρχίσει να τιμολογεί αποτελέσματα και FED προσπαθώντας να ανακαλύψει πόσο μπορεί να κρατήσει ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων. Η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο με τις προβλέψεις να αρχίσουν να είναι πολύ πιο συντηρητικές.
Η Ελλάδα τώρα έχει ένα τελείως διαφορετικό γράφημα και περιμένει να δει πως θα συμπεριφερθούν οι ξένοι στα επίπεδα. Ουσιαστική στήριξη έχει στην ζώνη του 900, ενώ και πάλι χρειάζεται να κατοχυρώσει το 930 επίπεδο αν θέλει και πάλι να δοκιμάσει το πολύ σημαντικό 959. Ήταν αδύνατον να μην επηρεαστεί σε τόσο μεγάλη διόρθωση τωn ξένων θυμίζοντας ότι από αρχές έτους ο S&P καταγράφει απώλειες 7,5%, ο Dax 5,5% με τον ΓΔ ακόμα και σήμερα να έχει κέρδη 2,5% υπέρ αποδίδοντας 8-10% έναντι των ξένων αγορών.
Είναι δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία τελείως διαφορετική φάση από τις υπόλοιπες μιας όπως όλα δείχνουν πως θα καλύψει τις σημαντικές απώλειες στο ΑΕΠ των τελευταίων ετών. Οι υπόλοιποι θα προσπαθήσουν να συντηρήσουν, έστω και μία μικρή ανάπτυξη με την Ελλάδα να προσπαθεί να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στην πορεία του χρόνου.
Γενικός Δείκτης Χ.Α.