Ελάχιστη βελτίωση παρουσίασε τον Οκτώβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, καθώς η ζήτηση συνέχισε να συρρικνώνεται παρά τις νέες προσπάθειες Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως έδειξε ο δείκτης PMI της IHS Markit.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI, που εκλαμβάνεται ως μια σημαντική ένδειξη της οικονομικής κατάστασης, διαμορφώθηκε στο 50,2 ελάχιστα ενισχυμένος από το χαμηλό έξι ετών 50,1 που είχε διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας να βρίσκεται οριακά πάνω από το «κατώφλι» του 50 που σηματοδοτεί την περιοχή οικονομικής ύφεσης.
Σημειώνεται ότι οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters, ανέμεναν ότι ο δείκτης θα παραμείνει μεν σε χαμηλά επίπεδα αλλά ότι θα κυμανθεί στο ελαφρώς καλύτερο 50,3.
«Η οικονομία της ευρωζώνης ξεκίνησε το τέταρτο τρίμηνο με στασιμότητα και τον δείκτη PMI να δείχνει τριμηνιαίο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ λίγο κάτω από 0,1%», σημείωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η έρευνα της Markit δείχνει πως «η θητεία του Μάριο Ντράγκι στο "τιμόνι" της EKT ολοκληρώνεται με την οικονομία της Ευρωζώνης να έχει ένδειξη στάσιμου ΑΕΠ, μειωμένο ρυθμό νέων θέσεων εργασίας, σχεδόν παγιωμένες τιμές και αυξανόμενη απαισιοδοξία για τις προοπτικές της».
Στις επιμέρους μετρήσεις του δείκτη, ο PMI του κυρίαρχου οικονομικού τομέα της Ευρωζώνης, των υπηρεσιών, παρουσίασε επίσης οριακή βελτίωση στο 51,8 από το χαμηλό έτους 51,6 τον Σεπτέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 51,9 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε σημαντικά στο 56,5 από το 58,6, ενώ κακό Οκτώβριο είχαν και οι βιομηχανίες, που είδαν τη δραστηριότητά τους να διατηρείται στο χαμηλό επτά ετών 45,7 του Σεπτεμβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις ανέμεναν να ενισχυθεί στο 46.
Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, ο οποίος τροφοδοτεί το σύνθετο δείκτη PMI, διαμορφώθηκε στις 46,2 μονάδες, ελάχιστα βελτιωμένος από το 46,1 του περασμένου μήνα, ενώ παρέμεινε για ένατο συνεχόμενο μήνα κάτω των 50 μονάδων.
Σημειώνεται τέλος ότι η συντριπτική πλειοψηφία - 95% - των οικονομολόγων που είχαν ερωτηθεί από το Reuters την περασμένη εβδομάδα, σε μία πρόσθετη ερώτηση που τους είχε τεθεί είχαν δηλώσει ότι η δέσμη μέτρων τόνωσης της ΕΚΤ δεν πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στην επαναφορά του πληθωρισμού στη τιμή-στόχο του 2%.