Με τον εντονότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Ιούνιο του 2008 ενισχύθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI το Σεπτέμβριο, ο οποίος ανήλθε στις 52,8 μονάδες, υψηλότερα από τις 52,2 μονάδες του Αυγούστου, σημειώνοντας αύξηση για τέταρτο διαδοχικό μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, στην ανάπτυξη συνέβαλε μία σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιών, η δριμύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των τριάμισι ετών. Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η αύξηση των νέων εργασιών επικεντρώθηκε στις εγχώριες αγορές, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο, μολονότι σε μικρό βαθμό.
Παράλληλα, η αύξηση των τιμών εισροών επιταχύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών, με βάση τις συχνές αναφορές για υψηλότερο κόστος πρώτων υλών. Παρόλ' αυτά, οι μέσες τιμές χρέωσης αυξήθηκαν με ασθενέστερο ρυθμό από τον αντίστοιχο του Αυγούστου.
Τέλος, οι κατασκευαστές παρέμειναν αισιόδοξοι ότι η παραγωγή θα αυξηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, λόγω των αναφορών για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και των θετικών προβλέψεων σε σχέση με τις πωλήσεις σε πελάτες του εξωτερικού.
Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε:
«Η ανάκαμψη στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, ενώ ο κύριος δείκτης PMI υπέδειξε την εντονότερη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών από τον Ιούνιο του 2008.
Η συνολική ανάπτυξη εξακολούθησε να απορρέει από τη δριμεία αύξηση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών, οι οποίες με τη σειρά τους συνέβαλαν σε ακόμα μία σταθερή αύξηση της απασχόλησης, ενισχύοντας τις ελπίδες για περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα (το οποίο ήταν 21.2% τον Ιούνιο) και για ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν καταγράφοντας συρρίκνωση, γεγονός στο οποίο ενδεχομένως να συνέβαλε το ισχυρότερο ευρώ».