Ποιοι δεν θέλουν τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS
Shutterstock
Shutterstock

Ποιοι δεν θέλουν τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS

Τη γνωστή ελληνική δυστοκία στη διαχείριση κάθε σημαντικής αλλαγής, βλέπουμε να εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα και με ένα έργο-ορόσημο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Την διασύνδεση των περίπου 500.000 ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα POS.

Οι κρίκοι της αλυσίδας, δηλαδή οι εταιρείες των POS και των ταμειακών μηχανών, που πρέπει να συντονιστούν για να επιταχυνθεί και ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου το πολλάκις εξαγγελθέν έργο, καθυστερούν να αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους. Επί μήνες προτάσσουν το επιχείρημα ότι δεν είναι τεχνικά έτοιμοι και γενικότερα τηρούν έναν όχι και τόσο εποικοδομητικό ρόλο απέναντι σε ένα εγχείρημα κομβικό στη μάχη με τη φοροδιαφυγή.

Η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης είναι έκδηλη, όπως φάνηκε από το ευρύτερο κλίμα και τις προειδοποιήσεις για κυρώσεις και πρόστιμα από τον Κωστή Χατζηδάκη κατά τη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους της αγοράς.

Την επόμενη μάλιστα εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία που θα προβλέπει σκληρές ποινές για όποιον δεν θα έχει αναβαθμίσει το λογισμικό του έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές για τις επιχειρήσεις.

Δίχως την αναβάθμιση των λογισμικών των εταιρειών παροχής ταμειακών μηχανών και POS, η διασύνδεση των δύο συστημάτων θεωρείται αδύνατη.

Και κάθε μέρα καθυστέρησης στη διασύνδεση POS - ταμειακών λειτουργεί προς όφελος του φοροφυγά.

Το έργο της διασύνδεσης προφανώς θα ολοκληρωθεί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Η χαλαρή ωστόσο στάση που τηρεί απέναντι στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ο χώρος των εταιρειών πώλησης ταμειακών και POS δεν είναι μόνο επειδή η διασύνδεση αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα.

Η δυστοκία του να συμμορφωθεί με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων, όσο και των ασύρματων POS, που αριθμούν πάνω από 400.000, παρ’ ότι είχε όλο το χρονικό περιθώριο του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, είναι άρνηση να διαχειριστεί την αλλαγή που έρχεται. Δυσκολία να βγει από την comfort zone και την πεπατημένη με την οποία έχει μάθει να λειτουργεί τόσα χρόνια.

Το βλέπουμε παντού και σε άλλους τομείς, όπου θύλακες οι οποίοι εκπροσωπούν κλάδους ή και κοινωνικές ομάδες, επιδιώκουν τη διατήρηση των πραγμάτων ως έχουν, καθώς έτσι θα διατηρήσουν μικροπρονόμια ή την ησυχία τους.

Η διαμάχη αυτή θα οξύνεται συν τω χρόνω. Από τη μια πλευρά η προσπάθεια για διατήρηση ως έχει της σημερινής κατάστασης και από την άλλη η αδήριτη ανάγκη για πολιτικές όπως η μάχη με τους φοροφυγάδες που θα δυσαρεστήσει πολλούς.

Ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης, δηλαδή ψηφοφόροι της ΝΔ, θα ξεβολευτούν, αφού θα αναγκαστούν να πληρώσουν φόρους για εισοδήματα τα οποία σήμερα δεν εμφανίζουν. Κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα τους βρει απέναντι.

Η καταπολέμηση όμως της φοροδιαφυγής είναι από τα ζητήματα στα οποία θα κριθούμε, όπως λέει ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης.

Η μπάλα είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης. Το πρέσιγκ προς τις εταιρείες των POS και των ταμειακών μηχανών τις επόμενες μέρες θα ενταθεί, ίσως να δούμε και τα πρώτα πρόστιμα.

Ο Κ. Χατζηδάκης τους ξεκαθάρισε χθες ότι δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο να κάνει πίσω η κυβέρνηση και να δώσει και νέα παράταση, καθώς πέραν του ότι κάθε μέρα που καθυστερεί η διασύνδεση κερδίζουν οι φοροφυγάδες, κινδυνεύουμε να χάσουμε και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Τυχόν μη υλοποίηση του έργου θα οδηγήσει στη διακοπή της χρηματοδότησης και στην απώλεια πόρων. Έχει συμβεί κάτι παρόμοιο και στην Εσθονία. 

Το μήνυμα επομένως που πρέπει να περάσει -και πέρασε- χθες η κυβέρνηση είναι ότι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι μονόδρομος, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για ένα έργο που πολλώ δε μάλλον είναι προς όφελος της κοινωνίας.

Το δείχνει το γεγονός ότι τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα από κάρτες που είχε ο προϋπολογισμός το 2023 λόγω της μεγάλης αύξησης των πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα έφτασαν τα 550 εκατ ευρώ. Σε κοινωνικές δαπάνες πάνε τα έσοδα αυτά, όχι σε δημοσιονομικά «μαξιλάρια».

Όταν POS και ταμειακές αρχίσουν να «συνομιλούν» θα τελειώσει επιτέλους η πρακτική της είσπραξης χρημάτων μέσω συσκευών, χωρίς να εκδίδεται ποτέ η απόδειξη από την ταμειακή και να διαβιβάζονται τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

Ο στόχος είναι να μπει φρένο στην αλλοίωση των δεδομένων για τον τζίρο ή την «εξαφάνισή» του μέσω λογισμικών από τη μνήμη των ταμειακών. Θα δυσκολέψει η χρήση POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος. Ούτε θα μπορούν να δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών. Κι αυτό γιατί η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή.

Η κοινωνία από την πλευρά της, έχει αποδείξει τόσο με τις βουλευτικές εκλογές, όσο και με τα μηνύματα των αυτοδιοικητικών, πως περιμένει πολύ περισσότερα από την απλή διαχείριση των πραγμάτων.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής περιμένει αποτελέσματα, να δει αυτά που λέει ο Κ. Χατζηδάκης να γίνονται πράξη, ότι «η ΑΑΔΕ δεν είναι μόνο για γάμους και βαφτίσια», αλλά έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και ψηφιακά εργαλεία για να συλλάβει τους μεγάλους φοροφυγάδες.

Εξάλλου η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS στο αμέσως επόμενο διάστημα έχει εξαγγελθεί πολλές φορές και έχει ήδη περάσει καιρός από τότε που διαβιβάστηκαν τα πρώτα στοιχεία από τους παρόχους στο σχετικό μητρώο. Η πρώτη διαβίβαση στοιχείων στο μητρώο POS συνέβη τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης. 

Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο μητρώο POS (1.032.000 POS είναι μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα) που αφορά ενεργά POS έως και τις 30/9/2023, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου.