Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Έχουν περάσει πέντε εβδομάδες από την ημέρα που κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και ακόμη δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος για την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού deal στην Ελλάδα.
Πληροφορίες του Liberal.gr αναφέρουν ότι η απόφαση για την επιλογή μεταξύ των επικρατέστερων υποψήφιων, του κινεζικού κολοσσού Fosun και του επενδυτικού σχήματος της Exin Partners, στο οποίο συμμετέχουν και Ελληνοαμερικανοί, θα ληφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα κριθεί σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει διότι δεν αποκλείεται η συμφωνία να έχει και άλλες άμεσες ή μεσοπρόθεσμες προεκτάσεις, ξεπερνώντας τα όρια της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ενώ η αρχική εκτίμηση της τράπεζας ήταν ότι η πώληση θα έκλεινε γρήγορα, ορισμένες πτυχές των προσφορών άλλαξαν τα δεδομένα και οδήγησαν σε καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι βασικοί «μνηστήρες» είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν σημαντικά το προσφερόμενο τίμημα (πολύ πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ) για την ασφαλιστική με αντάλλαγμα να αποκτήσουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και της Εθνικής Τράπεζας.
Προς επιβεβαίωση των εν λόγω πληροφοριών, ο αντιπρόεδρος της Fosun, Jim Jiannong Qian, δήλωσε σήμερα σε ξένα μέσα, αναφερόμενος στην Εθνική Ασφαλιστική, ότι ο κινεζικός όμιλος δεν σκέφτεται το ύψος του τιμήματος όταν μία επένδυση αξίζει. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο η Fosun να επενδύσει στο μέλλον στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Ο διεθνής διαγωνισμός για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού (άνω του 75%) της Εθνικής Ασφαλιστικής σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μία εξέλιξη που περιορίζει το country risk, ανοίγουν την όρεξη σε επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στην εγχώρια αγορά μέσω της Εθνικής Τράπεζας και φυσικά επιθυμούν να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, υπάρχει μία «συνομοταξία» funds του εξωτερικού που θεωρούν ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ευκαιρία εισόδου στη χώρα. Αφενός γιατί με την ψήφιση των μέτρων η κυβέρνηση θα στείλει μήνυμα στους επενδυτές ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν θα υπάρξει νέο… 2015. Αφετέρου, το δημόσιο θα πρέπει κάποια στιγμή να μειώσει το ποσοστό που κατέχει στην ΕΤΕ, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σήμερα η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής δεν ξεπερνά τα 2,92 δισ. ευρώ, ενώ η μετοχή της κινείται στα 0,32 ευρώ, πλησιάζοντας το υψηλό του Μαΐου 2016 (0,33 ευρώ).
Μπορεί κυβερνητικά στελέχη να έχουν κατά καιρούς δηλώσει την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο θα «ελέγχεται» από το δημόσιο, όμως η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της επιστροφής των τραπεζών σε χέρια ιδιωτών, κάτι που έχει ήδη συμβεί σε πολύ μεγάλο βαθμό για την Eurobank και την Alpha Bank.
Επίσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να στηριχθεί στο αφήγημα της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο οι Κινέζοι της Fosun, όσο και το επενδυτικό σχήμα Exin Partners, θεωρούνται δύο πολύ καλές επιλογές. Η πρώτη γιατί το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη ανοίξει δουλειές με την Κίνα και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Ασία για να τις πολλαπλασιάσει και η δεύτερη γιατί εκτός από το μεγάλο οικονομικό εκτόπισμα των επενδυτών έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο λόγω της παρουσίας των John Calamos, John Koudounis και Παύλου Κανελλόπουλου.
Όλα αυτά, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό σκηνικό σε ότι αφορά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Πριν από λίγες ημέρες, ο Ελληνοαμερικανός διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments, John Koudounis, δήλωσε στο Reuters ότι το πακέτο που προσφέρει η ομάδα των επενδυτών υπό το σχήμα της Exin, πολύ δύσκολα μπορεί να «χτυπηθεί». Όμως οι Κινέζοι δεν αναμένεται να τα παρατήσουν εύκολα, καθώς στο παρελθόν έχουν δείξει ότι επιμένουν και στο τέλος κερδίζουν, όπως συνέβη με την πορτογαλική Caixa Seguros, στην κούρσα για την εξαγορά της οποίας κέρδισαν ένα άλλο αμερικανικό fund, το Apollo.
Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν τους βασικούς υποψήφιους για την Εθνική Ασφαλιστική να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον εισόδου και στην Εθνική Τράπεζα, τότε ο ρόλος της κυβέρνησης και κατ΄ επέκταση των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός τις προσεχείς ημέρες θα κρίνουν την τύχη του deal. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ κατέχει ποσοστό ύψους 40,39% στην Εθνική Τράπεζα, αποτελώντας τον βασικό μέτοχο του πιο ιστορικού εγχώριου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Δυνατό μπρα-ντε-φερ
Τόσο ο ισχυρός άνδρας της Exin Group, όσο και η Fosun διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον ασφαλιστικό κλάδο:
Η Exin Group είναι μία ασφαλιστική start-up, με έδρα στην Ολλανδία, που δημιούργησε ο ιδρυτής της ANV Holdings BV και πολύπειρος παράγοντας της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς, Matthew Fairfield. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Exin εξαγόρασε το ποσοστό της AIG στην AIG Ελλάς και συνεργάζεται με τον Παύλο Κανελλόπουλο, επί σειρά ετών στέλεχος της AIG Ελλάς (η AIG ξεκίνησε να αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα πριν 65 χρόνια από την N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης Α.Ε.). Σε αυτούς προστίθενται οι John Calamos και John Koudounis σε μία σύμπραξη που δηλώνει ότι επιθυμεί να επενδύσει μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα και ότι γνωρίζει καλά την ασφαλιστική αγορά της χώρας μας.
Για τη Fosun δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους της Κίνας, του οποίου ηγείται ο του δισεκατομμυριούχος επενδυτής Guo Guangchang, ο «Κινέζος Warren Buffett», όπως τον αποκαλούν. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, o Guangchang είναι ο 34ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα με περιουσία της τάξης των 7,3 δισ. δολαρίων. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Fosun έχει εξελιχθεί από μία start-up σε παγκόσμιο κολοσσό με σημαντική παρουσία στον ασφαλιστικό κλάδο. Η Fosun έχει στις τάξεις τις Fosun Insurance Portugal, Yong'an P&C Insurance, Meadowbrook Insurance Group (MIG), Peak Reinsurance, Pramerica-Fosun Life Insurance, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα των ασφαλειών.
Φωτογραφία: SOOC