Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Με ισχυρές παρουσίες, αλλά και απουσίες που προκάλεσαν ερωτήματα προχωρούν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής μετά την υποβολή του αρχικού ενδιαφέροντός. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον τους εκδήλωσαν ισχυρά ξένα κεφάλαια, όπως το fund CVC Capital (του ομίλου Metropolitan και Υγεία), το Lone Star και η LCP, ενώ τελικώς απείχαν η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα και η κινεζική Fosun.Εκ των πραγμάτων, το CVC είναι αυτό που θα πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία, με το ενδιαφέρον του να είναι σοβαρό, αφού εάν «κατακτήσει» και την ασφαλιστική διαμορφώνει έναν πολύ ισχυρό πόλο στον τομέα της περίθαλψης και ασφαλιστικής κάλυψης. Το αμερικανικό fund που δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του να επεκταθεί στον ασφαλιστικό κλάδο, είναι ήδη ο σημαντικότερος παίκτης στο χώρο των ελληνικών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Με μία κίνηση υπεροχής στον ασφαλιστικό κλάδο, και με την εν δυνάμει απόκτηση της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, θα μπορούσε να «κλειδώσει» συνέργειες μεγάλου βεληνεκούς, που συνάδουν άλλωστε και με την στρατηγική του παγκοσμίως. Άλλωστε στο χώρο των νοσηλευτηρίων είναι γνωστό ότι το Θεραπευτήριο Υγεία διατηρεί σημαντικά συμβόλαια με την Εθνική Ασφαλιστική.
Για το Fairfax, παρά το γεγονός ότι η υποβολή του ενδιαφέροντος για την Εθνική Ασφαλιστική, συνέπεσε με την επίσκεψη του Πρεμ Γουατσα (διαμορφώνοντας συνειρμούς στην αγορά), φάνηκε πως τα προβλήματα που θα προέκυπταν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ήταν μεγάλα. Το fund είναι ιδιοκτήτης της Eurolife και μεγαλομέτοχος της Eurobank.
Παράλληλα, η Ασφαλιστική διατηρεί αποκλειστικές συμβάσεις διάθεσης ασφαλιστικών προϊόντων με τις δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Έτσι, εκτός από το πρόβλημα μιας «υπερβολικής συγκέντρωσης» στον ασφαλιστικό κλάδο διαμορφωνόταν και τραπεζικό. Έτσι, παρά το δεδομένο ενδιαφέρον, το Fairfax δεν υπέβαλε προτάσεις.
Αντίθετα η κινεζική Fosun, για μία ακόμη φορά …εξαφανίζεται από έναν ελληνικό στόχο. Ενάμισι μήνα πριν, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του κινεζικού κεφαλαίου που είχε συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, είχε φροντίσει να διασκεδάσει τις αρνητικέ εντυπώσεις που είχε προκαλέσει λίγο νωρίτερα η «φυγή» από το Ελληνικό, σημειώνοντας πως «επιστρέφει». Και ειδικότερα πως ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς και άλλα projects στη χώρα. Τώρα αποδεικνύεται ότι η στάση της Fosun δεν διαφέρει από την παλαιότερη τακτική της, όπως καταγράφηκε στον δεύτερο διαγωνισμό για την Εθνική Ασφαλιστική. Και όπου παρά τις «τυμπανοκρουσίες» του ενδιαφέροντος, αποκλείστηκε από τη δεύτερη φάση, λόγω χαμηλής προσφοράς. Έτσι στα ελληνικά πράγματα το κινεζικό fund μένει μόνο με την …αμφιλεγόμενη εμπλοκή του στη Folli Follie.
Διαδικαστικά, και μετά την αξιολόγηση των αρχικών προτάσεων, η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει με την διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προτάσεων. Με βάση της συμφωνία της τράπεζας με την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, αυτές θα πρέπει να παραληφθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ώστε το επόμενο δίμηνο (και ως τις 28 Φεβρουαρίου) να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος και να προχωρήσει η σύμβαση αγοραπωλησίας. Παρ΄όλα αυτά δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή παράταση. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που το ύψος των προσφορών ή το περιεχόμενο τους, δεν κριθεί ικανοποιητικό η τράπεζα έχει έτοιμο το Plan B, βάσει του οποίου θα προχωρήσει με διάθεση πακέτου μετοχών (51%) στο χρηματιστήριο. Σε μια τέτοια περίπτωση η προθεσμία για την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου, έχει τεθεί επίσης για τα τέλη του χρόνου.
Και οι δύο προθεσμίες καθιστούν τις επόμενες εβδομάδες, ιδιαίτερα κρίσιμες για τη διαδικασία, και κυρίως για το ποιος δρόμος θα ακολουθηθεί. Το Plan A ή το Plan B;
Εκ των πραγμάτων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον πήχη των 800 εκατ. ευρώ που μπαίνει από την τράπεζα για το τίμημα της Ασφαλιστικής, αλλά και τις προθέσεις των μνηστήρων. Πρόκειται για ένα τίμημα εύλογο με βάση την αποτίμηση της εταιρείας, αλλά ταυτόχρονα και υψηλό για τους επενδυτές.
Πάντως για να αποφευχθούν τα σφάλματα του παρελθόντος, δεδομένων και των στενών χρονιών περιορισμών, η Εθνική έχει φροντίσει για τη «θωράκιση» του διαγωνισμού . Για το λόγο αυτό έχουν προκρίνει μια διαδικασία βάσει της οποίας η αξιολόγηση θα γίνει μετά το proof of funds και αφού έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές. Εφόσον από τη διαδικασία δεν προκύψει αξιόπιστος επενδυτής, θα προχωρήσει το plan B με διάθεση μετοχών στο ΧΑ.