Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για την εξεύρεση λύσης που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και θα εξαφανίσει το «φάντασμα» μιας νέας ανακεφαλαιοποίσης. Η κίνηση του Πρεμ Γουάτσα να προχωρήσει στη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia είναι δεδομένο ότι τάραξε τα νερά, ωστόσο το χρηματιστήριο δείχνει ότι θέλει να δει και άλλες πρωτοβουλίες για να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι για το σύνολο του κλάδου.
Για πρώτη φορά, όμως, εδώ και πολλά χρόνια, σημειώθηκε μία εξέλιξη που δείχνει ότι κάτι κινείται. Ότι μπορεί να υπάρξουν ενέργειες για να ξεφύγει η χώρα και ο κλάδος από το τέλμα της πολυετούς κρίσης. Την ίδια ώρα, η ψήφος εμπιστοσύνης του Ινδοκαναδού θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους επενδυτές, όμως η χώρα μας συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια εξάντλησης και το χρηματιστήριο εικόνα πλήρους απαξίωσης. Παρά την τεράστια πρωινή ώθηση από το mega deal, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών... κατάφερε χθες να χάσει όλα του τα κέρδη (έως +2,72% ενδοασυνεδριακά) και μάλιστα βρέθηκε κάποια στιγμή να κινείται ακόμη και σε αρνητικό έδαφος.
Οι διακυμάνσεις των ελληνικών ομολόγων αποδεικνύουν ότι στην ουσία η χώρα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της καθώς οφείλονται κατά κύριο λόγο στις εξελίξεις που σημειώνονται στο ιταλικό ζήτημα. Χθες, για παράδειγμα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 4,4% ακολουθώντας τη μεγάλη αποκλιμάκωση των ιταλικών χρεογράφων κάτω από το 3,3%.
Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι ο βασικός καταλύτης για την πορεία του χρηματιστηρίου, καθώς εκτιμάται πως όταν τελειώσουν τα... απόνερα από τις αλλαγές της MSCI, η αγορά θα αναζητεί στήριγμα σε μία λύση που θα δώσει τεράστια ανάσα στις τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την ΕΚΤ, τον SSM και την DGComp, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Morgan Stanley, η δομή του σχεδίου της Eurobank για τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) είναι αντίστοιχη με τη δομή του σχεδίου της ΤτΕ.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Τόσο ο SSM όσο και η DGComp θα περάσουν από κόσκινο το σχέδιο της ΤτΕ και δεν αποκλείεται να ζητήσουν τεχνικές παρεμβάσεις στην περίπτωση που κριθεί ότι είναι υλοποιήσιμο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως μόνο με την εφαρμογή ενός δραστικού σχεδίου, όπως αυτό της Eurobank, θα μπορούσε να σταλεί μήνυμα αλλαγής στην επενδυτική κοινότητα. Και αυτό γιατί το τριετές πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων κρατάει τις τράπεζες εγκλωβισμένες και συνδέει την επιβίωση του κλάδου με την ανάπτυξη της οικονομίας σε μία περίοδο που αναμένεται να επικρατήσει η πόλωση λόγω της προεκλογικής περιόδου.
Έχουμε δει, άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια ότι χρηματιστηριακά οι τράπεζες δεν μπορούν να... σηκώσουν κεφάλι, όσο διατηρούνται οι ανησυχίες για τα «κόκκινα» δάνεια και η κίνηση της Fairfax ενισχύει τις προοπτικές του κλάδου. Ο Ινδοκαναδός μεγαλοεπενδυτής συνεχίζει να ποντάρει στην ανάκαμψη μίας τράπεζας που λόγω των έκτακτων συνθηκών στην ελληνική οικονομία, τον έχει πληγώσει οικονομικά.
Κάθε φορά που ο Γουάτσα απευθύνεται στους μετόχους του επενδυτικού κολοσσού, για τις εξελίξεις του έτους, τους διαβεβαιώνει ότι παρά τις απώλειες που έχει η Fairfax στην Ελλάδα, οι Έλληνες managers είναι από τους ικανότερους στον κόσμο και η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει με ταχύτατους ρυθμούς στην επόμενη τετραετία.
Το ίδιο έκανε και χθες, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου συγχώνευσης της Grivalia με την Eurobank. Στις επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν υπάρχει διάθεση και από την πλευρά των Ευρωπαίων να δοθεί επιτέλους λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει ολόκληρη την οικονομία και στερεί από την αγορά τη ρευστότητα που χρειάζεται για να δει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.