Εδώ και λίγα 24ωρα που δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση Ageing Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξέσπασαν πλήθος συζητήσεων για το… δέντρο: «θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης; Πότε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης; Πόσο θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης»; Είναι σίγουρο ότι αυτό είναι το δέντρο. Διότι το δάσος έχει να κάνει με το ότι δεν θα έχουμε αρκετούς εργαζόμενους για να συμβάλλουν στην πληρωμή των συντάξεων, αυτών των κουτσουρεμένων που βγάζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.
Είναι σαφές ότι όλα έχουν ένα κόστος. Από τη στιγμή που ανεβαίνει το προσδόκιμο ζωής (δηλαδή οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια μετά την ηλικία συνταξιοδότησής τους), προκύπτει μια αυξημένη συνταξιοδοτική δαπάνη την οποία κάποιος πρέπει να πληρώσει. Δεν χρειάζεται μαθηματικές γνώσεις. Όσο περισσότερα χρόνια ζει ένας συνταξιούχος (πόσο μάλλον εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια συνταξιούχοι) τόσο μεγαλύτερη είναι η συνταξιοδοτική δαπάνη. Πώς θα καλύψεις αυτό το επιπλέον κόστος; Δεν υπάρχουν και άπειρες επιλογές:
1. Θα επιβαρύνεις περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος ήδη συμβάλλει με πολλά δισ. ευρώ για να πληρώνονται οι συντάξεις. Όποιος νομίζει ότι η σημερινή συνταξιοδοτική δαπάνη καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, απλώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Επιβάρυνση κρατικού προϋπολογισμού σημαίνει περισσότεροι φόροι. Αυτούς ποιος θα τους πληρώσει;
2. Θα αυξήσεις τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό πώς θα το κάνεις σε μια χώρα όπως η Ελλάδα ο πληθυσμός της οποίας συρρικνώνεται κάθε χρόνο; Όσο μειώνονται οι γεννήσεις τόσο λιγότεροι θα είναι οι εργαζόμενοι άρα τόσο λιγότερα και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.
3. Θα μειώσεις τις συντάξεις. Μετά την εμπειρία των μνημονίων αλλά και την εφαρμογή του νέου νόμου με τους συντελεστές αναπλήρωσης του 40 και του 50%, κάθε τέτοια λύση θα ισοδυναμούσε με φτωχοποίηση των συνταξιούχων. Ακόμη και σήμερα που σε μεγάλο βαθμό «κρατάνε» κάποιες υψηλές συντάξεις, τα ποσοστά φτώχειας στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κρατιούνται χαμηλά. Όσο θα περνούν τα χρόνια, τόσο θα μειώνεται η μέση σύνταξη σε πραγματικούς όρους καθώς ακόμη και οι αυξήσεις που δίδονται τα τελευταία χρόνια δεν καλύπτουν τον πληθωρισμό.
4. Θα αυξήσεις τα όρια ηλικίας για να περιορίσεις την «παραγωγή» συνταξιούχων. Όσο ανεβάζεις τα όρια ηλικίας τόσο μειώνεται ο ετήσιος αριθμός συνταξιοδοτήσεων άρα συγκρατείται και η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Και να μην κάνουμε παιδιά, και να βλέπουμε τη γήρανση του πληθυσμού να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, και να μην πληρώνουμε περισσότερους φόρους και να κρατάμε αμετάβλητες και τις συντάξεις και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν γίνεται. Το δημογραφικό θα στείλει τον λογαριασμό πολύ σύντομα και κάποιος θα πρέπει να τον πληρώσει…