Ανοικτή επίθεση στην Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποιούν τα κερδοσκοπικά funds, επιδιώκοντας τον πλήρη έλεγχό της. Το χρυσόμαλλο δέρας της κερδοσκοπικής εκστρατείας είναι τα κόκκινα δάνεια και γενικότερα οι εταιρείες που έχουν πάρει δάνεια και ως εκ τούτου είναι εξαρτώμενες από την Τράπεζα. Σήμερα αναβλήθηκε το προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο που στόχο είχε να ορίσει νέο διευθύνοντα σύμβουλο, ανεβάζοντας έτσι το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στο κόκκινο.
Ομάδα ξένων μετόχων της Τράπεζας που διατηρεί άριστες σχέσεις ακόμη και μέσα στο SSM επιδίωξε και κατάφερε την ματαίωση της ανάδειξης του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου στη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας. Στην επιλογή του κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος επελέγη μετά από διεθνή διαγωνισμό είχε αντιδράσει ανοικτά το fund του κ. Πόλσον. Αντίθετα, είχε συμφωνήσει το ΤΧΣ, το οποίο και άνοιξε το πράσινο φως για την σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Οι ξένοι μέτοχοι επιδιώκουν την επαναφορά του προηγούμενου διευθύνοντος συμβούλου κ. Άνθιμου Θωμόπουλου και την απομάκρυνση, προφανώς, του κ. Σάλλα, έτσι ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας.
Η κόντρα ξεκίνησε πριν λίγο καιρό και εφόσον βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος εντόπισε τότε τον κίνδυνο να αποτύχει η ανακεφαλαιοποίηση, με ασύμμετρες συνέπειες για την Τράπεζα και για την ελληνική Οικονομία, λόγω των λανθασμένων χειρισμών που έγιναν από τον κ. Θωμόπουλο, ο οποίος και στη συνέχεια απομακρύνθηκε. Ο κ. Θωμόπουλος είχε την αποκλειστική ευθύνη για την ανακεφαλαιοποίηση και φυσικό ήταν να χρεωθεί την προοπτική μιας αποτυχίας, όπως αντίστοιχα θα απολάμβανε και τα οφέλη μιας επιτυχίας.
Το γεγονός αυτό, πάντως, προκάλεσε την οργή των διαχειριστών των ξένων funds, οι οποίοι, προφανώς, είχαν διαφορετική άποψη!
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε μέχρι και σε επίπεδο SSM, όπου τα ξένα funds έχουν πάρα πολύ καλές προσβάσεις. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εγκατέλειψε την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι πρόσφατα, αυτή της απόκρουσης των τακτικών που ακολουθούν διεθνώς τα κερδοσκοπικά funds, διασπώντας εταιρείες μετά από την απόκτηση του πλήρους ελέγχου τους. Στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι αρκετά πιο σοβαρό καθώς μιλάμε για τράπεζα και όχι για μία οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.
Η πλευρά Σάλλα επεδίωξε μία ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα, ακολουθώντας όλες τις διεθνείς προδιαγραφές για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη που επρόκειτο να μπουν στην λίστα δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις για να μην συμμετάσχουν στην διαδικασία. Όλη αυτή η υπόθεση προκαλεί μεγάλα ερωτήματα. Τόσο για την στάση των αρμόδιων αρχών, όσο και για τις επιπτώσεις αυτής της αντιπαράθεσης στη λειτουργία μιας τράπεζας και μάλιστα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Παράλληλα, δημιουργεί και πολιτικό θέμα, αν για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία κερδοσκοπικά funds καταφέρουν να υφαρπάξουν τη διοίκηση μιας συστημικής τράπεζας.
Θανάσης Μαυρίδης