Του Γιώργου Φιντικάκη
Μπορεί να μην αφορά μονάδες της ΔΕΗ, αλλά την παραγόμενη από αυτές ενέργεια, δεν παύει ωστόσο να είναι πωλητήριο, και μάλιστα το πρώτο, αφού έπονται κι άλλα.
Ο λόγος για το σύστημα δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (τύπου ΝΟΜΕ), με αποδέκτες αγοραστές αποκλειστικά ιδιώτες, και σκοπό τη μνημονιακή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 20% μέχρι το τέλος του 2017 και κατά 50% ως το τέλος του 2020.
Το πρώτο πωλητήριο ανακοινώθηκε χθες, μέσω του προσχεδίου του μνημονίου που διέρρευσε, και που εφόσον αποτυπωθεί έτσι και στο τελικό κείμενο, θα αφορά το 8% της ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2015. Μιλάμε για σχεδόν 4 εκατομμύρια επί ενός συνόλου περίπου 50 εκατ. μεγαβατωρών.
Σαν ημερομηνία της πρώτης δημοπρασίας με την οποία ανοίγει και επίσημα η αυλαία για την πώληση -για πρώτη φορά από τη ΔΕΗ σε ιδιώτες- παραγόμενης από την ίδια ενέργειας, ορίζεται σύμφωνα πάντα με το draft ο Σεπτέμβριος του 2016. Και είναι μόνο η αρχή, καθώς αν η πρώτη δημοπρασία πάει καλά, μέσα στο 2017 θα ακολουθήσουν και άλλα πακέτα ΔΕΗ.
Στο δια ταύτα, ο σχεδιασμός για την εφαρμογή των δημοπρασιών θα πρέπει να εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), ενώ όπως έχει πει το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, η εισήγηση για τις ακριβείς ποσότητες, και τις τιμές θα γίνει από τη ΡΑΕ με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ.
Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι δημοπρασίες; Ασφαλώς. Συνιστούν τη λύση για τη μνημονιακή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ; Όχι. Διότι τα ΝΟΜΕ δεν είναι παρά μέτρο μεταβατικό, το μερίδιο της ΔΕΗ ίσως υποχωρήσει, εφόσον σχεδιαστεί σωστά το προωθούμενο από τον υπ. Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη σχέδιο για τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων.
Πολλά έχουν γραφτεί γι' αυτά τα joint ventures, όπου η ΔΕΗ θα συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό, αλλά και πάλι δεν είναι σχέδιο που θα τρέξει "αύριο", θέλει πολλή δουλειά ακόμη, οι κουβέντες είναι πρώιμες. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το θέμα, σχολιάζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει το θέμα ο υπουργός έχει μια δόση υπερβολής, η όλη συζήτηση βρίσκεται απλά σε μια φάση κατανόησης, μπορεί να έχει γίνει μια κουβέντα με τη ΔΕΗ ακόμη και για τα υδροηλεκτρικά που θα συμπεριληφθούν στο πρώτο σχήμα, τίποτα όμως ουσιαστικότερο.
Και κυρίως, δεν έχει εξασφαλιστεί το σημαντικότερο όλων, η σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, προς την οποία δεν έχει ακόμη αποσταλεί το αίτημα ή εν πάση περιπτώσει εκκρεμεί η απάντηση.
Επομένως; Επομένως, το εγχείρημα είναι αρκετά περίπλοκο. Πρώτα πρέπει η ΔΕΗ με τον ιδιώτη πάρτνερ (όποιος και αν είναι αυτός) να καταρτίσουν το πρώτο σχέδιο συνεργασίας, να το αποστείλουν στην DG Com, να περιμένουν την απάντηση, και μόλις τη λάβουν να περάσουν σε πιο ουσιαστικές και τεχνικές συζητήσεις, μαζί με θέματα όπως εργασιακά και μισθολογικά, με τη συναίνεση φυσικά της ΓΕΝΟΠ.
Στο καλό σενάριο, κάπου γύρω στο φθινόπωρο η κουβέντα για το πρώτο σχήμα ΔΕΗ-ιδιωτών θα πάρει μια συγκεκριμένη μορφή, το πιθανότερο ωστόσο είναι πως το εγχείρημα θα ξεδιπλωθεί εντός του 2017, με άλλον πιθανώς υπουργό Ενέργειας στη θέση του Π. Σκουρλέτη.
Μέχρι τότε η αγορά θα πορεύεται με τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, εφόσον φυσικά περπατήσουν.
Όσον αφορά τη ΔΕΗ, θα επιχειρεί να παίξει επίθεση και άμυνα μαζί. Από τη μία θα προσπαθεί να περιορίσει τα φέσια μέσω του προγράμματος διακανονισμών και να σταματήσει τη διαρροή πελατών σε ιδιώτες προμηθευτές (πιθανώς και με κάποια νέα καμπάνια μειώσεων στα τιμολόγια), και από την άλλη θα δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με ανταγωνιστές της στη παραγωγή ηλεκτρισμού, προσφέροντάς τους πλειοψηφικό πακέτο σε δικές της μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.