Πως έγινε… άνθρακας το «διαμάντι» της Famar;

Πως έγινε… άνθρακας το «διαμάντι» της Famar;

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σημαντικά ερωτήματα προκύπτουν από την υπόθεση της Famar, της φαρμακευτικής του ομίλου Μαρινόπουλου, η οποία θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα περάσει στα «χέρια» της πλατφόρμας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων Pillarstone. Τη διαχείριση και αναδιάρθρωση της Famar από την εξειδικευμένη πλατφόρμα, την οποία έχουν συστήσει οι Alpha Bank και Eurobank σε συνεργασία με το αμερικανικό fund KKR και την EBRD, έχουν συμφωνήσει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Πως, όμως, μία μέχρι πρότινος υγιής εταιρεία, όπως η Famar, που δραστηριοποιείται σε έναν κερδοφόρο κλάδο, αυτού των φαρμάκων και διαθέτει πολυετή και διεθνή παρουσία, έφτασε μέσα σε λίγους μήνες στα... πρόθυρα της κατάρρευσης; Πως το «στολίδι» του ομίλου Μαρινόπουλου συγκαταλέγεται πλέον στις «προβληματικές» επιχειρήσεις των οποίων την ανάκαμψη θα αναλάβουν οι τράπεζες;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Famar εμφανιζόταν την περίοδο που οι τράπεζες ενέκριναν την τελευταία χρηματοδότηση προς τον όμιλο Μαρινόπουλου, ως μία υγιής και δυναμική επιχείρηση με εξαιρετικές προοπτικές, πολύ καλά συμβόλαια και αξιοσημείωτη παρουσία στο χώρο των φαρμάκων και καλλυντικών. Γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο, οι τράπεζες ζήτησαν και έλαβαν τις μετοχές της ως ενέχυρα. Με άλλα λόγια, η Famar αποτελούσε ένα πολύ καλό «asset», με υγιή οικονομικά στοιχεία και κύρος,  το οποίο δόθηκε ως collateral από έναν κολοσσό με σοβαρά προβλήματα.

Μέσα σε λίγους μήνες, ωστόσο, οι τράπεζες αναγκάστηκαν να εγκρίνουν περαιτέρω χρηματοδότηση μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη Famar για τη διάσωσή της. Τελικά, η εταιρεία που φερόταν ως στόχος εξαγοράς από ξένα fund, έφτασε στα όρια της... ασφυξίας, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να ζητήσουν την αλλαγή της διοίκησης και να αποτελέσει η Famar την επιχείρηση που θα εγκαινιάσει τη λειτουργία της Pillarstone στην Ελλάδα.

Στελέχη της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους τόσο για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην εταιρεία αλλά και για τα όσα μεσολάβησαν, καθώς όπως επισημαίνουν, η πορεία της από την οικονομική ευρωστία στην παρ'' ολίγον κατάρρευση που είχε ως αποτέλεσμα να παραδοθούν... τα κλειδιά στις τράπεζες, ήταν ταχύτατη.

Οι ίδιοι αφήνουν αιχμές και κάνουν λόγο για μία υπόθεση η οποία αν εξεταστεί σε βάθος θα μπορούσε να έχει «έντονη δυσοσμία», προειδοποιώντας παράλληλα για την πιθανότητα να υπάρξουν στην πορεία πολλά ακόμα «διαμάντια» που θα αποδειχθούν... άνθρακας, τα οποία θα πρέπει να εντοπίσουν και να διαχειριστούν πιο προσεχτικά οι τράπεζες πριν βρεθούν αντιμέτωπες με «αναπάντεχες» ζημιές. Αυτό που θα πρέπει, να απαντηθεί είναι αν υπάρχουν σκιές σε ότι αφορά τη λειτουργία της εταιρείας και στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις τράπεζες, καθώς η φημολογία στην αγορά είναι έντονη.

Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2015 είχε διαρρεύσει ότι ο όμιλος Μαρινόπουλου αναζητούσε επενδυτές για να εισφέρουν νέα κεφάλαια στη Famar, ενώ είχε γίνει ακόμα και λόγος για πώληση της εταιρείας σε μία διαδικασία που θα μπορούσε να αποφέρει έως και 400 εκατ. ευρώ στον όμιλο. Το περασμένο καλοκαίρι, η ενεχυριασμένη από τις τράπεζες Famar φερόταν έτοιμη να εξαγοράσει μονάδα της Roche στην Ισπανία. Η Famar θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς φαρμάκων στην Ελλάδα, ενώ έχει συνάψει συνεργασίες με πολυεθνικούς κολοσσούς για την παρασκευή σκευασμάτων.

Η Pillarstone θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εταιρειών διαχείρισης που θα λάβουν έγκριση λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος στο προσεχές διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, έτσι ώστε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Famar να αρχίσει να «τρέχει» από τη στιγμή που θα εγκριθεί η άδεια λειτουργίας.

Στόχος της Pillarstone θα είναι η ανάκαμψη της εταιρείας, καθώς εκτός από τα δάνεια που έχουν δοθεί στην επιχείρηση, η φαρμακευτική αποτελεί και ενέχυρο για χρηματοδοτήσεις του ομίλου Μαρινόπουλου. Έτσι, παράλληλα με το σχέδιο διάσωσης του ομίλου λιανικής, η αναδιάρθρωση της Famar θα έχει επιπρόσθετο «όφελος». Θεωρείται δεδομένο ότι η Famar θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ, ενώ θα εξεταστεί και η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων ύψους 150 εκατ. ευρώ.