Πώς έπεσε στα δίχτυα των ελεγκτών ο διαχειριστής 199 βιλών στη Μύκονο - Έφαγε «καμπάνα» 1 εκατ. ευρώ
Eurokinissi
Eurokinissi

Πώς έπεσε στα δίχτυα των ελεγκτών ο διαχειριστής 199 βιλών στη Μύκονο - Έφαγε «καμπάνα» 1 εκατ. ευρώ

Με αριστοτεχνικό τρόπο έφτασαν οι «ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα χνάρια του διαχειριστή 199 πολυτελών κατοικιών στη Μύκονο, ο οποίος.. αμέλησε επιμελώς να αναρτήσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο Μοναδικό Μητρώο Ακινήτων.

Η πρώτη κίνηση των ελεγκτών ήταν να πραγματοποιήσουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μια από τις βίλες που διαχειρίζεται ο επίμαχος διαχειριστής. Με αυτό τον τρόπο, αφενός διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ακίνητα που δίνονταν σε επισκέπτες ως καταλύματα τύπου Airbnb, αφετέρου κατάφεραν να πλησιάσουν προς την... πηγή του χρήματος.

Οι ελεγκτές πέτυχαν «φλέβα», καθώς κατάφεραν να προχωρήσουν στο πιο κομβικό σημείο, δηλαδή στη φάση της πληρωμής της βίλας, όπου κλήθηκαν να καταβάλουν τραπεζικό έμβασμα. Σε εκείνο το σημείο τους δόθηκαν δύο λογαριασμοί προκειμένου να προχωρήσουν στην εξόφληση της κράτησης. Ο ένας λογαριασμός ήταν στο Βέλγιο και ο δεύτερος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το «μυστήριο» άρχισε σιγά-σιγά να λύνεται, καθώς οι αρχές κατάφεραν να διαπιστώσουν ότι οι πληρωμές για την ενοικίαση περίπου 199 βιλών γινόταν απευθείας προς την εταιρεία, η οποία στη συνέχεια εξοφλούσε τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, παρακρατώντας φυσικά το ανάλογο τίμημα για τις υπηρεσίες της.

Η υπόθεση φαίνεται ότι «έδεσε» όταν οι φορολογικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το όνομα της εταιρείας που εισέπραττε τα έσοδα των βιλών δεν ήταν καταχωρημένο για οποιαδήποτε δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό φυσικά είχε ως αποτέλεσμα να πέσει βαρύτατη «καμπάνα» ύψους 995.000 ευρώ στην εταιρεία, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 5.000 ευρώ για κάθε βίλα που δεν είχε..περάσει κανονικά στο Μοναδικό Αριθμό Ακινήτων.

Παράλληλα, εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε στον φορολογούμενο προσωρινή πράξη επιβολής προστίμου. Μάλιστα, ο προσφεύγων κατέθεσε εγγράφως τις απόψεις του εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των είκοσι (20) ημερών, κάτι που φυσικά δεν έφερε διαφοροποιήσεις ως προς τις διαπιστώσεις του ελέγχου και κατ’ επέκταση ακολούθησε η έκδοση της πράξης επιβολής προστίμου. Ο φορολογούμενος δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε υποβάλλοντας ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ ζητώντας τη διαγραφή του προστίμου. Ωστόσο, και αυτή η προσφυγή του απορρίφθηκε.