Στη 1 το μεσημέρι δίνεται στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο θα ενσωματωθεί και το νέο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου. Από τα δεκάδες παραδείγματα που έχουν προετοιμαστεί ώστε να αποτυπωθούν οι αυξήσεις που θα λάβουν οι εργαζόμενοι, θα προκύψει και το πολιτικό μήνυμα της παρέμβασης που έχει σχεδιαστεί.
Η κατανομή των διαθέσιμων πόρων δεν γίνεται σε «ημέτερους» και η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κατηγορηθεί γι’ αυτό. Με ποσοστιαίες αυξήσεις που θα φτάνουν ακόμη και στο 13% για χαμηλόμισθους με παιδιά, η «δεξιά κυβέρνηση» ουσιαστικά υλοποιεί ένα από τα βασικά προεκλογικά μέτρα που διατυμπάνιζε η αριστερά: αυξήσεις 10% στους μισθούς του δημοσίου για να καλυφθεί η ζημιά από τον πληθωρισμό.
Και όχι μόνο δίδονται διψήφιες ποσοστιαίες αυξήσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Προβλέπονται και πολύ χαμηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις για όσους λαμβάνουν μεγαλύτερους μισθούς μόνο και μόνο εξαιτίας της προϋπηρεσίας τους. Υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις για υψηλόμισθους. Με αντάλλαγμα όμως. Μεγάλα επιπλέον ποσά δίδονται μόνο σε όσους αναλαμβάνουν την ευθύνη της υπογραφής τους καταλαμβάνοντας θέση προσταμένου τμήματος, διεύθυνσης κλπ.
Η πολιτική «κέντρου» στο θέμα του ενιαίου μισθολογίου έχει τη σκοπιμότητά της. Πρώτον κάνει ελκυστικότερο το δημόσιο για έναν καταρτισμένο νέο. Αν η αύξηση ήταν ποσοστιαία και όχι οριζόντια, ο πρωτοδιόριστος με δύο παιδιά δεν θα έπαιρνε αύξηση 10,3% αλλά πολύ μικρότερη και σίγουρα δεν θα είχε εισαγωγικό μισθό 1282 ευρώ (σ.σ τόσος είναι και ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα). Ο πτυχιούχος στο δημόσιο, δεν θα λαμβάνει λιγότερα από 1162 ευρώ μεικτά ακόμη και αν έχει μηδενική προϋπηρεσία κάτι που σημαίνει ότι ο εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο είναι πολύ υψηλότερος από τον ιδιωτικό ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα δώρα.
Η μισθολογική πολιτική δεν χτυπά μόνο γενικά αλλά και στοχευμένα. Ο πανεπιστημιακός θα πάρει και 70 ευρώ στα μεικτά και επιπλέον αύξηση 5% στον βασικό και το επίδομα βιβλιοθήκης που επανέρχεται ύστερα από χρόνια. Ειδική μεταχείριση και για τους ένστολους αλλά και για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει σε εκκρεμότητα το θέμα των ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Το υπουργείο Οικονομικών θα σηκώσει το γάντι και να βγάλει την σχετική ΚΥΑ η οποία θα φέρει επιπλέον αυξήσεις 75 εκατ. ευρώ.
Αυτή η πολιτική των αυξήσεων από… κάτω προς τα πάνω (ή η πολιτική αυξήσεων πρώτα στους πολλούς και μετά στους λίγους διότι οι πολλοί στην Ελλάδα είναι οι χαμηλόμισθοι) θα εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι απόφαση, ο μέσος μισθός να ανέβει με πίεση της τιμής από κάτω προς τα πάνω γι’ αυτό και θα δούμε διαδοχικές αυξήσεις στον κατώτατο από φέτος αλλά και ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος των τριετιών. Στόχος, όταν θα φτάσουμε και πάλι να βρεθούμε αντιμέτωποι με εκλογικό δίλημμα, να μην υπάρχει κοινωνική ομάδα που θα αισθάνεται ξεχασμένη.