Πώς η πολιτική σκηνή μπορεί να εξανεμίσει μια αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων

Πώς η πολιτική σκηνή μπορεί να εξανεμίσει μια αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων

Γράφει η Μαίρη Βενέτη

Δύσκολοι καιροί για τους τέσσερις κολοσσούς της τεχνολογίας, Amazon, Apple, Facebook και Alphabet.

Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την αβεβαιότητα που προκάλεσε η εξάπλωση των εμπορικών εντάσεων, αλλά και τις πιθανές αντιμονοπωλιακές έρευνες από την αμερικανική κυβέρνηση.

Εδώ και μέρες ο ξένος Τύπος φιλοξενεί δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκινά έρευνα για την αντιμονοπωλιακή πολιτική της Google, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) θα διερευνήσει την Amazon και τη Facebook.

Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters η Apple μπορεί επίσης να μπει στο "μικροσκόπιο" του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι σχεδιάζει ακροάσεις σχετικά με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για τη διερεύνηση του ανταγωνισμού ευρύτερα στον κλάδο της τεχνολογίας.

Όλα αυτά φυσικά και είχαν άμεσο αντίκτυπο στο volatility των μετοχών του τεχνολογικού τομέα, αν και το γενικότερο κλίμα της αγοράς χάρη στις δηλώσεις του προέδρου τη FED περί μείωσης των επιτοκίων εάν η οικονομία χρειαστεί βοήθεια, τις βοήθησε να πάρουν πίσω τις απώλειες.

Το θέμα είναι κατά πόσο οι έρευνες για την αντιμονοπωλιακή πολιτική θα μπορούσαν κάποια στιγμή να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου για τον κλάδο της τεχνολογίας.

Καταρχήν να επισημάνουμε ότι οι συγκεκριμένες έρευνες για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία συνήθως χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Δεύτερον, μια μεγάλη μερίδα του νομικού κόσμου ενστερνίζεται ότι η κυριαρχία των εταιρειών στην εγχώρια αγορά δεν είναι ενάντια στον νόμο, ακριβώς για τον λόγο ότι ο σχηματισμός μονοπωλίου επιτυγχάνεται χάρη στα προϊόντα κορυφαίας ποιότητας και την καινοτομία.

Τώρα, αν όντως έχει επιτευχθεί μέσω πράξεων αποκλεισμού ή επιθετικής συμπεριφοράς, αυτό είναι δουλειά των αρχών να το διερευνήσουν.

Όμως θα ήταν άδικο η ετυμηγορία να βγει απαίδευτα.

Το σίγουρο είναι ότι οι παλιές καλές εποχές κατά τις οποίες οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ υπήρξαν ως επί το πλείστον αμέτοχες όσον αφορά την τεχνολογία, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.επί προέδρου Τραμπ.

Οι αμερικανικοί κολοσσοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ό,τι και οι ευρωπαϊκές εταιρείες, με τις ρυθμιστικές αρχές να ασχολούνται εντατικά με περιπτώσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους επενδυτές

Οι επενδυτές, είτε έχουν τις μετοχές του κλάδου είτε όχι, θα πρέπει να παρακολουθούν με συνέπεια τις εξελίξεις και φυσικά την κατάληξη των εν λόγω ερευνών. Αφορά τους πάντες, μιας και είναι εύκολα κατανοητό ότι ο κλάδος- ηγέτης της Wall Street επηρεάζει το ευρύτερο κλίμα των χρηματαγορών.

Τα σημεία κλειδιά με των οποίων την εξέλιξη πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, είναι τα εξής:

Κατά πόσο οι έρευνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις ασκούν τις δραστηριότητές τους; Για παράδειγμα, ένας προβληματισμός είναι: Αν βρεθούν ένοχες, αυτό θα λυθεί με κάποια πρόστιμα ή θα μπορούσε να καταλήξει για κάποιες εταιρείες ακόμα και σε διάσπαση.

Το γεγονός ότι η εν λόγω έρευνα θα διεξαχθεί εν όψει των εκλογών του 2020, πόσο καταλυτικό μπορεί να αποδειχθεί; Ερώτημα σαφέστατα για τους πιο ψαγμένους της αγοράς, που σίγουρα δεν θα τους έχει ξεφύγει ότι η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Elizabeth Warren, έβαλε ήδη στη ρητορική της την διάσπαση των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας ως στοιχείο της εκστρατείας της για την υποψηφιότητα της προέδρου των Δημοκρατικών.