Αρκετά hedge fund περίμεναν τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα να δώσει το λάκτισμα για κούρσα της στερλίνας, έχοντας συσσωρεύσει μεγάλες θέσεις αγοραστή στο βρετανικό νόμισμα, αλλά η απόφαση της να μην αυξήσει τα παρεμβατικά επιτόκια τα έκαψε.
Με πλειοψηφία 7 προς 2 το εννεαμελές συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ψήφισε υπέρ του να διατηρηθεί το επιτόκιο δανεισμού στο 0,10%, προκαλώντας αναστάτωση στη βρετανική αγορά και κρουστικά κύματα στις παγκόσμιες αγορές.
Πολλοί το χαρακτήρισαν ως κλασική περίπτωση αποπλανητικής καθοδήγησης από την νομισματική αρχή.
Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey όσο και ο επικεφαλής οικονομολόγος Huw Pill είχαν σηματοδοτήσει στις αγορές καθώς πλησίαζε η συνεδρίαση ότι μία αύξηση επιτοκίων ήταν αρκετά πιθανή και, χειρότερα, δεν ήταν μεταξύ των αντιφρονούντων τελικά στην ψηφοφορία του συμβουλίου.
Τα hedge fund όμως είχαν τοποθετηθεί με βάση την καθοδήγηση τους και περίμεναν να αποκομίσουν κέρδη.
Σύμφωνα με στοιχεία από το CFTC στην αγορά παραγώγων, τα hedge funds και άλλοι κερδοσκόποι είχαν αυξήσει τις θέσεις long στη στερλίνα στις 15.047 συμβόλαια futures, θέσεις ισοδύναμες με συνολικό στοίχημα $1,3 δις, το μεγαλύτερο στοίχημα σε οποιοδήποτε νόμισμα του G10 έναντι του δολαρίου από τον Ιούλιο.
Πολλές από τις θέσεις αυτές επλήγησαν από τη βουτιά της ισοτιμίας της στερλίνας μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας.
Η ισοτιμία στερλίνας - δολαρίου έπεσε 1,4% την ημέρα εκείνη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση της από τον περυσινό Αύγουστο, στα $1,3422.
Εξ’ ίσου δραματική ήταν η πτώση των αποδόσεων στα βρετανικά ομόλογα καθώς οι επενδυτές αναθεώρησαν τις προοπτικές. Η απόδοση στα πενταετή ομόλογα έχασε 20 μονάδες βάσης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την ημέρα μετά το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο του 2016.
Με τη διαφορά επιτοκίων να μην παρέχει στήριξη, οι strategist στην τράπεζα Νοrdea πρότειναν άνοιγμα νέων θέσεων short στη στερλίνα χωρίς να κρύβουν τον λόγο. «Η Τράπεζα της Αγγλίας κάνει αλλοπρόσαλλα βήματα χωρίς αξιοπιστία" ανέφερε σε έκθεση της.
Αλλοι αναλυτές όπως ο George Saravelos στη Deutsche Bank το έθεσαν πιό απλά. Η πορεία της στερλίνας από εδώ και πέρα θα εξαρτηθεί από αυτή των πραγματικών αποδόσεων. Αν τα πραγματικά επιτόκια στη Βρετανία συνεχίσουν να πέφτουν η στερλίνα θα εξασθενίσει περαιτέρω.
Γενικότερα, τα hedge fund είχαν μια άσχημη χρονιά στο trading ισοτιμιών και ένας σημαντικός λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος ήταν χαμηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ακόμα και σήμερα η τεκμαρτή μεταβλητότητα σε συμβόλαια ενός μηνός στη στερλίνα είναι 7%, δηλαδή βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο μόνο τριών εβδομάδων.
Σύμφωνα με την Hedge Fund Review που παρέχει στοιχεία για τη βιομηχανία των hedge fund, ο δείκτης ισοτιμιών απώλεσε 4,37% τον Οκτώβριο, ο χειρότερος μήνας εδώ και χρόνια, και όλα δείχνουν ότι θα έχει αρνητική απόδοση το 2021. Είναι ο μόνος δείκτης αναφοράς από τους 40 σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με αρνητική απόδοση μέχρι στιγμής φέτος.
Τα hedge fund ευδοκιμούν πηγαίνοντας κόντρα στις κινήσεις της μάζας. Μερικοί μπορεί να συμφωνούν με την άποψη του επικεφαλής στρατηγικής της Unicredit στον χώρο του συναλλάγματος ότι οι θέσεις αγοραστή στη στερλίνα είναι πολύ χαμηλότερες από ότι στις αρχές της χρονιάς, που υποδηλώνει ότι υπάρχει περιθώριο για τους επενδυτές να αυξήσουν την έκθεση τους στη στερλίνα ενόψει σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, θα αυξήσει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας τον επόμενο μήνα; Αν η ιστορία είναι οδηγός η απάντηση είναι σίγουρα όχι. Τα τελευταία 45 χρόνια υπήρξε μόνο μία αύξηση επιτοκίων τον μήνα Δεκέμβριο και αυτή έλαβε χώρα το 1994.