Πώς κινδυνεύει να «καεί» το αμερικανικό όνειρο του Γιώργου Νίκα

Πώς κινδυνεύει να «καεί» το αμερικανικό όνειρο του Γιώργου Νίκα

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Ο Γιώργος Νίκας δεν είναι πια στην «Nikas». Ο γιός του ιδρυτή της ιστορικής βιομηχανίας αλλαντικών που επέστρεψε πέρυσι στον «πάτριο χώρο» της εταιρείας, υπέβαλε χθες την παραίτησή του, στον απόηχο των αποκαλύψεων ότι βρίσκεται κατηγορούμενος για εμπλοκή σε σκάνδαλο inside trading στις ΗΠΑ. Ίσως όμως το πιο δυσάρεστο για τον επιχειρηματία που κατάφερε να στήσει ένα success story στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, να είναι ότι η υπόθεση αυτή, ενδεχομένως να του στοιχίσει το «αμερικανικό όνειρο». Ένα εγχείρημα για το οποίο δούλεψε 12 χρόνια.

Το «κατηγορητήριο», που μεταδόθηκε σε διεθνές δίκτυο από το Bloomberg είναι σοβαρό. Και περιλαμβάνει την εμπλοκή του σε δύο δίκτυα inside trading (για το ένα εκ των οποίων έχει ήδη συλληφθεί ένας investment banker της Goldman Sachs) αλλά και τη σύμπραξή του σε «συνωμοσία» με τον γιο του Αθανάσιου Λαβίδα, Τηλέμαχο για την απόσπαση εμπιστευτικών πληροφοριών αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας, στην οποία ο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας είχε θέση στο ΔΣ. Μιας εταιρείας που λίγο αργότερα εξαγοράστηκε έναντι 4,66 δισ. Ευρώ. Και βέβαια ένα τέτοιου μεγέθους deal, για όσους ξέρουν τις αγορές, και έχουν πρόσβαση στην «εσωτερική ενημέρωση» θα μπορούσε να έχει τεράστια περιθώρια κερδών...

Προφανώς και η υπόθεση θα έχει υψηλή δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες μια και οι δικαστικές εξελίξεις θα είναι άμεσες, με τον υπό κατηγορία τραπεζίτη, να εμφανίζεται σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου.

Για τον Γιώργο Νίκα, η αγωνία έγκειται τόσο στην καθεαυτή εξέλιξη της υπόθεσης όσο και στις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στις επιχειρήσεις που «τρέχει» στις ΗΠΑ, με δεδομένη την αυστηρότητα της αμερικανικής νομοθεσίας.

Ήδη, πάντως, η παραίτησή του από την Nikas (που έγινε την περασμένη Παρασκευή, αλλά ανακοινώθηκε επίσημα χθες) είναι ενδεικτική της βαρύτητας των περιστάσεων. Ιδιαίτερα αν συνεκτιμηθεί ότι τον 54χρονο επιχειρηματία, τον είχε καλέσει και τοποθετήσει τιμητικά στην θέση του προέδρου του Δ.Σ. ο ίδιος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μετά την εξαγορά της εταιρείας από την Global Finance. Ενδεχομένως θέλοντας να τονίσει τον «δεσμό» της νέας ιδοκτησίας με την ιδρυτική οικογένεια. Θέση την οποία ο Γιώργος Νίκας αποδέχθηκε, ενδεχομένως προσβλέποντας και από την πλευρά του σε συνέργειες με την άλλοτε οικογενειακή εταιρεία.

Για τον ίδιο, πάντως, το «αμερικανικό όνειρο» είχε γίνει η μόνη διέξοδος μιας επιτυχίας μετά από τα δύσκολα νεανικά χρόνια και τις συχνές διαφωνίες που είχε με τον πατέρα του Παναγιώτη, τον ιδρυτή της Nikas. Ο νεαρός Γιώργος στα τέλη της δεκαετίας του ''80 είχε φέρει στην Ελλάδα την αλυσίδα της Wendy''s, ανοίγοντας το εμβληματικό κατάστημα στο Σύνταγμα, στην γωνία της Βουκουρεστίου και της Σταδίου, και επεκτεινόμενος δυναμικά την επόμενη δεκαετία. Ήταν όμως μια κίνηση με την οποία ο Παναγιώτης Νίκας, δεν συμφωνούσε ιδιαίτερα. Άλλωστε η Nikas ήταν προμηθευτής της ανταγωνίστριας Goody''s και ο πατριάρχης προτιμούσε να βλέπει το γιο του στην «καρέκλα» του βιομηχάνου παρά να ασχολείται με εστιατόρια... Έτσι όταν τα προβλήματα συσσωρεύθηκαν για τα Wendy''s δεν φάνηκε να παράσχει την απαραίτητη στήριξη. Και το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε.

Οι δύο είχαν διαφωνία και λίγο χρόνια αργότερα, όταν ο Γιώργος πίεσε την πατέρα του να πουλήσει την οικογενειακή επιχείρηση σε αμερικανικό κολοσσό. Όμως εκείνος προτίμησε το Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα, σε μια κίνηση που κατα την άποψη του γιού του καθυστέρησε, καταλήγοντας τελικά και σε ένα πολύ χαμηλότερο τίμημα: περί τα 60 εκατ. ευρώ για το 49,92% του μετοχικού κεφαλαίου. Στην αγορά, ωστόσο, η πώληση σχολιάστηκε ως αναγκαστική επιλογή ενός πατέρα, που δεν «έβλεπε» διαδοχή...

Έκτοτε ο Γιώργος Νίκας κινήθηκε μακριά από την οικογένεια. Και το 2007, ίδρυσε με τον Νίκο Λούστα την εταιρεία κρεατοσκευασμάτων Μέγας Γύρος, που ξεκίνησε με εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος στον Ασπρόπυργο, για να εξελιχθεί σε επιτυχία. Και με μεγέθη που το 2014 ήταν αρκετά ώριμα για να υποστηρίξουν το πέρασμα του Ατλαντικού και την ίδρυση της Megas Yeeros LLC στο New Jersey. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο με συνολική δυναμικότητα 17 τόνων και τα 160.000 σουβλάκια (ημερησίως) στο οποίο επενδύθηκαν σχεδόν 5 εκατ. Δολάρια και με στόχο να τροφοδοτεί ...όλα τα ψητοπωλεία της Νέας Υόρκης.

Λίγο νωρίτερα ο Γιώργος Νίκας είχε ξεκινήσει και ένα άλλο προσωπικό εγχείρημα, επιστρέφοντας στο στοίχημα της εστίασης, με τα εστιατόρια GRK Fresh. Το πρώτο «γυράδικο» της αλυσίδας άνοιξε στο Ground Zero της Νέας Υόρκης, και σύντομα επεκτάθηκε με άλλο ένα κατάστημα Μανχάταν στο οποίο οι πελάτες πληρώνουν 8 δολάρια το σουβλάκι. Ακολούθησε η Ουάσιγκτον, ενώ σήμερα έχει επεκταθεί και σε άλλες πολιτείες, όπως επίσης στο Ντουμπάι και το Κατάρ. Φυσικά η Megas Yeeros ειναι και ο προμηθευτής των GRK Fresh...

H επιτυχία της Μέγας Γύρος ήταν σημαντική, με την εταιρεία να κλείνει με τζίρο πάνω από 37 εκατ. ευρώ. Απ' αυτά τα 7,35 εκατ. ευρώ ήταν οι πωλήσεις της αμερικάνικης θυγατρικής ενώ 5 εκατ. ευρώ ήταν οι εξαγωγές. Μάλιστα η εταιρεία έχει στα σκαριά και ένα νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ.

Για τον Γιώργο Νίκα, που από το 2015 διαμένει στις ΗΠΑ, διατηρώντας το 50% της Μέγας Γύρος και την ιδιοκτησία των GRK, οι κινήσεις των διωκτικών αρχών και οι αποφάσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης θα είναι πλέον καθοριστικές για το δικαίωμά του στο «αμερικανικό όνειρο».