Μια απλοϊκή μέτρηση της αξίας των έργων σε ΑΠΕ έχει να κάνει με την επιχειρηματική αξία που καταγράφεται ανά MW σε συναλλαγές εξαγορών. Μέχρι πρότινος ο δείκτης αποτίμησης έπαιζε μεταξύ 9 και 12 φορών τα λειτουργικά κέρδη για έργα μεγάλης κλίμακας. Από χθες τα πράγματα άλλαξαν δραματικά στέλνοντας το εύρος των συναλλαγών σε «στρατοσφαιρικά» επίπεδα.
Χθες το πρωί η Falck ανακοίνωσε την εξαγορά του 60% της θυγατρικής της στις ΑΠΕ (Falck Renewables εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Ιταλίας) από ένα επενδυτικό σχήμα που συμμετέχουν ο CEO και ο CFO της εταιρείας. Η προτεινόμενη τιμή σε μετρητά για την απόκτηση του ποσοστού είναι στα 8,81 ευρώ ανά μετοχή δίνοντας premium 40% στη μεσοσταθμική τιμή εξαμήνου. Πρόκειται για μια εξαγορά που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του μεγέθους της συναλλαγής, η οποία όταν κλείσει θα αποτιμά την εταιρεία 2,5 δισ. ευρώ.
Η Falck είναι τοποθετημένη σε αιολικά πάρκα και έχει συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα 1.400MW με προοπτική να φθάσει τα 2.300MW το 2025. Ο καθαρός δανεισμός της με μεγέθη 2021 βρίσκεται στα 800 εκατ. ευρώ από το οποίο προκύπτει επιχειρηματική αξία 3,35 δισ. ευρώ στο τίμημα της εξαγοράς.
Τα εκτιμώμενα EBITDA για τη χρονιά κινούνται μεταξύ 200 – 210 εκατ. ευρώ ενώ η καθαρή κερδοφορία αναμένεται να διαμορφωθεί στα 35 εκατ. ευρώ. Τέλος, η εταιρεία έχει παράδοση μερισμάτων και οι εκτιμήσεις της αγοράς για το φετινό μέρισμα κινούνται στα 7 λεπτά ανά μετοχή.
Το προσφερόμενο τίμημα αγοράζει 16,2 φορές τα λειτουργικά κέρδη ενώ «πληρώνει» 2,4 εκατ. ευρώ κάθε εγκατεστημένο MW. Ακόμα και αν κοιτάξουμε σε βάθος πενταετίας η αποτίμηση δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης: Το 2025 ο λόγος επιχειρηματικής αξίας ως προς τα λειτουργικά κέρδη «πέφτει» στις 12,8 φορές ενώ το τίμημα ανά εγκατεστημένο MW εκτιμάται σε 1,6 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μια αποτίμηση που βρίσκεται στο ψηλό του εύρους των συναλλαγών και έχει σημασία λόγω του μεγάλου αριθμού MW που αλλάζουν χέρια.
Η αναφορά της πώλησης της Falck έχει βεβαίως και τις αντίστοιχες εγχώριες αναγνώσεις. Αν επιλέγαμε στη θέση της να βάλουμε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μια εταιρεία με μεγέθη που βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτά της ιταλικής, για τα αντίστοιχα μεγέθη θα είχαμε μια τιμή κοντά στα 22 ευρώ ανά μετοχή, σχεδόν διπλάσια από τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται τώρα η εταιρεία.
Όμως οι αναγνώσεις δεν σταματούν εδώ αφού υπάρχουν εισηγμένες που έχουν εγκατεστημένο δυναμικό σε θυγατρικές με μέγεθος ικανό να συγκριθεί με αυτή την συναλλαγή: Τα αιολικά της Ελλάκτωρ θα είχαν επιχειρηματική αξία 1,05 δισ. ευρώ, της Μυτιληναίος 790 εκατ. ευρώ κ.ο.κ.
Σίγουρα τα νούμερα προϋποθέτουν την εξέταση και των επιμέρους στοιχείων των πάρκων (ποσοστό πώλησης, ταρίφες, υπολειπόμενος χρόνος ζωής, κλπ) ωστόσο δεν παύει η συναλλαγή να αποτελεί ένα νέο υψηλό για τον κλάδο.
Και επειδή στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια οι εγκαταστάσεις έργων θα ενταθούν όχι μόνο από τους παραδοσιακούς παίκτες της αγοράς αλλά και από νέους παραγωγούς (ΔΕΗ, Motor oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Intrakat) είναι ενδιαφέρον το δυνητικό περιθώριο που διαμορφώνεται πλέον σε ευρείας κλίμακα συναλλαγές στις ΑΠΕ.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.