«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ονόματα στον τηλεπικοινωνιακό τομέα» χαρακτηρίζει τον ΟΤΕ η New Street Research, ανεξάρτητη «research boutique», εξειδικευμένη στους κλάδους των telecoms και της τεχνολογίας. Στην τελευταία έκθεση της, η New Street Research αναφέρει πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για την ελκυστικότητα της μετοχής του ΟΤΕ, ενώ κάνει λόγο για «μερισματική απόδοση περίπου 7% το 2020, από τις υψηλότερες στον κλάδο».
Η Newstreet δεν είναι η μόνη που δίνει τα εύσημα στον ΟΤΕ. Πολλοί διεθνείς οίκοι επαινούν την πορεία του. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 ο ΟΤΕ δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές με επιτόκιο κάτω του 1%, πετυχαίνοντας το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει δανειστεί ποτέ ελληνική εταιρεία, καταφέρνοντας συνάμα να δανείζεται πιο φθηνά και από το ελληνικό κράτος, αρκετοί εγχώριοι αλλά και διεθνείς αναλυτές ξαφνιάστηκαν.
Όσοι όμως έχουν παρακολουθήσει την πορεία του οργανισμού την τελευταία 10ετία της κρίσης και το πώς μετασχηματίστηκε από μια βαθιά κρατική επιχείρηση – με ό,τι συνεπάγεται αυτό – σε έναν όμιλο εκ των κορυφαίων της Ευρώπης στον κλάδο του, ξέρουν ότι αυτή η επίδοση, είναι το αποτέλεσμα ενός επιτυχημένου management.
Καθώς οι αγορές - ως γνωστόν - δεν κάνουν ούτε... δώρα, ούτε χάρες, φαίνεται πως κάτι κάνει καλά το management του ΟΤΕ, ώστε ο οργανισμός να καταφέρει να βγει ισχυρότερος μέσα από μια δεκαετία σφοδρής κρίσης, εν μέσω μάλιστα πολύ έντονου ανταγωνισμού λόγω ανοίγματος της αγοράς!
Τι έκανε ο ΟΤΕ από όταν ιδιωτικοποιήθηκε; Εφάρμοσε ένα πολυσχιδές «μνημόνιο» σε όλα τα επίπεδα. Νοικοκύρεψε όλη τη διάρθρωσή του, αναδιάταξε και αναβάθμισε το στελεχιακό δυναμικό του, εκσυγχρόνισε τις υποδομές του, προχώρησε σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, μείωσε το δανεισμό του.
Ως πρώην κρατικό μονοπώλιο, ο ΟΤΕ είχε κληρονομήσει βαριές δομές και διαδικασίες, με συνέπεια να λειτουργεί με πολύ υψηλό κόστος και να μην είναι ανταγωνιστικός στο περιβάλλον της απελευθερωμένης αγοράς. Για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, ο Όμιλος ΟΤΕ, υπό τη διοίκηση Τσαμάζ, άλλαξε ριζικά. Υλοποίησε με επιτυχία τη στρατηγική μετασχηματισμού του σε μια σύγχρονη, αποδοτική και ανταγωνιστική εταιρεία τεχνολογίας. Εκσυγχρόνισε τα συστήματα και τις διαδικασίες του, απλοποίησε τις εσωτερικές δομές και άλλαξε την κουλτούρα του. Συνάμα, εκσυγχρόνισε όλες τις υποδομές του, προσφέροντας ανταγωνιστικές υπηρεσίες, σ’ έναν κλάδο που οι εξελίξεις «τρέχουν» με ασύλληπτους ρυθμούς.
Ο Μ. Τσαμάζ πέτυχε να αλλάξει «αναίμακτα» τον οργανισμό, καταφέρνοντας να πείσει όλο το στελεχιακό δυναμικό, ότι οι προσαρμογές στη νέα εποχή ήταν ζήτημα επιβίωσης της εταιρείας. Κατάφερε να ελκύσει εξειδικευμένα στελέχη από την αγορά, που του έδωσαν δυναμική και αποτέλεσαν «γέφυρα» μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή.
Μέσα στην κρίση ο ΟΤΕ συνέχισε να επενδύει σε υποδομές, συστήματα και ανθρώπινο δυναμικό. Λάνσαρε καινοτόμα προϊόντα και υψηλές ταχύτητες internet (VDSL, 4G/4G+), και δραστηριοποιήθηκε σε νέες αγορές (τηλεόραση, ICT κ.λπ.). Συνολικά, τη δεκαετία που μας πέρασε ο Όμιλος επένδυσε πάνω από 4,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Οι επιδόσεις του Ομίλου στη δεκαετία είναι χαρακτηριστικές: ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 85% και από τα 4,3 δισ. ευρώ το 2010 έπεσε στα 655 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019, ενώ το κόστος προσωπικού στην Ελλάδα μειώθηκε στο μισό, από τα 970 εκατ. ευρώ το 2010, στα 470 εκατ. ευρώ. Συνολικά, ο ΟΤΕ μέσα σ’ αυτή τη δεκαετία μείωσε το λειτουργικό του κόστος κατά 30%.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, εύλογα ο ΟΤΕ έχει γίνει ένα αξιοσημείωτο case study διεθνώς στην αντιμετώπιση κρίσεων, με τελευταίο παράδειγμα την κρίση του κορονοϊού, που μέσα σε τρεις ημέρες, πέτυχε την εξ αποστάσεως εργασία, για το 80% των 16.000 εργαζομένων για τον Όμιλο, ενώ κατάφερε να παρέχει υπηρεσίες απρόσκοπτα και τα δίκτυά του να σηκώσουν την αυξημένη κίνηση με απόλυτη επιτυχία.
Πλέον, ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ είναι επίτευγμα και παρακαταθήκη. Μια παρακαταθήκη του πώς μπορεί μια εταιρεία – παρ' ότι τη «δέρνουν» όλες οι αρρώστιες του κρατικού μηχανισμού - να μετατραπεί σε μια καλοδουλεμένη μηχανή παροχής ανταγωνιστικών υπηρεσιών, σε έναν κλάδο υψηλών απαιτήσεων. Έτσι, έφτασε σήμερα ο ΟΤΕ να θεωρείται μια από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου του στην Ευρώπη, όπως πλείστες εκθέσεις διεθνών οίκων επιβεβαιώνουν.
Τι λέει η New Street Research
Η ικανότητα, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα του ΟΤΕ, αποτυπώνονται στα reports των επενδυτικών οίκων και εταιρειών αναλύσεων, με πιο πρόσφατο αυτό της New Street Research.
Οι αναλυτές αναφέρουν πως ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με σχέση 12,5 φορές το EV / FCF, δηλαδή με 30% discount σε σχέση με τους υπόλοιπους εγκατεστημένους παρόχους στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται να εμφανίσει μερισματική απόδοση περίπου 7% το 2020, από τις υψηλότερες στον κλάδο. Η New Street Research δίνει τιμή-στόχο στα 18 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, σημαντικά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Case study για το Harvard
Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ εν μέσω κρίσης προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard (Harvard Business School). H κορυφαία Σχολή στο είδος της πραγματοποίησε πρόσφατα case study, που εστίασε στην κατάσταση και τα δεδομένα που αντιμετώπιζε ο Όμιλος OTE το 2010, όταν ξεκινούσε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και στη στρατηγική της Διοίκησης και την υλοποίησή της για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας και της δυναμικής ανάπτυξής της.
Η μελέτη περίπτωσης «OTE: Managing in Times of National Crisis» είναι διαθέσιμη για φοιτητές και καθηγητές ώστε να διδάσκεται στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard και σε άλλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ως παράδειγμα διοίκησης σε δυσμενή οικονομικά περιβάλλοντα.
Μ. Τσαμάζ: Και όμως, η κρίση μπορεί να είναι ευκαιρία
Η προσαρμογή του Ομίλου στα νέα δεδομένα, αποτυπώθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος μεταφέροντας την πεποίθησή του ότι, και αυτή η κρίση, μπορεί να είναι μία ευκαιρία, ανέφερε: «Είναι ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε τη στάση και τις προτεραιότητές μας. Να βάλουμε το ατομικό στην υπηρεσία του συλλογικού. Να καταλάβουμε ότι δεν επιβιώνει ο πιο δυνατός, αλλά αυτός που αγκαλιάζει την αλλαγή, που προσαρμόζεται. Να επανεξετάσουμε το πώς και το πού δουλεύουμε, βάζοντας στην εξίσωση την τεχνολογία, προς όφελος όλων, εργαζομένων και εταιρειών. Και βέβαια, είναι μια μοναδική ευκαιρία, έστω κι από ανάγκη, να ανέβουμε όλοι μαζί στο άρμα της νέας ψηφιακής εποχής, και να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους με την τεχνολογία».
Πώς το +1013% της μετοχής αντανακλά τη 10ετή πορεία
Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ όλο αυτό το διάστημα συνοδεύτηκε από την παραγωγή σημαντικής υπεραξίας για τους μετόχους, με την εταιρεία σήμερα να αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., με την τρέχουσα αποτίμηση να διαμορφώνεται πάνω από τα 5,9 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τα ιστορικά χαμηλά των 1,09 ευρώ της 5ης Ιουνίου 2012, με την κεφαλαιοποίηση μόλις στα 500 εκατ. ευρώ, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται κατά 1013%! Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει μόλις 39,61% από εκείνη την εποχή, με τον FTSE 25 να υποχωρεί 5,21%!
Η μετοχή του ΟΤΕ έχει υψηλό 12ετίας στα 14,48 ευρώ που βρέθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2019, επίπεδα που είχε να δει από τον Ιούλιο του 2008. Αξίζει να σημειωθεί πως στο δύσκολο 5μηνο του 2020 όπου ο Γ.Δ. σημειώνει απώλειες περί το 28%, ο ΟΤΕ υποχωρεί μόλις 11,78%, ευρισκόμενος στα 12,58 ευρώ.