Με ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο ΕΣΠΑ, θα χρηματοδοτηθεί με 1 δισ. ευρώ το project ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, μετά από τη μη «είσοδό» του στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που πρόκειται να υποβληθεί σύντομα στις Βρυξέλλες.
Τα παραπάνω ανέφερε η διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών παρουσιάζοντας αναλυτικά το επενδυτικό της πρόγραμμα και ενώ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2020, σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία κατέγραψε ισχυρή κερδοφορία στα 84,9 εκατ. ευρώ, ενώ παρουσίασε και αύξηση εσόδων 14,8% στα 286,7 εκατ. ευρώ.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών με ορίζοντα υλοποίησης το 2025 και συνολικού προϋπολογισμού ύψους 2,1 δις.ευρώ θέτει τις βάσεις για την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση της εταιρείας, μέσα από εμβληματικά projects όπως η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και θα χρηματοδοτηθεί με 170 εκατ. ευρώ, με χαρακτηριστικό project τη σύνδεση Νάξου-Σαντορίνης που πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2023.
Σε ό,τι αφορά στο δυτικό διάδρομο Πελοποννήσου το έργο διασύνδεσης του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς είναι έτοιμο κατά 98%. Ενώ έτερο σημαντικό project αφορά την αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, που μαζί με τις εναέριες γραμμές προς την Κόρινθο θα χρηματοδοτηθεί με 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.
Εκείνο όμως που έχει ωστόσο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά στον τρόπο χρηματοδότησης του σημαντικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο δε συμπεριληφθεί τελικά στα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και όπως απάντησε η διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών σε ερώτηση του Liberal θα γίνει με:
- 200 εκατ.ευρώ με ίδια κεφάλαια, μέσω της θυγατρικής ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο, την Αριάδνη Interconnection
- 400 εκατ.ευρώ μέσω τραπεζικού δανεισμού από την ΕΤΕπ και την Eurobank
- 400 εκατ.ευρώ από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το νέο ΕΣΠΑ που αναμένεται να προκηρυχθεί
Σε ό,τι αφορά στη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο το δεύτερο καλώδιο αναμένεται να δοκιμαστεί πριν το Πάσχα και η διοίκηση εκτιμά ότι έως τον Ιούλιο, η πρώτη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα θα είναι έτοιμη να μεταφέρει ηλεκτρικά φορτία προς το νησί.
Επιτάχυνση έργου για τις διεθνείς διασυνδέσεις
Στο μέτωπο των διεθνών διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, όπως σημείωσε η διοίκηση της εταιρείας ο όμιλος βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με τον Ιταλό Διαχειριστή Terna και για την κατασκευής δεύτερης ενισχυτικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή την περίοδο διερευνώνται επίσης νέες διασυνδέσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ μέσα στο 2021 ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για το εγχώριο τμήμα της διασύνδεσης Νέα Σάντα-Maritsa.
+83% στα 456,3 εκατ.ευρώ οι επενδύσεις το 2020
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία οι επενδύσεις το 2020 ανήλθαν στα 456,3 εκατ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 83% σε ετήσια βάση. Σε αυτές έχουν συνεισφέρει κυρίως:
- Η διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου, 158,6 εκατ.ευρώ
- Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, 113,9 εκατ.ευρώ
- Οι φάσεις Β’και Γ’Κυκλάδων, 68,6 εκατ.ευρώ
- Η επέκταση του συστήματος 400 kV στην Πελοππόνησο (31 εκατ.ευρώ)
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης τύπου ο νέος CEO του ομίλου Γιάννης Καράμπελας σημείωσε πως «το 2020 ήταν μια χρονιά με προκλήσεις για όλους, ωστόσο ο ΑΔΜΗΕ πέτυχε ισχυρή ανάπτυξη, βελτίωση της λειτουργικής του κερδοφορίας και έθεσε τις βάσεις για την υλοποίηση του αναπτυξιακού του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια».