Πώς θα λάβουν ευνοϊκά δάνεια έως €25 χιλ. οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Shutterstock
Shutterstock

Πώς θα λάβουν ευνοϊκά δάνεια έως €25 χιλ. οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με γοργούς ρυθμούς «τρέχει» το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων που προσφέρει δάνεια με ευνοϊκούς όρους, αξιοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του ΕΣΠΑ – Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027.

Μέσω του νέου οικονομικού εργαλείου θα στηριχθούν 3.300 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 1.000 ανήκουν στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν δάνεια από 3.000 έως 25.000 ευρώ, είτε για λειτουργικά έξοδα είτε για επενδυτικά σχέδια. Η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει από 12 έως 96 μήνες, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες.

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του προγράμματος είναι ότι δεν απαιτούνται εμπράγματες εγγυήσεις για τη χορήγηση των δανείων.

Σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις στα επιτόκια, για τις επιχειρήσεις γενικής επιχειρηματικότητας, το Ταμείο θα καλύπτει άτοκα το 60% του δανείου, ενώ για όσες ανήκουν στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται στο 75%.

Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν πολύ μικρές επιχειρήσεις που πληρούν τουλάχιστον δύο από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Έως 10 εργαζόμενους κατά μέσο όρο
  • Ενεργητικό έως 450.000 ευρώ
  • Ετήσιο τζίρο έως 900.000 ευρώ

Επιπλέον, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και ατομικές επιχειρήσεις. Για τις επιχειρήσεις που αφορούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, τουλάχιστον το 50% των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων πρέπει να ανήκει σε γυναίκα, η οποία θα έχει και την ευθύνη της διαχείρισης και εκπροσώπησης. Για τις ατομικές επιχειρήσεις, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ιδιοκτήτρια να είναι γυναίκα.

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα πρέπει να λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, να έχουν ιδρυθεί τουλάχιστον ένα έτος πριν την αίτηση και να μην έχουν λάβει χρηματοδότηση από άλλο πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) μετά την 1/1/2019.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης γίνεται μέσω:

  • Πλατφόρμα KYC της ΕΑΤ (https://kyc.hdb.gr)
  • Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) (https://app.opske.gr)
  • Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων που έχει επιλέξει ο αιτών.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις πρέπει να συμπληρώσουν το Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης ESG (https://esgtracker.hdb.gr).