Πώς θα πάψουν οι πολυεθνικές να μας αντιμετωπίζουν ως «μπανανία»
Shutterstock
Shutterstock

Πώς θα πάψουν οι πολυεθνικές να μας αντιμετωπίζουν ως «μπανανία»

Το είχε πει ο πρωθυπουργός προ καιρού, ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» και σήμερα έρχεται η ώρα να ενεργοποιηθούν τα μέτρα που θα κάνουν και τις πολυεθνικές εταιρείες να μας αντιμετωπίζουν ως μια «κανονική» χώρα. Τα στοιχεία για την πώληση του βρεφικού γάλακτος σε τιμές έως και 213% ακριβότερα σε σχέση με τη φθηνότερη χώρα της ΕΕ ήταν απλώς το… κερασάκι στην τούρτα.

Όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό και μπαίνουν σε ένα supermarket έχουν να το λένε για το πόσο ακριβότερα αγοράζει ο Έλληνας -με τον σαφώς χαμηλότερο μισθό του- το ίδιο προϊόν ειδικά σε κατηγορίες όπως τα απορρυπαντικά, τα είδη ατομικής υγιεινής κλπ.

Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι στη… γωνιά της Ευρώπης, ότι είναι μικρή αγορά ή ακόμη ότι έχει πολύ μεγάλη μείωση γεννήσεων τα τελευταία χρόνια (σ.σ το ακούμε στην περίπτωση του βρεφικού γάλακτος) δεν κρίνεται πλέον πολύ πειστικό τουλάχιστον για να δικαιολογήσει τόσο μεγάλες διαφορές τιμών.

Η εξειδίκευση των νέων μέτρων θα γίνει από τον υπουργό Ανάπτυξης μετά την πρωϊνή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η «κατεύθυνση» όμως είναι η εξής: οι πολυεθνικές εταιρείες δεν θα μπορούν να έχουν … διπλούς τιμοκαταλόγους, άλλους για όλη την Ευρώπη και άλλους για την… μπανανία.

Όπως μπήκε μια σχετική τάξη με το φάρμακο όπου οι τιμές στην Ελλάδα διαμορφώνονται με βάση τον μέσο όρο των φθηνότερων χωρών, έτσι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο και για τα υπόλοιπα είδη πρώτης ανάγκης.

Σίγουρα, το βρεφικό γάλα είναι ένα από αυτά. Το πλαφόν, έπεσε στο τραπέζι. Όμως η διατίμηση -η θέσπιση δηλαδή ανώτατης τιμής πώλησης- μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις στην αγορά και για αυτό τον λόγο η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι -και υιοθετήθηκε πριν καν αναλυθεί από την αντιπολίτευση- δεν βρήκε πολλούς υποστηρικτές Οι σημερινές ανακοινώσεις αναμένεται να πλαισιωθούν και από παρεμβάσεις που θα διέπουν το καθεστώς των προσφορών.

Ο στόχος; Να μην χρειάζεται να αγοράσουμε δύο προϊόντα στην τιμή του ενός για να πάρουμε την προσφορά ούτε να εντυπωσιαζόμαστε από μια πολύ υψηλή αρχική τιμή η οποία στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο σε… πρό προσφοράς καθεστώς αλλά ποτέ στην πράξη.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το επιχείρημα των αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις θολώνει όταν έρχεται η ώρα πληρωμής του λογαριασμού στο supermarket. Το ζητούμενο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι να αρχίσει να υποχωρεί ο κλαδικός πληθωρισμός των τροφίμων.

Η συγκυρία είναι πολύ καλή για να υποχωρήσει το φαινόμενο της ακρίβειας. Η χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου, οι ήπιες καιρικές συνθήκες, η συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου από την οποία εξαρτάται το  κόστος της μετακίνησης και της μεταφοράς προϊόντων βοηθούν. Η αποκλιμάκωση των χρηματιστηριακών τιμών βασικών προϊόντων τροφίμων επίσης ανοίγει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης. Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν απτά αποτελέσματα μέχρι την άνοιξη.