Ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να «διεθνοποιήσει» το πρόβλημα της ακρίβειας βάζοντας μπροστά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλήρη εικόνα ότι αυτές οι κινήσεις παίρνουν χρόνου για να αποδώσουν.
Η επιστολή θα φτάσει άμεσα - ενδεχομένως και πριν από την επόμενη Παρασκευή οπότε θα συζητηθεί το θέμα της ακρίβειας στη Βουλή - στα χέρια της προέδρου της Κομισιόν. Όμως για να φτάσουμε να έχουμε αποτελέσματα - αν υπάρξουν - θα χρειαστεί να περάσει καιρός. Το να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός στο 2% μέχρι το τέλος του 2025 είναι όμως βασικός στόχος της κυβέρνησης κάτι που σημαίνει ότι η αποκλιμάκωση θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
Πριν φτάσουμε στο σημείο να ληφθούν κάποιες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να μην πουλιέται το ίδιο προϊόν πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες - και είναι πολλά αυτά τα παραδείγματα - η κυβέρνηση θέλει οι ξένες εταιρείες να αισθανθούν για μια ακόμη φορά πίεση ώστε να μην αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως «μπανανία» όπως έχει πει κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ποιο είναι λοιπόν το ζητούμενο; Υπό την απειλή και των ερευνών που θα έρχονται συνέχεια στην επιφάνεια το επόμενο χρονικό διάστημα δείχνοντας ότι το ίδιο προϊόν πωλείται έως και 50% ακριβότερα στην Ελλάδα πότε με το αιτιολογικό της διαφορετικής συσκευασίας και πότε με την ελαφρώς διαφοροποιημένη επωνυμία, οι εταιρείες να πιεστούν να συγκρατήσουν τις τιμές λιανικής.
Είναι η ίδια «λογική» με τους ελέγχους και τα πρόστιμα. Τα περισσότερα από 13 εκατομμύρια ευρώ που έχουν καταλογιστεί μπορεί να λίγα για εταιρείες που τζιράρουν εκατοντάδες εκατομμύρια ωστόσο η δυσφήμιση είναι αυτή που «πονάει» περισσότερο.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης πάντως δεν θα περιμένει από τις πολυεθνικές να ρίξουν τις τιμές από μόνες τους υπό την πίεση της δημοσιότητας. Ετοιμάζεται νομική επιχειρηματολογία για να εξασφαλιστεί ότι θα μπει ένα μέγιστο όριο όσον αφορά στο περιθώριο κέρδους με το οποίο θα μπορούν να πωλούν οι πολυεθνικές στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.
Δεν θα είναι εύκολο καθώς μπαίνουν ζητήματα κρατικής παρέμβασης στον ανταγωνισμό. Ήδη, με το που έγιναν οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις από στελέχη που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κρατικός παρεμβατισμός.
Εκτός από την παράμετρο Κομισιόν, στο Υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύουν ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί δεν έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους. Επίσης, υπάρχει και η παράμετρος της σύγκρισης με τις περυσινές τιμές. Όσο υψηλότερη η βάση σύγκρισης, τόσο μικρότερη η μεταβολή. Αν βοηθήσει λίγο και το διεθνές περιβάλλον (ειδικά σε ότι αφορά στα «χρηματιστηριακά τρόφιμα») ο στόχος για τον πληθωρισμό του 2% είναι εφικτός.