Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι από εμάς έχουμε διαβάσει δημοσιεύματα σχετικά με το ότι το παγκόσμιο χρέος είναι δυσθεώρητο και πως όλα τα χρήματα του κόσμου δεν αρκούν για να πληρωθεί…
Φυσικά και είναι αληθές κάτι τέτοιο αφού υπεύθυνες για τον πολλαπλασιασμό του χρήματος είναι οι εμπορικές τράπεζες, οι οποίες δανείζουν περισσότερα χρήματα από αυτά που πραγματικά έχουν δανειστεί από την κεντρική τράπεζα στην οποία ανήκουν.
Τα παραπάνω μπορούν να γίνουν εύκολα κατανοητά διαβάζοντας κανείς την Modern Money Mechanism όπου αποτελεί την Βίβλο των εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών και φυσικά όλα αυτά με τις ευλογίες της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Συχνά παρατηρούμε σε κάποια από τα χαρτονομίσματα που βρίσκονται στο πορτοφόλι μας να έχουν κάποια σημάδια επάνω ή αρχικά ονομάτων, με την ελπίδα αυτού που τα σημάδεψε πως κάποια στιγμή θα ξαναεπιστρέψει στο πορτοφόλι του το εν λόγω σημαδεμένο χαρτονόμισμα.
Τα τελευταία χρόνια όμως σύμφωνα με τον δείκτη ταχύτητας χρήματος (Velocity of M2 money stock) κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί, κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι πλέον τα χρήματα αλλάζουν πολύ λιγότερες φορές χέρια από ποτέ άλλοτε.
Ο συγκεκριμένος δείκτης (Velocity of M2 money stock) ουσιαστικά μετράει την συχνότητα με την οποία μια νομισματική μονάδα χρησιμοποιείται για να αγοραστούν προϊόντα και υπηρεσίες σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα η ταχύτητα του χρήματος στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 55 ετών, με αυτήν να βρίσκεται στο 1,49, από τα υψηλά του τρίτου τριμήνου του 1997 όταν ήταν στο 2,21.
Πηγή γραφήματος:Fed stlouis
Ακούγεται οξύμωρο μετά από τρεις ποσοτικές χαλαρώσεις η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 55 ετών…
Κι όμως παρότι «λεφτά υπάρχουν», φαίνεται πως δεν υπάρχουν για όλους, με αποτέλεσμα οι πολίτες να περιορίζουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες, να γίνονται περισσότερο αυστηροί απέναντι σε μια απόφαση που αφορά την κατανάλωση και γενικώς να αποταμιεύουν κάθε περισσευούμενη χρηματική μονάδα, φοβούμενοι πως ίσως αύριο δεν έχουν εργασία ή τον επόμενο μήνα μειωθούν οι αποδοχές τους.
Η άμεση συνέπεια της πτώσης της ταχύτητας κυκλοφορίας του χρήματος, είναι φυσικά η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης, η οποία έχει ως συνέπεια μειωμένες πωλήσεις από πλευράς εταιρειών και μειωμένης κερδοφορίας. Επόμενο αποτέλεσμα, είναι να υπάρξει συρρίκνωση των μεριδίων αγοράς, κλείσιμο εταιρειών και αύξησης των μεριδίων των οικονομικά ισχυρών εταιρειών έναντι των ανταγωνιστών τους…