Πήγα μετά από 3 χρόνια ένα ταξίδι στην Τουρκία για δουλειά. Είχα συνηθίσει να μένω σε ένα κατάλυμα που πλήρωνα 90 τουρκικές λίρες. Σήμερα πάλι 90 τουρκικές λίρες με χρέωσε μιας και δεν έχει ζήτηση, με τη διαφορά ότι ουσιαστικά μου στοίχισε 6 ευρώ η βραδιά.
Όσα εστιατόρια ή ξενοδοχεία πληρώνονται σε ευρώ είναι άδεια μιας και όλοι προτιμάνε να πληρώσουν σε λίρες.
Πας και τρως σε ένα καλό εστιατόριο και το γεύμα στοιχίζει 3 ευρώ το άτομο. Οι σερβιτόροι βέβαια είναι με τρύπια πουκάμισα και αν τους αφήσεις πουρμπουάρ 2 ευρώ κάνουν πάρτι.
Θέλησα να πάρω ταξί και μου είπαν ότι δεν σταματάνε με το σήκωμα του χεριού γιατί δεν αξίζει. Πρέπει να δείξεις 2 ή 3 δάκτυλα που σημαίνει ότι θα πληρώσεις διπλά ή τριπλά την κούρσα για να σταματήσουν.
Η βενζίνη έχει ουσιαστικά 60 λεπτά το λίτρο και είναι απλησίαστη για τους περισσότερους κατοίκους μιας και προτιμάνε να φάνε από το να πάρουν το αυτοκίνητο τους. Η μεσαία τάξη πλέον έχει σβήσει σε μεγάλο βαθμό.
Οι τιμές των σπιτιών έχουν εκσφενδονιστεί μιας και όσοι έχουν χρήματα αγοράζουν ακίνητα για να σταματήσουν να τα χάνουν από τον πληθωρισμό.
Οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα στις τράπεζες έχουν φτάσει πλέον στο μαγικό 68% για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Τα αποθεματικά του κράτους για στήριξη του νομίσματος έχουν μηδενίσει. Η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει με τον Ερντογάν να κάνει προσευχή να σταματήσει η κατρακύλα χωρίς μάλιστα να σηκώσει επιτόκια.
Οι υπουργοί Οικονομικών αλλάζουν πολύ συχνά μιας και η καρέκλα δεν είναι απλά καυτή.
Το μόνο φτηνό στη χώρα είναι το χρηματιστήριο, που αν κάποιος δει το γράφημα θα το δει σε ιστορικά υψηλά. Παρόλα αυτά αν το γυρίσεις σε δολάριο αμέσως θα καταλάβεις ότι διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά.
Οι καλές εξαγωγικές εταιρίες δανείζονται για πρώτη φορά στην ιστορία της οικονομίας με χαμηλότερο επιτόκιο από το κράτος
Ουσιαστική η οικονομία έχει καταρρεύσει χωρίς ακόμα να το καταλάβει και το επόμενο διάστημα είναι ίσως από τα πιο κρίσιμα στην ιστορία της χώρας.
Ο κόσμος παρόλα αυτά έχει συνηθίσει στην πείνα και δύσκολα ξεσηκώνεται κάτι που η κυβέρνηση το εκμεταλλεύεται ως εκεί που δεν πάει.
Αν σκεφτεί κάποιος τι θα είχε γίνει το 2016 αν ο Τσίπρας δεν είχε κάνει την περίφημη κωλοτούμπα μπορεί να δει τι συμβαίνει και τι θα συμβεί στην Τουρκία σήμερα. Ας φανταστούμε ότι οι δύο οικονομίες δεν μπορούν καν να συγκριθούν μεταξύ τους οπότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα στη χώρα μας. Αν κάποιος σκεφτεί και πως είχαμε συνηθίσει να ζούμε όλα τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να καταλάβει ότι το χάος θα ήταν δεδομένο εκείνη την περίοδο αν αποφασίζαμε να βγούμε από το ευρώ
Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα κάποιοι που υποστήριξαν ή συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Τσίπρα του καταλογίζουν ότι τελικά έκανε πίσω την περίοδο εκείνη.
Παρόλα αυτά ο κόσμος αν δεν βιώσει κάτι δεν μπορεί να το καταλάβει. Ακόμα και με την ιστορία του ιού, που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας διατηρεί αμφιβολία για τους εμβολιασμούς...