Του Γιώργου Φιντικάκη
Νόμιμο και απολύτως συνταγματικό κρίνει η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τους όρους δόμησης στην έκταση του Ελληνικού, δίχως επί της ουσίας να αλλάζει τίποτα από το master plan του επενδυτικού σχήματος, ούτε και τα ύψη των έξι ουρανοξυστών οι οποίοι πρόκειται να ανεγερθούν στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση είναι ομόφωνη και οι μοναδικές παρατηρήσεις αφορούν λεκτικές διατυπώσεις επί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος, το οποίο είχε κατατεθεί στο ΣτΕ στις αρχές του 2018.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αίρεται ένα τελευταίο σοβαρό εμπόδιο προκειμένου να πάρουν μπροστά τα πρώτα έργα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου τα οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσουν προς τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2018, όπως άλλωστε υπαγορεύει και το μνημόνιο.
Για να συμβεί αυτό, απομένει να αποχωρήσουν από την έκταση και οι εναπομείναντες φορείς του Δημοσίου, μες κυριότερο το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ.
Το επίμαχο σχέδιο που μέχρι σήμερα έχει περάσει από 40 κύματα, προβλέπει μεταξύ άλλων την ανέγερση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, έξι ουρανοξυστών με ύψος έκαστο, έως 200 μέτρα κι ενώ τα υπόλοιπα ψηλά κτίρια δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 50-70 μέτρα.
Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση που εξέδωσε το ΣτΕ, σχετικά με τους ουρανοξύστες που θα κατασκευαστούν, «οι παρεκκλίσεις από τις πάγιες πολεοδομικές διατάξεις ως προς τους όρους δόμησης και τη δυνατότητα κατασκευής υψηλών κτιρίων, δικαιολογούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος («έντονου» κατά τη διατύπωση του νόμου 4062/2012)». Το δημόσιο συμφέρον «συνίσταται στη δημιουργία μητροπολιτικού πόλου πολλαπλών λειτουργιών εθνικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς, στην κατασκευή και συντήρηση μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής στην Αττική και στην ίδρυση μητροπολιτικού πόλου ανάπτυξης στην περιοχή, με πολλαπλούς ειδικότερους στόχους που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης, την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας, στην καταπολέμηση της φτώχειας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση του δημοσίου χρέους, την ανάδειξη της Αθήνας σε πολιτιστική μητρόπολη, σε τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας, σε σημαντικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας κ.ά.».
Αναφορικά με τον διαγωνισμό για το καζίνο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργική απόφαση Τσακαλώτου, για την προετοιμασία του σχετικού διαγωνισμού αναμένεται σύντομα.