«Πράσινο» φως για το γήπεδο στο Βοτανικό και τη Διπλή Ανάπλαση

«Πράσινο» φως για το γήπεδο στο Βοτανικό και τη Διπλή Ανάπλαση

Με ποσοστό 68,5 % τα μέλη του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού ενέκριναν το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων έργων, και την κατασκευή του νέου γηπέδου του «τριφυλλιού». Στη διαδικασία  συμμετείχαν 2.994 μέλη. Οι 2.985 ήταν έγκυρες ψήφοι (4 άκυρα και 5 λευκά).   «Ναι» για  τον Βοτανικό και τη Διπλή Ανάπλαση ψήφισαν  2051 άτομα, ενώ 934 είπαν «όχι». 

Σύμφωνα με το εγκριθέν σχέδιο, ο Παναθηναϊκός θα στεγάσει την ποδοσφαιρική ομάδα σε καινούργιο γήπεδο στην περιοχή του Βοτανικού, ενώ εκεί θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη. Δεν προβλέπεται η δημιουργία γηπέδου μπάσκετ, καθώς δρομολογείται το σχέδιο η ΚΑΕ να πάρει τη χρήση του κλειστού του ΟΑΚΑ..

Το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας «Απ. Νικολαΐδης» δεν πρόκειται να γκρεμιστεί μέχρι ο Παναθηναϊκός να «πάρει τα κλειδιά στο χέρι» και να έχει έτοιμες προς χρήση τις νέες εγκαταστάσεις του. Σύμφωνα με το Σχέδιο το νέο γήπεδο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2026.

Μετά την μετεγκατάσταση της ομάδας και των αθλητικών δραστηριοτήτων ο χώρος του ιστορικού γηπέδου της «λεωφόρου»  θα μεταμορφωθεί σε χώρο πρασίνου, ενώ εκεί θα δημιουργηθεί μουσείο της ομάδας.

Τι περιλαμβάνει η Διπλή Ανάπλαση

Σύμφωνα με τα όσα είχε εξαγγείλει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης όταν πριν από ένα , περίπου, μήνα είχε παρουσιάσει το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης: 

Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει σχεδόν το σύνολο του κόστους προγράμματος (όλα, πλην το γήπεδο του Ερασιτέχνη το οποίο θα πληρώσουν οι τράπεζες), όπως και την κατασκευή στο ακίνητό του γήπεδο ποδοσφαίρου 38.500-40.000 θέσεων, προδιαγραφών FIFA/UEFA και μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις 4.800 τ.μ., ενώ αναλαμβάνει το σύνολο το απαραίτητων έργων υποδομής. 

Επιπρόσθετα,  θα αναλάβει την κατεδάφιση του γηπέδου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και την ανέγερση εκεί ενός μικρού μουσείου του Παναθηναϊκού, με την κατασκευή του υπογείου πάρκινγκ (που προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα) στο μέλλον, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο δήμος θα έχει τη γενική ευθύνη και τον συντονισμό όλου του προγράμματος, θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, θα εκδώσει άδειες και θα δημοπρατήσει το έργο.

Ο Ερασιτέχνης «θα παραιτηθεί από το δικαίωμα επί του γηπέδου του Παναθηναϊκού της λεωφόρου Αλεξάνδρας», ενώ ο χώρος, μετά την κατεδάφιση θα ανήκει στον δήμο.  

Την εκπόνηση όλων των μελετών για το νέο γήπεδο στο Βοτανικό θα αναλάβει Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός .

Διαχείριση και χρηματοδότηση

Σε ό,τι αφορά  τη μελλοντική διαχείριση των εγκαταστάσεων: τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις  των αθλητικών εγκαταστάσεων (συντήρηση κλπ) θα παραχωρηθούν άνευ ανταλλάγματος στον Ερασιτέχνη, ο οποίος με τη σειρά του θα μπορεί να τα εκχωρήσει στην ΠΑΕ. 

Ο Ερασιτέχνης θα λαμβάνει 15% από τα έσοδα από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων για 49 χρόνια, τα οποία προορίζονται «για την εξυπηρέτηση των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων».

Όλες οι εμπορικές χρήσεις και το δικαίωμα ονοματοδοσίας του γηπέδου (με χορηγία εταιρείας) θα παραχωρηθούν από τον δήμο στην ΠΑΕ ΠΑΟ. Ως αντάλλαγμα, ο δήμος θα λαμβάνει το 90% των μισθωμάτων από χώρους εστίασης και μπουτίκ, 145.000 ευρώ ετησίως από την ενοικίαση των σουιτών, το 50% των εσόδων από συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις στο γήπεδο και το 20% του εσόδου ονοματοδοσίας (μετά τα 10 έτη το ποσοστό μειώνεται σε 15%). Τα έσοδα του δήμου από τις εγκαταστάσεις δεν μπορούν να πέσουν κάτω από 270.000 ευρώ ετησίως.

Τα έργα σε Βοτανικό και Αλεξάνδρας θα χρηματοδοτηθούν με 115 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και οι απαραίτητες υποδομές με 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Οι τράπεζες θα διαθέσουν 12 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, καθώς αυτό είναι προϋπόθεση για να αξιοποιηθεί το δικό τους ημιτελές ακίνητο στον Βοτανικό. 

Ο κ. Μπακογιάννης εκτίμησε ότι η δημιουργία του γηπέδου θα κινητοποιήσει επενδύσεις στην περιοχή ύψους 470 εκατ. ευρώ.