Ποδαρικό με χαμηλότερη τιμή από πέρυσι αναμένεται να κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η τιμή του διαμορφώνεται στο 1,04-1,05 ευρώ/ λίτρο, δηλαδή μειωμένο κατά 8%-9% απ'' ότι την ίδια ημέρα πέρυσι, οπότε και είχε ξεκινήσει στα 1,148 ευρώ.
Τιμές που θα ήταν φυσικά σημαντικά χαμηλότερες αν η Ελλάδα δεν συνέχιζε να κατέχει μια από τις πρωτιές στη φορολογία καυσίμων, πανευρωπαϊκά, με τους φόρους στη θέρμανση να αντιστοιχούν στο 60% όσων πληρώνει ο καταναλωτής.
Στο μέτωπο του επιδόματος, το συνολικό κονδύλι θα είναι φέτος αυξημένο κατά 10 εκατ ευρώ, έναντι της περυσινής χρονιάς, όπου διατέθηκαν συνολικά από τον κρατικό προϋπολογισμό 57 εκατ ευρώ.
Η απόφαση του υπ. Οικονομικών για το ποσό, τα κριτήρια και τους δικαιούχους ανά γεωγραφική ζώνη, αναμένεται εντός των ημερών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ποσό του επιδόματος θα παραμείνει όσο και πέρυσι, δηλαδή στα 0,16 ευρώ / λίτρο.
Εκείνο που φέτος αλλάζει είναι η ταχύτερη καταβολή του, και η αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι. Σύμφωνα πάντως με τα κριτήρια που ίσχυαν πέρυσι -κάποια εκ των οποίων θα παραμείνουν ίδια- δεν δικαιούνται επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των πέντε μέτρων, όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.
Πρόεδρος σωματείου πρατηριούχων: «Δίκαιη και φθηνή τιμή»
Η τιμή του 1,05 ευρώ ανά λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι “η δίκαιη και φθηνή για τον επαγγελματία που έχει επάρκεια, το προϊόν του είναι αξίας και η επιχείρησή του έχει κύρος και αξιοπιστία”, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων “Άγιος Χριστόφορος”, Θέμης Κιουρτζής, με αφορμή την έναρξη, σήμερα, της περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2018, η τιμή με την οποία έκανε πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν το 1,145 ευρώ/λίτρο.
Ερωτηθείς για τη μέση τιμή στον νομό Θεσσαλονίκης, ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα μπορεί να μιλήσει με συγκεκριμένους αριθμούς και ακριβή στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών αύριο. Ωστόσο, με βάση την πρώτη εικόνα που έχει, εκτιμά ότι “κάποιοι συνάδελφοι διαθέτουν το πετρέλαιο θέρμανσης σε φθηνότερη τιμή τής ανωτέρω και κάποιοι άλλοι πουλάν το προϊόν τους αναίτια ακόμη πιο φθηνά”.
Διευκρίνισε πως “η λογική λέει ότι για να κάνει κάποιος εμπόριο θα πρέπει να έχει ένα εύλογο κέρδος και να μπορεί μεταξύ άλλων να πληρώσει το βυτίο και τους υπαλλήλους του” και πρόσθεσε: “βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει για τον έμπορο και το πώς κινείται και το πόσο τιμά ή υποτιμά τη δουλειά του”. Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι “εάν οι έλεγχοι που διενεργούνται ήταν επί της ουσίας, δεν θα βλέπαμε τις τόσο χαμηλές που βλέπουμε”.
Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει ενδιαφέρον για την προμήθεια πετρελαίου από τους καταναλωτές, ο κ. Κιουρτζής επισήμανε ότι “σε αυτήν την πρώτη ημέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, όπως και στις αμέσως επόμενες, έχουμε την αναμενόμενη κίνηση. Είναι οι παραδοσιακοί καταναλωτές, που με την έναρξη της περιόδου φουλάρουν τις δεξαμενές τους, ανεξαρτήτως καιρού”. Πρόσθεσε πως παραδοσιακά κάθε χρόνο υπάρχουν κι αυτοί που αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης την τελευταία στιγμή, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν, παρατηρούν και προχωρούν σε παραγγελία, μόνο εφόσον έχουν βεβαιωθεί ότι πέτυχαν "την πιο συμφέρουσα για αυτούς τιμή”. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, στον νομό Θεσσαλονίκης, λειτουργούν περί τα 400 πρατήρια, εκ των οποίων τα 100 από εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.