Του Απόστολου Σκουμπούρη
Τριάντα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το 2018 η... άγνωστη στο ευρύ κοινό – ελληνικών συμφερόντων - εταιρεία Printec καθώς ιδρύθηκε το 1988 και μέσα σ'' αυτές τις τρεις δεκαετίες, έχει επεκταθεί σε 16 χώρες, απασχολεί περί τους 900 εργαζόμενους, έχει «χτίσει» 23.000 ATMs και 650.000 POS.
Πρόκειται για την ηγέτιδα εταιρεία στην Ελλάδα στη δημιουργία και εγκατάσταση των ATMs, ενώ το 90% των εσόδων της προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο. Από την ίδρυσή της έως σήμερα η Printec προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων λύσεων για χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, εταιρείες πετρελαιοειδών και λιανικής, καθώς και άλλους οργανισμούς του ιδιωτικού – κυρίως – τομέα.
Η Printec δημιουργεί, υλοποιεί και υποστηρίζει προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες σε τομείς όπως συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών, αυτοματισμού τραπεζικών καταστημάτων, εξειδικευμένες λύσεις λογισμικού για τράπεζες, εφαρμογές καρτών και παρεμφερείς λύσεις πληροφορικής.
Με αφορμή τα τριάντα χρόνια, χθες διοργανώθηκε συνάντηση με δημοσιογράφους στα νέα της υπερσύγχρονα γραφεία στην Κηφισιά, όπου η Διευθύνουσα Σύμβουλος κα Μαρίνα Μαυρομάτη και τα στελέχη της Printec μίλησαν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών που αλλάζει τα δεδομένα πολλών δεκαετιών, καθώς και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.
Το «στρατηγείο» της εταιρείας είναι πλέον στο ιστορικό κτήριο του 1924 στην οδό Ξενίας στην Κηφισιά, όπου απασχολούνται 30 άτομα και αποτελεί το επιχειρησιακό κέντρο για τις υπόλοιπες 15 θυγατρικές που δραστηριοποιείται. Συνολικά στην Ελλάδα απασχολεί περί τους 160 εργαζόμενους, ενώ ακόμη περισσότερους, ήτοι 192 απασχολεί στη Ρουμανία.
Επενδύσεις 20 εκατ. την τετραετία – Στόχος Τσεχία και Ουγγαρία
Όπως τόνισε η κα Μαυρομάτη, την τελευταία τετραετία η Printec έχει κάνει συνολικές επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας ότι κατά τη διάρκεια του 2017 προστέθηκαν 174 νέες θέσεις εργασίας συνολικά στον όμιλο. «Πάντα επενδύουμε σε υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και ταλαντούχους ανθρώπους», σημείωσε.
Επισήμανε επίσης ότι «μας ενδιαφέρουν οι εξαγορές αν κρίνουμε ότι ταιριάζει με το δικό μας εταιρικό DNA», ενώ γνωστοποίησε ότι επόμενες αγορές που ερευνά για να κάνει άνοιγμα είναι η Τσεχία (που ήδη έχει κάποια επιμέρους παρουσία) αλλά και η Ουγγαρία. Επίσης, εξαιρετική αγορά αποδεικνύεται η Κροατία, ενώ στην Ουκρανία αντικαθίστανται τα παλαιά ATMs μετά από πολλές περιπτώσεις «χακαρίσματος».
Αναφορικά με τα αποτελέσματα, η κα Μαυρομάτη επισήμανε πως «τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρουσιάζουμε σταθερή αύξηση τόσο σε έσοδα όσο και σε κερδοφορία», ενώ γνωστοποίησε ότι μόνο το 30% των εσόδων έρχεται πλέον από την Ελλάδα.
Όπως έγινε γνωστό, ο όμιλος το 2017 εμφάνισε συνολικά έσοδα 121 εκατ. ευρώ (από συνεχιζόμενες δραστηριότητες), με κέρδη προ φόρων και τόκων (EBITDA) 14,3 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2016, η αύξηση είναι περίπου 13% στα έσοδα και 15% στην κερδοφορία. Για το 2018 τα στελέχη της Printec απέφυγαν να δώσουν αποτελέσματα, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές παραγγελίες που δεν έχουν τιμολογηθεί, οπότε δεν μπορεί να γίνει ακριβής προσέγγιση.
Πάντως, τονίστηκε ότι το 2018 ήταν μια απολύτως αναπτυξιακή χρονιά, δεδομένου ότι «πουλήθηκαν 3.200 ATMs, όταν το αντίστοιχο νούμερο του 2017 ήταν 2.200 ΑΤΜs (πάντα συνολικά στις χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία).
Συνολικά η Printec εξυπηρετεί μέσα από τις λύσεις της περίπου 2,5 εκατ. συναλλαγές καθημερινά, ενώ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης διακρίνει στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, περιοχή που βρίσκεται σε ισχυρό momentum ψηφιακού μετασχηματισμού, με την εταιρεία να έχει ήδη καλή τοποθέτηση εκεί.
Το τραπεζικό σύστημα μετασχηματίζεται
Σύμφωνα με την κα Μαυρομάτη, το τραπεζικό σύστημα – διεθνώς – μετασχηματίζεται σύμφωνα με τις επιταγές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής. Αυτό, φέρνει στροφή από τα φυσικά καταστήματα στις υπηρεσίες digital που κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο παντού.
Ενδεικτικό είναι ότι – όπως τόνισε – την τελευταία πενταετία στην Ευρώπη έχουν κλείσει 42.000 τραπεζικά καταστήματα, ήτοι το 20%. Από εκεί και πέρα, επισήμανε ότι δε θα πάψουν να χρειάζονται τα φυσικά τραπεζικά καταστήματα, καθώς αποτελούν το «πρόσωπο» της εκάστοτε τράπεζες, αλλά ίσως έχουν άλλη μορφή, πιο συμβουλευτική, ίσως πιο στρατηγικού τύπου, πέρα από τις «ξερές» συναλλαγές.
Για τη «ζωή» των ΑΤΜs η επικεφαλής της Printec επισήμανε ότι παλαιότερα άλλαζαν (λογισμικό) κάθε εφτά χρόνια, ενώ τώρα με τον καλπασμό της ψηφιακής εποχής, αλλάζουν με μεγαλύτερες ταχύτητες.
Τα ATMs φτιάχνονται σε συνεργασία με τους υπευθύνους των τραπεζών, όλο το software των μηχανημάτων δημιουργείται από την Printec, ενώ αυτή η τεχνολογία «παντρεύει» όλο το λογισμικό των λογαριασμών και των υπηρεσιών.
Ποια είναι η Printec
Η Printec ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1988 με στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας για να κάνει τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη. Η διαδρομή του Ομίλου αυτές τις τρεις δεκαετίες είναι ταυτισμένη με σημαντικά ορόσημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ολόκληρη τη Νοτιανατολική Ευρώπη.
Ειδικότερα, η Printec:
- Έφερε το 1ο POS στην Ελλάδα για πληρωμές με κάρτα (1989)
- Έκανε το 1ο mobile payment project στη Ρουμανία
- Έκανε το 1ο self-scan project στη Βουλγαρία
- Έφτιαξε τον 1ο αυτόματο εκτυπωτή ενημέρωσης βιβλιαρίων στην Ελλάδα
- Έβαλε το 1ο self-service info kiosk με πληρωμές με κάρτα στην Ανατολική ευρώπη
- Έβαλε τα πρώτα contactless ATMs σε Σερβία και Σλοβενία
- Έχει βάλει eSignature solutions σε όλες τις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank