Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Τη στιγμή που η Γερμανία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες παλεύουν να ξεφύγουν από έναν νέο καθοδικό κύκλο, στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν σχέδια τα οποία δείχνουν ότι τα επόμενα έτη θα καταγραφούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7-2,8% ενώ δεν κρύβουν και τους φιλόδοξους στόχους ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να γράψει μπροστά τον αριθμό 3. Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι τα προηγούμενα χρόνια η απουσία επενδύσεων ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση όταν κοιτούσε κανείς την ελληνική οικονομία. Η νούμερο ένα πρόκληση είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Αν η Ελλάδα το πετύχει αυτό, το 2020 μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμούς πέριξ του 3%.
Όλα θα κριθούν από τις επιδόσεις της οικονομίας κατά το 2ο εξάμηνο. Υπενθυμίζεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς διαμορφώθηκε στο 1,9%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία θα πρέπει να τρέξει με αρκετά υψηλούς ρυθμούς για να επιτευχθεί ο στόχος για 2,3%. Στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος μπαίνουν οι βάσεις για υψηλότερο ρυθμό το 2020 δεδομένου ότι θα πάρουν μπροστά και οι εμβληματικές επενδύσεις (Ελληνικό κ.λ.π.).
Όπως όλα δείχνουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2,7% για το 2020 ενώ για το τρέχον έτος η κυβέρνηση υπολογίζει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί οριακά. Ταυτόχρονα στο οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για πλεόνασμα της τάξης του 4% στο τέλος του 2019 κάτι που μένει να αποδειχθεί καθώς στις αρχές Οκτωβρίου κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Όλα τα στοιχεία τόσο τα δημοσιονομικό όσο και οι ελαφρύνσεις που θα τεθούν σε ισχύ από το 2020 «φιλτράρονται» από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών προκειμένου την επόμενη εβδομάδα με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών να κλειδώσουν προϋπολογισμός και φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα του επόμενου μήνα.
Οι διαπραγματεύσεις για το φορολογικό θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο προκειμένου να συζητήσουν εκ του σύνεγγυς για τα μεγέθη του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα τόσο την πορεία των εσόδων όσο και των δαπανών και ιδιαίτερα του ΠΔΕ το οποίο τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε χρηματοδοτικό εργαλείο για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μοιράζει «μέρισμα» στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σημειώνεται ότι την τελευταία τριετία το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι περικοπές έφθασαν περίπου τα 2,3 δισ. ευρώ
Πάντως και το φορολογικό νομοσχέδιο θα βρεθεί στο επίκεντρο καθώς περιλαμβάνει ελαφρύνσεις που προσεγγίζουν τα 1,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο της για χρηματοδότηση των ελαφρύνσεων το οποίο βασίζεται αφενός στη μείωση των δαπανών αφετέρου στη χρησιμοποίηση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου οι δαπάνες μπορούν να περιορισθούν το 2020 κατά 1 δισ. ευρώ εξέλιξη που βοηθά σημαντικά την κυβέρνηση να υποστηρίξει τις ελαφρύνσεις του επόμενου έτους.