Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για όλο τον Πειραιά, καθώς μετά από δεκαετίες παλινδρομήσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο κτήριο στην Αθήνα και ήταν σε εγκατάλειψη πολλά χρόνια.
Ανάδοχος είναι η Prodea Investments που από κοινού με την Cante Holdings Ltd ανακοίνωσε την υπογραφή από την ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού Piraeus Tower Α.Ε. (ως Παραχωρησιούχου) και του Δήμου Πειραιά, της σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του Πύργου Πειραιά. Η σύμβαση έχει διάρκεια 99 χρόνια και το αρχικό ετήσιο αντάλλαγμα είναι 1.010.000 ευρώ, ενώ το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ.
Στην Piraeus Tower Α.Ε. συμμετέχουν από κοινού η Prodea Investments σε ποσοστό 30% και η Cante Holdings Ltd σε ποσοστό 70%. Η Cante Holdings Ltd αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του Ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%. Ο Πύργος Πειραιά είναι το δεύτερο ψηλότερο ακίνητο της Αττικής, ένα εμβληματικό ακίνητο 24 ορόφων επί της Ακτής Ποσειδώνος, στο κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Η έναρξη της παραχώρησης σηματοδοτεί την πλήρη ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ περίπου.
Το έργο, σε συνδυασμό με τις επενδυτικές δράσεις του Δήμου Πειραιά για την ανάπλαση της γειτονικής περιοχής του ακινήτου, αλλά και του ΟΛΠ στη λιμενική ζώνη, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος, την αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά.
Ο Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο των Αθηνών. Έχει ύψος 84μέτρα και αποτελείται από 22 ορόφους. Αν και δεσπόζει στο λιμάνι εδώ και 45 χρόνια, ποτέ δεν αξιοποιήθηκε για διάφορους λόγους.
Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Α. Σκυλίτση και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή. Για πολλά χρόνια παρέμεινε ένα «κουφάρι» που δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν περιστασιακά ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα, τα γραφεία του Εθνικού και διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.
Πως θα γίνει η αξιοποίηση
Η επένδυση, που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες και να ολοκληρωθεί περίπου σε 2,5 χρόνια, προβλέπει μεικτές χρήσεις γραφείων, καταστημάτων, χώρους ενημέρωσης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά, πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών, με χώρο εστίασης, γραφεία και εστιατόριο.
Το «πράσινο φως» στον δήμο Πειραιά να υπογράψει τη σύμβαση αξιοποίησής του με τον ανάδοχο έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος προ συμβατικός έλεγχος. «Η εγκατάλειψη οδήγησε στην εικόνα ενός φαντάσματος στο κέντρο του Πειραιά. Στόχος μας ήταν αυτό το εμβληματικό κτήριο να ξαναπάρει ζωή και να αποτελέσει κόμβο επιχειρηματικότητας για την πόλη» τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Χαρακτήρισε άρτια όλη τη διαδικασία που οδήγησε στην ανάδειξη αναδόχου χωρίς ενστάσεις, αλλά και στην έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο χωρίς καμία παρατήρηση, ενώ τόνισε πως η επένδυση θα προχωρήσει άμεσα, τις επόμενες εβδομάδες, κι όταν θα ολοκληρωθεί θα αναβαθμίσει την πόλη, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Είπε, επίσης, ότι το έργο θα δώσει νέα δυναμική και προστιθέμενη αξία στην πόλη με νέες θέσεις εργασίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως πρόκειται για ένα κτήριο που έχει την ίδια ηλικία με τον ίδιο, αφού ανεγέρθη το 1972. «Είναι εντυπωσιακό ότι στη χώρα μας, για να γίνουν αυτονόητα πράγματα, χρειάστηκε να περάσουν τόσο χρόνια» είπε ο υπουργός κι ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους της συμφωνίας για τη συνεργασία που είχε μαζί τους, που ήταν υποδειγματική, όπως είπε. Επίσης σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει συμβάλει αποφασιστικά προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να ξεφύγει από την κρίση.
O επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, είπε ότι αυτό το project υλοποιείται αφού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Dimand-Prodea Investments και η Alpha Βank, επιβεβαίωναν τη θέλησή τους να συνεχιστεί το έργο. Ευχαρίστησε τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους του δήμου, καθώς, όπως είπε, χωρίς την υποστήριξή τους δεν θα είχαμε φθάσει ως εδώ. «Ειλικρίνεια, διαφάνεια και το όραμα είναι αυτό που οδήγησε στη σημερινή υπογραφή» τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η στρατηγική της εταιρείας Dimand είναι οι αστικές αναπλάσεις και αυτό που την ενδιαφέρει, είναι τα έργα που αναλαμβάνει να δημιουργούν πολλαπλάσια οφέλη στην περιοχή στην πόλη και στην οικονομία.