Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η έναρξη κατασκευής του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς στην Περαία Θεσσαλονίκης, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος δημοσιοποίησε για διαβούλευση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του project. Πώς θα πραγματοποιηθεί και τι περιλαμβάνει το τεχνολογικό πάρκο.
Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η έναρξη κατασκευής του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς στην Περαία Θεσσαλονίκης, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος δημοσιοποίησε για διαβούλευση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του project. Το τεχνολογικό πάρκο θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 760 στρεμμάτων που ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά επιστράφηκε στο Δημόσιο και συγκεκριμένα παραχωρήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (τον διαχειριστικό φορέα που έχει αναλάβει να οργανώσει και να προωθήσει τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης) με στόχο τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου.
Το "Thess INTEC", στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικές ελληνικές και ξένες επενδύσεις, με το καθαρό οικονομικό του αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία να τοποθετείται από την πρώτη πενταετία της λειτουργίας του, στα 432 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η κατασκευή του θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2022, ενώ ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης ανέρχεται σε 58-60 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα έργα υποδομών θα απορροφήσουν περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα σε πέντε χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του πάρκου, το συνολικό του οικονομικό αποτύπωμα θα ενισχύσει-βάσει μελέτης- το ΑΕΠ της χώρας 432 εκατ. ευρώ, ποσό που, σε ορίζοντα δεκαετίας, υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ. Συνολικά αναμένεται να δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίας.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, έχει εξασφαλιστεί για το 60% της α? φάσης, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τι προβλέπει η ΣΜΠΕ
Σύμφωνα με την ΣΜΠΕ, που θα είναι υπό διαβούλευση για 30 ημέρες, προβλέπονται οι εξής χρήσεις:
-κατοικίας για εργαζόμενους στο πάρκο.
- τριτοβάθμιας εκπαίδευση (Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι.)
- διοίκησης
- εμπορίου και παροχής προσωπικών υπηρεσιών.
-εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών
- γραφείων κέντρων έρευνας - θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων.
- εστίασης.
- αναψυκτηρίων
- στάθμευσης (κτίρια γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων
- αποθηκών (χαμηλής όχλησης)
- επαγγελματικών εργαστηρίων
- βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων χαμηλής όχλησης
- πράσινων σημείων
- Χώρους επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων
- εγκαταστάσεων ΑΠΕ
Ευρύτερα το τεχνολογικό πάρκο θα αποτελείται από τρεις ζώνες, δηλαδή:
-Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.
- Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται η ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο) και
-Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.