Την προτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους» αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι.
Σύμφωνα με τον Φ. Ντρούντι η προληπτική γραμμή θα διατηρούσε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, θα προλάμβανε τις διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επιτάχυνε την άρση των capital controls και θα επέτρεπε τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μιλώντας στη «Ναυτεμπορική» λίγες ώρες πριν την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα ήθελε μια προληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η απόφαση «εναπόκειται πλήρως» στην ελληνική κυβέρνηση.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ντρούντι επέλεξε να μην τοποθετηθεί σε αυτήν τη φάση για το ενδεχόμενο εφαρμογής του αφορολόγητου το 2019 αντί το 2020, όπως και για το σενάριο χρονικής παράτασης του προγράμματος. Παράλληλα εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός απέναντι στη συζήτηση που συντηρεί το ΔΝΤ αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.
Ως προς την πορεία της 4ης αξιολόγησης, ο κ. Ντρούντι μιλά για την ανάγκη επιτάχυνσης της προσπάθειας με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο. Σχολιάζοντας την εισήγηση της κυβέρνησης για το λεγόμενο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, διατυπώνει διπλή ένσταση: σε πρωτοβουλίες «ανταγωνιστικές προς τον τραπεζικό τομέα» και σε ενέργειες «που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου».
Αναφορικά με τα πρόσφατα stress tests, τόνισε ότι «δεν τέθηκε θέμα αποτυχίας ή επιτυχίας», υπογραμμίζοντας επί της ουσίας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεν παρουσιάσει αξιόλογη βελτίωση, αλλά πρέπει να εξυγιάνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Πρόσθεσε, δε, ότι ενα σημαντικό βήμα θα είναι επίσης η αναθεώρηση του πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπου η ανάγκη προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων πρέπει να καταστεί συμβατή με την παροχή των κατάλληλων κινήτρων στους οφειλέτες και ιδίως με την αποθάρρυνση της στρατηγικής αθέτησης πληρωμών. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ντρούντι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρέπει να συνεχιστούν με σταθερό τρόπο, σύμφωνα με τη δέσμευση που είχε αναληφθεί στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης τον Φεβρουάριο.
Επανέλαβε πάνμτως πώς όπως έχει επανειλημμένως τονίσει δημοσίως η ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να σημειώσουν ταχεία πρόοδο προς τη διευθέτηση των ΜΕΔ, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν γνωστοποιήσει στην ΕΚΤ.
Σε ερώτηση σχετικά με την πλήρη άρση των capital controls ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα τόνισε ότι καθώς η κατάσταση συνεχίζει να βελτιώνεται, αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω μέτρα για τη μείωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, κατ' αρχάς κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) των περιορισμών στις εγχώριες πληρωμές και αργότερα των περιορισμών στις εξωτερικές πληρωμές, προκειμένου να εξομαλυνθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποκομισθούν πλήρως τα οφέλη από τη συμμετοχή στη νομισματική ένωση. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, τόνισε πως η απόφαση σχετικά με τον χρόνο λήψης περαιτέρω μέτρων για τη χαλάρωση των περιορισμών εναπόκειται πλήρως στις ελληνικές αρχές.
Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στην Ελλάδα διαμηνύει στην ελληνική κυβέρνηση ότι «τα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να συνδέονται με όρους πολιτικής. Ένα μεγάλο μέρος τους, εξηγεί, θα έπρεπε να ληφθεί άμεσα με τη λήξη του προγράμματος. Και κάποια άλλα να συνδεθούν με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Ως προς την πορεία της 4ης αξιολόγησης, ο κ. Ντρούντι μιλά για την ανάγκη επιτάχυνσης της προσπάθειας με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο. Σχολιάζοντας την εισήγηση της κυβέρνησης για το λεγόμενο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, διατυπώνει διπλή ένσταση: σε πρωτοβουλίες «ανταγωνιστικές προς τον τραπεζικό τομέα» και σε ενέργειες «που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου».