«Καλή βάση για την περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας στο άμεσο μέλλον» αποτελούν οι θετικές εξελίξεις των δύο τελευταίων μηνών, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Eurobank που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί σε αυτό το διάστημα «δεν πρέπει να δημιουργήσουν κλίμα εφησυχασμού».
«Δύναται να υποστηριχτεί ότι η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος για δεύτερο συνεχή μήνα συνδέεται με τις θετικές εξελίξεις των δύο τελευταίων μηνών, όπως ήταν η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του 3ΠΟΠ και η έξοδος της χώρας στις αγορές κεφαλαίου», σημειώνει η έκθεση και συνεχίζει: «Εντούτοις, τα προαναφερθέντα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν κλίμα εφησυχασμού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και πέρυσι με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του 3ΠΟΠ (Μάιος 2016) είχε καταγραφεί βελτίωση των προσδοκιών (βλέπε Σχήμα 1) η οποία ωστόσο αποδείχτηκε βραχύβια λόγω των καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης. Ως γνωστόν, η προαναφερθείσα εξέλιξη είχε κόστος για την οικονομία υπό τη μορφή συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο 2016 (-1,1 QoQ% και -1,0 YoY%).
Όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, η έκθεση σημειώνει: «Ζητούμενο από εδώ και στο εξής είναι η διάρκεια, η ομαλή συνέχεια, η συνέπεια και η περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του 3ΠΟΠ. Τα θετικά στοιχεία του 1ου τριμήνου 2017 (αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 0,4 QoQ% και 0,4 ΥoY%), τα έως τώρα δημοσιευμένα μη αρνητικά στοιχεία του 2ου τριμήνου 2017 (δείκτες υψηλής συχνότητας) και οι προαναφερθείσες θετικές εξελίξεις των δύο τελευταίων μηνών αποτελούν μια καλή βάση για την περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας στο άμεσο μέλλον».
Σημειώνεται ότι η εισαγωγή της έκθεσης καταγράφει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. «Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα (στοιχεία ΙΟΒΕ) παρουσίασε σημαντική βελτίωση τον Ιούλιο 2017. Ανήλθε στις 98,2 μονάδες δείκτη (ΜΔ) από 94,0 ΜΔ τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Η συγκεκριμένη τιμή αποτελεί υψηλό 29 μηνών και η αντίστοιχη μηνιαία μεταβολή, ήτοι 4,2 ΜΔ, ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο 2015 (19/8/2015: έναρξη 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (3ΠΟΠ)). Σε ότι αφορά τους επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης που συνθέτουν τον δείκτη οικονομικού κλίματος, οι μηνιαίες μεταβολές είχαν ως εξής: στις κατασκευές καταγράφηκε η υψηλότερη ενίσχυση (+15,9 ΜΔ) και ακολούθησαν οι υπηρεσίες (+8,4 ΜΔ), οι καταναλωτές (+7,3 ΜΔ), η βιομηχανία (+4,6 ΜΔ) και το λιανικό εμπόριο (+2,1 ΜΔ). Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών ανήλθαν σε υψηλό 32 μηνών, ενώ αυτοί των καταναλωτών και των κατασκευών διαμορφώθηκαν σε υψηλό 19 και 14 μηνών αντίστοιχα».