Την πρόταση του Κύκλου Ιδεών για την αναδιάρθρωση στεγαστικών δανείων χαμηλής οφειλής, με τρόπο ενιαίο, διαφανή και γρήγορο απέστειλαν στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τον Ν. Καραμούζη εκ μέρους του Κύκλου, οι Πέτρος Καβάσαλης και Γιώργος Στρατόπουλος.
Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στα Νέα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «εδώ και πολλούς μήνες επεξεργαστήκαμε στον «Κύκλο Ιδεών» με τη βοήθεια ειδικών, μια ολοκληρωμένη, απλή, διαφανή λύση και τη θέσαμε υπόψη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Το σχήμα μετατρέπει σε εξυπηρετούμενα δάνεια ένα πολύ μεγάλο αριθμό στεγαστικών δανείων, διασφαλίζει την ενυπόθηκη κατοικία των καλόπιστων πιστωτών και διευκολύνει την ομαλή επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων».
Και σημειώνει πως «στη πρότασή μας δεν προβλέπονται ούτε κρατικές εγγυήσεις από τα κεφάλαια που συγκροτούν το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» του δημοσίου, ούτε μεταβίβαση των στεγαστικών δανείων σε εταιρείες ειδικού σκοπού υπό τον έλεγχο επιθετικών funds. Άλλωστε πρέπει να γίνουν πολλές ενέργειες παράλληλα και γρήγορα».
«Βέβαια, ο νέος κύκλος πιέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αποφευχθεί αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σεβόταν αυτά που βρήκε το 2015, συνέχιζε την πολιτική μας ως προς την ανακεφαλαιοποίηση και δεν οδηγούσε τη χώρα σε βαθιά κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης», καταλήγει.
Σημεία της πρότασης του Κύκλου Ιδεών:
Δημιουργία ενός μαζικού, τυποποιημένου προϊόντος αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε οι 4 συστημικές τράπεζες σε συνεργασία με έναν κρατικό φορέα (π.χ. ο ΟΕΚ/ΟΑΕΔ) να δημιουργήσουν ένα μαζικό τυποποιημένο προϊόν αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων με τα εξής χαρακτηριστικά:
Α) διάρκεια 25 έτη,
Β) επιτόκιο Euribor μηνός + 1%.
Γ) διαγραφή εξωλογιστικών τόκων,
Δ) επιδοτούμενο επιτόκιο από τον ΟΕΚ για 6-9 έτη,
Το προϊόν αναδιάρθρωσης θα έχει χαρακτήρα δημόσιας προσφοράς. Κάθε δανειολήπτης στεγαστικού με χαμηλό υπόλοιπο οφειλής, που έπαυσε να εξυπηρετείται πριν την 31/12/2016, θα μπορεί να προσέλθει στην τράπεζά του και να αναδιαρθρώσει το στεγαστικό του με τους ως άνω περιγραφόμενους όρους. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να εισάγουν επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας (εισοδηματικά, περιουσιακά) πέραν του χαμηλού υπολοίπου οφειλής. Τα κριτήρια θα πρέπει να είναι απλά, βασισμένα σε αντικειμενικά δεδομένα, ώστε κάθε δανειολήπτης να γνωρίζει αμέσως αν είναι επιλέξιμος. Αντίστοιχα, η επιδότηση του επιτοκίου από το κράτος θα μπορούσε να δίδεται υπό προϋποθέσεις, π.χ. ο δανειολήπτης να πληρεί τα κριτήρια επιλεξιμότητας του νόμου Κατσέλη.
Θα τεθεί εύλογος χρονικός περιορισμός, το προϊόν-ρύθμιση θα είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. έξι μήνες) ώστε να υπάρχει κίνητρο για ταχεία απόκριση από την μεριά των δανειοληπτών.
Η ρύθμιση θα είναι αναστρέψιμη. Η ακύρωσή της, εφόσον ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί σε περισσότερες από δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις, θα προσφέρει ισχυρό κίνητρο συστηματικής συνέπειας στην εξυπηρέτηση της ρυθμισμένης οφειλής.
Οι ως άνω όροι της ενιαίας τυποποιημένης ρύθμισης είναι προφανώς ενδεικτικοί, η εξειδίκευσή τους θα προκύψει από διαβούλευση μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών ώστε το σχήμα να είναι τραπεζικά ορθολογικό και νομικά καλά επεξεργασμένο. Σε συνεννόηση βεβαίως με την ΤτΕ, το ΤΧΣ, την ΕΚΤ και κυρίως τον SSM και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μη τίθενται ζητήματα ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων.
Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση εδώ.