Πρόταση του Ιταλού ΥΠΕΞ για κοινές δράσεις ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων

Πρόταση του Ιταλού ΥΠΕΞ για κοινές δράσεις ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων

Στην ανάληψη κοινών δράσεων μεταξύ ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα για «μεγαλύτερη αφύπνιση της ΕΕ στο θέμα της προστασίας των αγροτικών προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη» αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, από το βήμα του 1ου επιχειρηματικού φόρουμ Ιταλίας-Ελλάδας.

Ο υπουργός υπογράμμισε τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν βάση για ακόμη περισσότερες κοινές δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συνέχισε, αναφερόμενος και στο μεταναστευτικό. Όπως είπε: «Το γεγονός ότι καθόμαστε κοντά με τον Νίκο Κοτζιά στις συνεδριάσεις των οργάνων της ΕΕ δεν είναι μόνο, γιατί ανταλλάσσουμε απόψεις, αλλά έχουμε κάτι κοινό να πούμε για τις δύσκολες καταστάσεις της Ευρώπης. Αύριο θα έχουμε ευρωπαϊκό συμβούλιο για το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τη μετανάστευση. Για το θέμα αυτό, έχουμε κοινό όραμα ότι δεν μπορείς να επιρρίπτεις ευθύνες μόνο σε μια χώρα, ότι δεν μπορείς να εφαρμόσεις κάτι που δεν σχετίζεται με την πραγματικότητα. Όλοι εντός της ΕΕ πρέπει να επωμιστούν το βάρος».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, τόνισε ότι υπάρχει ήδη μια καλή βάση συνεργασίας, η οποία μπορεί να διευρυνθεί, στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς «οι δύο οικονομίες μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά», όπως σημείωσε και εξήγησε ότι η Ιταλία δίνει μεγάλη σημασία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας και καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Τέλος, εστίασε στη σημασία και για τις δύο χώρες να προστατευτούν τα αγροτικά προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις και πρότεινε να υπάρξουν κοινές δράσεις με την Ελλάδα για την αφύπνιση των αγορών γι'' αυτό το θέμα, αλλά και για την προώθηση των τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και για τη μεσογειακή διατροφή «και, γενικότερα, για την προώθηση της αριστείας μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε τον κ. Τζεντιλόνι, άνθρωπο με ήθος χιούμορ - που είναι γνώρισμα των έξυπνων ανθρώπων - και όραμα για το μέλλον της ΕΕ, ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτική με την Ιταλία έμεινε πίσω τα τελευταία χρόνια «λες και είναι απομακρυσμένες οι δύο χώρες».

Όμως, αυτό ήδη άλλαξε και στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας, συνέχισε ο Έλληνας υπουργός, οι σχέσεις για επενδύσεις και, γενικότερα, για την οικονομία μπορούν να βελτιωθούν, με δεδομένο, μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει να μάθει πολλά από την εμπειρία της Ιταλίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη συμβολή τους από τις μεταφορές, μέχρι τον αγωγό ΤΑΡ και τις νέες τεχνολογίες.

Η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, γνωστοποίησε ότι, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα καταθέσει στο φόρουμ βιομηχανίας τις προτάσεις της και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις σε μεταποίηση και logistics και να αυξήσει την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας και τα δύο τα βασικά εργαλεία για παραγωγή νέου πλούτου είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ.

Ο γενικός διευθυντής του εμπορικού φορέα για τις ιταλικές εξαγωγές (ΙCE) Ρομπέρτο Λουόγκο, σημείωσε «θέλουμε βιομηχανική συνεργασία από Έλληνες και Ιταλούς επιχειρηματίες. Θέλουμε κοινές επενδύσεις διπλής κατεύθυνσης όχι μόνο σε συγκεκριμένα είδη, αλλά πως θα προαχθούν καλύτερα εμπορικές επωνυμίες της διατροφικής αλυσίδας στο εξωτερικό, κάτω από την "ομπρέλα" της ΕΕ».

Αναφέρθηκε στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, όπου μέσα, όπως είπε, έχει ενδιαφέροντα στοιχεία για πιθανούς τομείς συνεργασίας στον αγροδιατροφικο τομέα, στον τομέα τεχνολογίας τροφίμων και στη διατροφική αλυσίδα.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του, αναφέροντας: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί μπορούμε περισσότερα...».

Yπάρχουν ισχυρές βάσεις για στενότερη, πιο παραγωγική και προσοδοφόρα συνεργασία στον τομέα των τροφίμων και ποτών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως είπε ο κ. Μίχαλος, η Ιταλία αποτελεί κορυφαίο εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, απορροφώντας σχεδόν το 11% των εξαγωγών, ενώ η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία ξεπέρασε τα 2,4 δισ. ευρώ, το 2014, ενώ αντίστοιχα υψηλά επίπεδα αναμένεται να καταγραφούν και για το 2015, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν στη διάρκεια της χρονιάς.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι από την εμπειρία και τις πρακτικές της Ιταλίας σε θέματα παραγωγής και εξωστρέφειας, μπορεί να αντλήσει σημαντικά διδάγματα η Ελλάδα.

«Τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα και, ιδιαίτερα, το ελαιόλαδο, αλλά και τα φρούτα και τα ψάρια και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, είναι αυτά που πρωταγωνιστούν στις εξαγωγές προς την Ιταλία. Σημαντική ζήτηση υπάρχει, όμως και για προϊόντα μετάλλου, όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο και για κατηγορίες φαρμακευτικών και χημικών προϊόντων.

Η συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας, ειδικά στον αγροδιατροφικό τομέα, είναι αναμφισβήτητη. Η χώρα μας αποτελεί βασικό τουριστικό προορισμό για τους κατοίκους της Ιταλίας, κατέχοντας τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις τους, μετά την Ισπανία. Περισσότερο από 1 εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονται κατά μέσο όρο την Ελλάδα κάθε χρόνο. Έρχονται σε επαφή με την ελληνική οινο-γαστρονομία, γνωρίζουν τα ελληνικά προϊόντα, εκτιμούν την ποιότητα και τη διατροφική τους αξία.

Πάνω σε αυτές τις βάσεις, μπορεί να αναπτυχθεί μια ακόμη στενότερη, πιο παραγωγική και προσοδοφόρα συνεργασία στον τομέα των τροφίμων και ποτών. Χρειάζεται δράση σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος που αφορά, κυρίως, την Ελλάδα, είναι η περαιτέρω επένδυση και ανάπτυξη της τεχνογνωσίας των Ελλήνων παραγωγών σε θέματα τυποποίησης και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων-κυρίως δε του ελαιολάδου.

Ο δεύτερος άξονας προτεραιότητας αφορά, βεβαίως, τη δικτύωση, με ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε αυτό τον τομέα αναπτύσσεται ήδη μια εξαιρετική δραστηριότητα εκ μέρους του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, την οποία στηρίζει έμπρακτα η ελληνική επιμελητηριακή κοινότητα. Τόσο το ΕΒΕΑ όσο και τα τοπικά επιμελητήρια της Δυτικής Ελλάδας, κυρίως, συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις που διοργανώνονται, με στόχο την προώθηση των διμερών επιχειρηματικών επαφών και την προβολή των ελληνικών προϊόντων».

Ο πρόεδρος του ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Ιωάννης Τσαμίχας, αναφέρθηκε σ τις τοποθετήσεις ιταλικών εταιρειών στην Ελλάδα, καθώς και για τις εξαγωγικές ευκαιρίες στη γειτονική χώρα και σημείωσε τη συμβολή των διμερών επιμελητηρίων γι'' αυτό.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Α. Σαββάκης, αναφέρθηκε στο διεθνή προσανατολισμό του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ