Οι ασφαλιστικές εισφορές πνίγουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις στην Ελλάδα όπως προκύπτει από την έρευνα του Tax Foundation, ενώ αντίθετα οι φόροι κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Στη χώρα μας δεν είναι η φορολογία αυτή που διαλύει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά οι εισφορές. Και εν μέσω πανδημίας με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για εκτίναξη της ανεργίας σε επίπεδα 20%, η μείωση τους είναι μονόδρομος.
Είναι ενδεικτικό ότι ένας εργαζόμενος χωρίς παιδιά πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές που ανέρχονται στο 12,7% των αποδοχών του όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 8,5%. Αντίστοιχα οι εργοδότες καταβάλλουν εισφορές για έναν εργαζόμενο που φθάνουν το 19,9% όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ. διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στο 13,8%. Αθροιστικά οι εισφορές για έναν εργαζόμενο εκτινάσσονται στο 32,6% όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στο 22,3%.
Πριν ξεσπάσει η κρίση η ελληνική κυβέρνηση, είχε προγραμματίσει τη μείωση της φορολογίας (εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ) και ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Αν και η μείωση της φορολογίας έχει μπει στο συρτάρι η μείωση των εισφορών διατηρείται στο τραπέζι υπό προϋποθέσεις και μάλιστα ενδεχομένως να τεθεί σε ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η κυβέρνηση στοχεύοντας στην ελάφρυνση εργοδοτών και εργαζομένων σχεδιάζει τη μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Ειδικότερα, το 2020 θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Το μέτρο αφορά περίπου 1,5 εκατ. μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση (που θα κοστίζει στον προϋπολογισμό περί τα 900 εκατ. ευρώ), ενώ ενδεχομένως να υπάρξει και μία πρόσθετη μείωση το το 2021. Το αρχικό σχέδιο κυβέρνησης προέβλεπε τη μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων (για την πλήρη απασχόληση) κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος χρόνου και συγκεκριμένα κατά 2,38 μονάδες για τις επιχειρήσεις και κατά 2,62 μονάδες για τους εργαζομένους.
Σημειώνεται ότι το μέτρο της μείωσης των εισφορών είναι επωφελές για τις μεγάλες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, καθώς μειώνονται σημαντικά οι εργοδοτικές εισφορές και αυξάνονται σημαντικά τα κέρδη της επιχείρησης. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις. οι οποίες είναι και οι περισσότερες στην Ελλάδα, αυξάνονται μεν τα φορολογικά κέρδη αλλά στο τέλος της ημέρας ο τελικός φόρος δεν μειώνεται σημαντικά.
Ο ίδιος παράγοντας επισημαίνει ότι μέσω της μείωσης των εισφορών θα μεγεθυνθεί το εργατικό δυναμικό εξέλιξη που θα οδηγήσει και στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και κατ’ επέκταση τις αποδοχές των σημερινών συνταξιούχων.
Πάντως πολλές χώρες της Ευρώπης κυρίως του Βορρά κινούνται στην αντίθετη λογική με στόχο να καλύψουν τη ζημιά και τα αυξημένα ελλείμματα που θα προκαλέσει η πανδημία. Στην χώρα μας βέβαια, που τα τελευταία 10 χρόνια αυξήθηκαν φόροι και εισφορές οι ανωτέρω σκέψεις κινούνται με βάση τα σημερινά δεδομένα εκτός «γραμμής» αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και μόνο στην περίπτωση που η πανδημία επεκταθεί θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος για αυξήσεις φόρων για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.