Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ομολογώντας ότι τα τελευταία φαινόμενα στον ιδιωτικό τομέα, με αποκορύφωμα την περίπτωση της Folli Follie, έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στο κύρος του επιχειρηματικού κόσμου, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην οικονομία και στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση, τρεις κορυφαίοι φορείς της χώρας, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την Εταιρική Διακυβέρνηση στις επιχειρήσεις.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ανακοίνωσαν σήμερα – σε κοινή συνέντευξη Τύπου – μια πλατφόρμα από 14 προτάσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τις ελληνικές αρχές και το κράτος, με στόχο τον αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων και τη διαφάνεια στις διοικήσεις τους.
Και οι τρεις φορές παραδέχτηκαν ότι τεράστια ευθύνη για την ύπαρξη περιστατικών όπως η Folli Follie φέρουν οι ορκωτοί λογιστές και γι'' αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας τους, ώστε να ελέγχονται και αυτοί πιο αποτελεσματικά, πιο συχνά και να να έχουν μικρότερη – σε διάρκεια – θητεία σε μια επιχείρηση.
Επίσης, τόνισαν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, τόσο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όσο και της Επιτροπής Λογιστικής Πιστοποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε πως «τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε μεμονωμένες αλλά εμβληματικές υποθέσεις κακής εταιρικής διακυβέρνησης οι οποίες έχουν δημιουργήσει μια εντεινόμενη αμφισβήτηση και μια σκιά πάνω από την εταιρική αξία και αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων.
Οι υποθέσεις αυτές δεν αποτελούν τον κανόνα, και είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα και την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων και της εταιρικής διακυβέρνησης, ειδικά των μεγάλων επιχειρήσεων, είτε αυτές είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο είτε όχι».
Ο κ. Φέσσας συμπλήρωσε πως «η προσπάθεια αυτή αφορά τόσο τις ιδιωτικές όσο και τις κρατικές εταιρείες που αναζητούν επενδυτές, τις ελεγκτικές αρχές αλλά και τον ίδιο το νομοθέτη. Η τήρηση σύγχρονων και αυστηρών κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί καθημερινή πρόκληση για όλους μας. Πρωτίστως αποτελεί στοίχημα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης τόνισε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι η εικόνα του κράτους έχει πληγεί, στα χρόνια της κρίσης. Αν υπάρξει και σημαντικό πλήγμα και στον ιδιωτικό τομέα, στις επιχειρήσεις, τότε η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη για το κύρος της ελληνικής οικονομίας και το πρόβλημα της χώρας θα γίνεται πιο δύσκολο και η έξοδος της χώρας από την κρίση πιο χρονοβόρα και επώδυνη. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουμε ευθυγράμμιση συμφερόντων».
Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Καραμούζης, ήταν:
- Και οι μη εισηγμένες θα πρέπει να δημοσιοποιούν τα οικονομικά τους αποτελέσματα το αργότερο εντός 5μήνου από το κλείσιμο της ετήσιας χρήσης και να τα δημοσιεύουν στο ΓΕΜΗ. Για τις μεγαλύτερες εταιρείες να εξεταστεί η δημοσίευση οικονομικών στοιχείων και καταστάσεων, δυο φορές το χρόνο.
- Ευθύνες να καταλογίζονται και στους ορκωτούς ελεγκτές, γιατί όπως στην Folli Follie κανένας δεν τους έχει αγγίξει, ενώ πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στις αμοιβές των ελεγκτών και να μην είναι ισόβιοι και ανεξαρτησία των μελών των Δ.Σ..
- Δεν είναι σωστό να υποχρεώσουμε εταιρείες διαφορετικών οικονομικών μεγεθών και συστημικού κινδύνου, να πληρούν τα ίδια πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης.
- Επέκταση των δειγματοληπτικών ποιοτικών ελέγχων της Επιτροπής Λογιστικής, Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) στο έργο των ορκωτών ελεγκτών (στη Folli Follie δεν έγινε κανένας έλεγχος για 17 χρόνια).
- Ίσως να εξετάσουμε την ευθύνη των ορκωτών σε περιπτώσεις βαριάς αμέλειας και δόλου, η ευθύνη των ορκωτών ελεγκτών, να επεκτείνεται στην ατομική τους περιουσία.
- Οι ορκωτοί ελεγκτές, κάθε επιχείρησης δεν είναι ισόβιοι, πρέπει να ανανεώνονται όπως προβλέπει ο νόμος για τις εισηγμένες και στη μη εισηγμένες, σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε 5 χρόνια).
- Να επεκταθεί και στις μεγάλες μη εισηγμένες η διαφάνεια στις ενδο-ομιλικές συναλλαγές.
- Να ενισχυθούν οι πόροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και να βεβαιώνει ότι οι κανόνες που έχουν τεθεί για την Εταιρική Διακυβέρνηση, τηρούνται στον τύπο και στην ουσία.
Παράλληλα, ο κ. Καραμουζης γνωστοποίησε ότι σύντομα οι Τράπεζες θα εντάξουν στην πιστοδοτική πολιτική τους, ως κριτήριο αξιολόγησης και τιμολόγησης του πιστοδοτικού αιτήματος αν η εταιρεία καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες εταιρικής διακυβέρνησης. Άρα, ακόμη και οι μη εισηγμένες και οι μεγαλύτερες εταιρείες θα πρέπει να εξοικειωθούν σταδιακά με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης».
Επίσης, ο πρόεδρος του ελληνικού χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης επισήμανε ότι «σε όλη την Ευρώπη η εταιρική διακυβέρνηση μπαίνει στο DNA των επιχειρήσεων, καθίσταται ένα από τα κεντρικά ζητήματα που αναζητούν οι υποψήφιοι επενδυτικές και μέτοχοι. Όσο πιο μεγάλη διαφάνεια έχει μια επιχείρηση προς τους μετόχους – συνεργάτες της, τόσο πιο ελκυστική καθίσταται. Και η εταιρική διακυβέρνηση είναι πρώτιστο ζητούμενο σε όλη την Ευρώπη».
Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι θα πρέπει να επανασυσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ), ενώ σε ερώτηση αναφορικά με την περίπτωση της Folli Follie, τόνισε πως «συγκριτικά με άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, θεωρώ ότι η αντίδραση των αρχών ήταν αρκετά γρήγορη».
Τέλος, σε ερώτηση για το αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει σε εξέλιξη έλεγχο για τυχόν λανθασμένες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του Χ.Α. είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.