Μια πολύτιμη «ανάσα» στα κρατικά έσοδα δίνει έμμεσα στους πολίτες η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα βεντάλια θετικών παρεμβάσεων για το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή τα επιπλέον φορολογικά έσοδα έναντι των αρχικών προβλέψεων του Προϋπολογισμού του 2024, που θα εισπραχθούν φέτος, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (διασύνδεση ταμειακών με POS, ηλεκτρονικά τιμολόγια, Mydata) και της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπολογίζονται σε 1,8 δισ. ευρώ. Ένα ποσό που διαμορφώνεται από το επιπλέον 1 δισ. ευρώ εσόδων που μπήκαν στα κρατικά ταμεία από τον ΦΠΑ, άλλα και από τα περίπου 800 εκατ. ευρώ που προήλθαν από τη φορολόγηση των εταιρειών.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά 500 εκατ. ευρώ το 2025, φτάνοντας τα 2,3 δις ευρώ. Τονίζουν δε ότι πρόκειται για μια ρεαλιστική εκτίμηση, αν υπολογίσει κανείς ότι το νέο έτος θα έχουμε την εφαρμογή ενός ευρύτατου πλέγματος μέτρων που θα «φρενάρουν» ακόμη περισσότερο τη φοροδιαφυγή. Υπενθυμίζεται ότι από το 2025 θα έχουμε εμπλουτισμό και εξέλιξη της πλατφόρμας myDATA, νέα ηλεκτρονικά συστήματα για εσωτερική χρήση και αξιοποίηση δεδομένων με εισαγωγή εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και αξιοποίηση και χρήση του Διαδικτύου και της σύγχρονης τεχνολογίας για τον εντοπισμό κινδύνων μη συμμόρφωσης και προσδιορισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
Παράλληλα, από 1 Ιανουαρίου 2025 προηγμένα τερματικά POS και συστήματα πληροφορικής θα μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο κάθε συναλλαγή στην ΑΑΔΕ, ενώ σε ράγες υλοποίησης έχει μπει και ο προσδιορισμός, ο καταλογισμός και η είσπραξη του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο μέσω της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών (my Data, myProperty, διασύνδεση ταμειακών με POS). Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που θα έχει το νέο έτος στη φαρέτρα του το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να μειώσει ακόμη περισσότερο τη φοροδιαφυγή.
Στο... κάδρο νέα μέτρα-ανάσα για τους φορολογούμενους
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πού θα κατευθυνθεί αυτό το mega πακέτο εσόδων που προέρχεται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ο στόχος, που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο είναι να συνεχιστεί η διατήρηση του σημερινού οικονομικού μοντέλου, που προβλέπει σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δημοσιονομική σταθερότητα και ταυτόχρονη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Προς αυτή την κατεύθυνση εικάζεται ότι εφόσον τα φοροέσοδα φτάσουν στα 2,3 δις μέσα στο 2025, το επόμενο έτος θα προωθηθεί ένα νέο και ίσως πιο γενναίο σχέδιο ελάφρυνσης των μεσαίων εισοδημάτων, το οποίο θα μπει σε ράγες υλοποίησης είτε προς το τέλος του 2025 είτε στις αρχές του 2026.
Στην κορυφή αυτής της μελλοντικής ατζέντας βρίσκονται οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών, κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα που έχουν εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ, αλλά και το «κούρεμα» 30% στα τεκμήρια διαβίωσης από το 2026 με στόχο τη σταδιακή πλήρη κατάργησή τους.