Αποκαλυπτήρια την επόμενη Δευτέρα για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού με το «δια ταύτα» να εντοπίζεται στην γραμμή του πρωτογενούς αποτελέσματος. Το προσχέδιο θα αποτυπώνει στόχο επιστροφής σε πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 2 δις. ευρώ ώστε να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ το οποίο προβλέπει να αναπτυχθεί με πραγματικό ρυθμό της τάξεως του 2,1% και ονομαστικό πολύ υψηλότερο του 5% καθώς ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να «τρέχει» με ρυθμό άνω του 3%.
Ο προϋπολογισμός του 2023 θα «χωρέσει» μέτρα στήριξης άνω των 3,4 δις. ευρώ. Όμως, αυτό δεν αναμένεται να προκαλέσει έκπληξη ούτε στις αγορές ούτε στους θεσμούς για δύο λόγους: πρώτον ήδη με το πρόγραμμα σταθερότητας του περασμένου Απριλίου είχε προαναγγελθεί ότι το 2023 θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό μέτρα στήριξης ύψους περίπου 2,1 δις. ευρώ (για τη μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τις αυξήσεις των συντάξεων). Η διαφορά των 1,4 δις. ευρώ «δικαιολογείται» οικονομικά από την ταχύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη η οποία θα φέρει μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα και στον προϋπολογισμό του 2023.
Το που θα δοθούν αυτά τα 1,4 δις. ευρώ έχει ήδη ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ: κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και στον δημόσιο τομέα αλλά και για τους συνταξιούχους, αυξήσεις στο μισθολόγιο των στρατιωτικών και του ΕΣΥ, παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές κλπ, ενεργοποίηση του προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» το οποίο θα προκαλέσει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και σειρά άλλων μέτρων στήριξης. Αυτό που απομένει ως το νούμερο ένα ερώτημα είναι το θα γίνει με τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Ο προϋπολογισμός του 2023 θα έχει ένα ειδικό αποθεματικό. Το ύψος του, θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ώστε να υπάρχουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Μέσω αυτού του αποθεματικού, θα πρέπει να καλυφθεί το κόστος της οριζόντιας επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης (για τις ποσότητες που θα αγοραστούν το 2023), το κόστος του επιδόματος θέρμανσης (για όσους το εκταμιεύσουν μέσα στο 2023) αλλά και φυσικά (και είναι το μεγάλο ζήτημα) η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Ποια είναι η… ευχή;
Η τιμή του φυσικού αερίου να παραμείνει στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα ώστε σε συνδυασμό με την παραγωγή ολοένα και χαμηλότερων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο αλλά και με ενεργό το νέο σύστημα κλιμακωτών επιδοτήσεων η επιδότηση του ρεύματος να χρηματοδοτηθεί κυρίως με πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και όχι με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού.
Θα «βγει» αυτή η εκτίμηση; Είναι μια μεγάλη αβεβαιότητα γι’ αυτό και η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2023 θα παρακολουθείται εβδομάδα με την εβδομάδα. Τουλάχιστον μέχρι να μπει η χώρα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου και με την ελπίδα να μην οδηγηθούμε σε παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας.