Προϋπολογισμό ευθύνης ψήφισε χθες το ελληνικό κοινοβούλιο. Έναν προϋπολογισμό ο οποίος επιδιώκεται να τα περιέχει όλα παρά την τεράστια αβεβαιότητα που δημιουργεί η υγειονομική και η ενεργειακή - και ουσιαστικά πληθωριστική - κρίση. Περιέχει μειώσεις φορολογικών συντελεστών για να τονωθεί ακόμη περισσότερο η ζήτηση και η ανάπτυξη ώστε το ΑΕΠ να επιστρέψει ακόμη και στα 190 δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς που ξεκινάει σε λίγα 24ωρα.
Περιέχει τις απαιτούμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί δραστικά το πρωτογενές έλλειμμα, να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή στα «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα και να κινηθεί έντονα πτωτικά η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Περιέχει όμως και τα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα μέτρα στήριξης ώστε να περάσουν νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις τον δύσκολο χειμώνα της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία και των υψηλών τιμών που φέρνει η ενεργειακή κρίση ειδικά στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα πετρελαιοειδή.
Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, τις επόμενες ημέρες θα υλοποιηθεί το σύνολο των πακέτων βραχυπρόθεσμης στήριξης που ανακοινώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα με αποκορύφωμα βέβαια τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών. Με στόχο την τόνωση της ρευστότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα έχουμε μέσα στα τελευταία 24ωρα της χρονιάς:
1. Την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ τόσο στους συνταξιούχους (μέχρι το τέλος της εβδομάδας) όσο και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
2. Την πίστωση του επιδόματος θέρμανσης μέχρι το τέλος του μήνα σε έως και 850.000 νοικοκυριά.
3. Την αναδρομική καταβολή της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο από την ΔΕΠΑ επίσης μέσα στην εβδομάδα.
4. Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες αλλά και την καταβολή της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα αναδρομικά με έναν πιστωτικό λογαριασμό από τη ΔΕΗ (σ.σ είναι το μέτρο υπό ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό με κόστος περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Η στήριξη θα συνεχιστεί και στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου, θα περιλαμβάνουν την νέα αυξημένη επιδότηση που ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό (σ.σ περίπου 0,165 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 49,5 ευρώ συνολικά) ενώ για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου, θα ανακοινωθεί ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης των νοικοκυριών επικεντρωμένος αυτή τη φορά στους πιο ευάλωτους.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, τα μέτρα που τους αφορούν, συνδέονται κυρίως με την τόνωση της ρευστότητας. Οι καταβολές των επιστρεπτέων προκαταβολών πάνε πίσω στον χρόνο (έως και τα μέσα Ιουνίου), το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών συνεχίζεται, παρατείνεται και το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ώστε να μειωθεί όπου χρειάζεται το μισθολογικό κόστος ενώ έχουν «παγώσει» και χρεώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου.
Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των μέτρων που προαναφέρθηκαν. Είτε δεν αφήνουν δημοσιονομικό κόστος, είτε το κόστος τους έχει ήδη καλυφθεί από τις υπεραποδόσεις στο σκέλος των φορολογικών εσόδων. Κάτι που σημαίνει ότι και το 2021 κλείνει με το έλλειμμα κάτω από το 7% (δηλαδή ίσως και λίγο καλύτερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού) και το 2022 δεν έχει επιβαρυνθεί ακόμη δημοσιονομικά καθώς ουδείς γνωρίζει τι έχουμε μπροστά μας.
Εκτός από το βραχυπρόθεσμο, την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση έχει να σκεφτεί και τη μεγάλη εικόνα. Το ότι δηλαδή, το 2022 θα κριθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα πρέπει να επιτυγχάνει η χώρα για τα επόμενα πολλά χρόνια (σ.σ. λόγω της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας) αλλά και το ότι θα πρέπει να κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα για να μην χρειάζεται η Ελλάδα ειδικές αναφορές και εξαιρέσεις από την ΕΚΤ προκειμένου να διασφαλίζει χαμηλό κόστος δανεισμού για τα ομόλογά της.