Η μετοχή του ΟΤΕ «φιγουράρει» στις κορυφαίες προτάσεις χρηματιστηριακών εταιρειών για το 2021. Η υψηλή κερδοφορία, η ισχυρή ρευστότητά του, οι υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές στο ΧΑ (656 εκατ.ευρώ) και τα λειτουργικά του κέρδη κάνουν ελκυστική τη μετοχή, με τους επενδυτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική εταιρεία.
Άλλωστε αυτό πιστοποιεί και η αύξηση του ποσοστού που κατέχει η Massachusetts Financial Services Company στο 5%. Η εταιρεία με τον ένα αιώνα ζωής και το portfolio που ξεπερνά τα 500 δισ. δολάρια διεθνώς, έχει επενδύσει εδώ και χρόνια στη μετοχή του ΟΤΕ, όμως τώρα αποφάσισε να αυξήσει τις μετοχές που διαθέτει.
Τι την οδήγησε σε αυτήν της την απόφαση; Τι την οδήγησε σε αυτήν της την απόφαση; Τα θετικά αποτελέσματα του 2020, μιας δύσκολης χρονιάς για τις εταιρείες διεθνώς, καθώς και η αύξηση 20% στις αμοιβές των μετόχων για το 2021, στα 480 εκατ. ευρώ, με προτεινόμενο μέρισμα 0,68 ευρώ ανά μετοχή, ήταν σίγουρα δύο παράγοντες που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην απόφαση της εταιρείας να αυξήσει το ποσοστό της στον όμιλο. Όμως οι κινήσεις του Μιχάλη Τσαμάζ, οι επενδύσεις που δρομολογεί ο όμιλος, οι νέες θυγατρικές που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στις αρχές του 2021 και η επέκταση της εισηγμένης σε νέες δραστηριότητες αποτελούν έναν ακόμη σημαντικό ρόλο που η μετοχή του ΟΤΕ υπόσχεται ανοδική πορεία.
Η εταιρεία έχει θέσει στον στρατηγικό της σχεδιασμό την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 2 δισ.ευρώ την επόμενη τετραετία. Αυτές οι επενδύσεις έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και τις υποδομές της χώρας και εντοπίζονται κυρίως στους τομείς του 5G (άλλωστε η Cosmote έφερε πρώτη το δίκτυο στην Ελλάδα) και στην επέκταση του δικτύου Fiber to the Home σε περισσότερα νοικοκυριά της χώρας με στόχο το μισό εκατομμύριο γραμμές στο τέλος του έτους.
Παράλληλα ένας ακόμη τομέας ο οποίος φαίνεται ότι έει περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης είναι αυτός του ICT, που είχε ακόμα ένα θετικό τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση εσόδων 14% σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2019, αντανακλώντας μια σειρά από σύνθετα έργα για λογαριασμό ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης του σημαντικού έργου της ψηφιακής υπογραφής στο Δημόσιο.
Ένας ακόμη στόχος της διοίκησης της εισηγμένης είναι να ανταποκριθεί στα κελεύσματα της εποχής σχετικά με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού είναι η στροφή σε ψηφιακές λύσεις, η περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
Εκτός όμως των παραπάνω, η διοίκηση Τσαμάζ έχει θέσει ως στόχο την είσοδο σε νέες δραστηριότητες. Στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της σε αγορές που είναι άμεσα συνυφασμένες με την τεχνολογία και τον κύριο κλάδο δραστηριότητάς της. Έτσι λοιπόν το 2021 θα είναι έτος ανακοίνωσης νέων υπηρεσιών και εισόδου σε νέες αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο εντός του έτους αναμένεται η εταιρεία να ξεκινήσει την παροχή των πρώτων υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών.
Η εταιρεία έχει λανσάρει και την υπηρεσία BOX για online παραγγελίες φαγητού, που πρόσφατα ανακοίνωσε και τη συνεργασία του με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ «Μασούτης» και «ΚΡΗΤΙΚΟΣ», δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να παραγγέλνουν -με παράδοση ακόμα και αυθημερόν- όλα τα προϊόντα των συγκεκριμένων σούπερ μάρκετ.
Από τον σχεδιασμό της εισηγμένης δε θα μπορούσε να λείπει η Cosmote TV. Η αύξηση των συνδρομητών της συνδρομητικής πλατφόρμας, οι οποίοι στο τέλος του 2020 έφτασαν τους 575.000, οι νέες υπηρεσίες και ο εμπλουτισμός των παραγωγών της Cosmote TV, αναμένεται να συνεχιστεί και το τρέχον έτος.
Η Cosmote TV, προσφέρει πρόσβαση σε αποκλειστικό premium περιεχόμενο, μέσα από περισσότερα από 90 κανάλια, από τα οποία 16 κανάλια είναι παραγωγής Cosmote TV (Cinema, Series, Sport, History) και είναι διαθέσιμη μέσω δορυφορικής και μέσω διαδικτυακής (streaming) πρόσβασης. Ισχυρό προϊόν συνιστούν οι αθλητικές μεταδόσεις και κυρίως τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (UEFA Champions League, UEFA Europa League, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου) αλλά και σε εγχώριο επίπεδο (Κύπελλα Ποδοσφαίρου Ελλάδας) αλλά και μια σειρά άλλων αγώνων μπάσκετ (NBA, WNBA, NCAA, ACB Liga Ισπανίας, Basketball Super League Τουρκίας, VTB United League), μηχανοκίνητα (Formula 1, MotoGP, WRC, Formula 2, Extreme E), τένις (ΑΤP World Tour Finals, ATP World Tour Masters 1000, ΑΤP World Tour 500, ATP World Tour 250, WTA), βόλεϊ, χάντμπολ, UFC και πυγμαχία.
Στις προτεραιότητες της εταιρείας βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η ενίσχυση του μεριδίου αγοράς στην ασφαλιστική αγορά μέσω του Cosmote insurance, του aggregator για την ασφαλιστική αγορά της εταιρείας βρίσκεται και αυτή .
Την ίδια στιγμή έως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το deal της πώλησης του 54% που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Romania , στην Orange.
Το τίμημα για την πώληση του 100% της Telekom Romania συμφωνήθηκε σε 497 εκατ. ευρώ και το αναλογούν στον ΟΤΕ ποσό με βάση το ποσοστό συμμετοχής του ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των ρευστών διαθεσίμων και του δανεισμού.
Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές του ομίλου για το τρέχον έτος, η διοίκηση αναμένει σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προσαρμοσμένες επενδύσεις 550 εκατ.ευρώ, ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ.ευρώ και αύξηση της αμοιβής προς τους μετόχους κατά 20% συγκριτικά με το 2020.