Η επιτυχής έκδοση του δεκαετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,57 οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην άντληση 3 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ψήφο εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον από την διεθνή επενδυτική κοινότητα, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.
Ειδικότερα ο κ. Σταικούρας αναφέρει:
«Σήμερα η Ελλάδα έλαβε ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η χώρα βγήκε στις αγορές, με επιτυχία.
Άντλησε, με έκδοση δεκαετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,57%.
Επιτόκιο ίσο περίπου αυτού της αντίστοιχης τελευταίας έκδοσης, τον Οκτώβριο του 2019.
Και φυσικά, επιτόκιο πολύ χαμηλότερο της αμέσως προηγούμενης έκδοσης, τον Μάρτιο του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.
Επιπρόσθετο θετικό στοιχείο, αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς του ΟΔΔΗΧ, αποτελεί η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.
Τα ανωτέρω αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου της Κυβέρνησης, καθώς και την αξιοπιστία της, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της.
Πάνω σε αυτή τη βάση, με πίστη στις δυνάμεις μας, αυτοπεποίθηση και σκληρή δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.
Ώστε να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες.
Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!».
Σημειώνεται ότι το δεκαετές ομόλογο – το δεύτερο που εκδίδεται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας - έχει ημερομηνία λήξης το 2030, ενώ ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan. Όπως προαναφέρθηκε, η χώρα άντλησε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 15,75 δισ. ευρώ και το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,57%.
Το τάιμινγκ θεωρείται ιδανικό έπειτα από τη βελτίωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων με το κόστος δανεισμού να έχει υποχωρήσει περίπου 65% από τα μέσα Μαρτίου, γεγονός που οφείλεται στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από τις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 δισ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.
Αναλυτές θεωρούν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας θα μειωθούν περαιτέρω μετά την πρόσφατη αύξηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της δύναμης πυρός του έκτακτου QE, κατά 600 δισ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά στα 1,35 τρισ. ευρώ. Έως πρότινος η ΕΚΤ παρείχε τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Έως τα τέλη Μαΐου είχαν αγοραστεί μέσω του Pandemic Emergency Purchase Programme περί τα 4,7 δισ. ευρώ ελληνικών τίτλων. Τώρα, μετά και την αύξηση από την ΕΚΤ του PEPP κατά 600 δισ. ευρώ, η πρώτη θα μπορεί να αγοράσει περί τα 25 δισ. ελληνικών τίτλων.