Πυκνώνουν οι επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στην ενέργεια

Πυκνώνουν οι επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στην ενέργεια

Μια ακόμη εταιρεία και συγκεκριμένα η γαλακτοβιομηχανία Κρι – Κρι αποφάσισε να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών της αναγκών με τη μέθοδο της αυτοπαραγωγής.

Πρόκειται για μέθοδο η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν στόχο να μειώσουν το κόστος της ενέργειας, έναν παράγοντα που δημιουργεί προβλήματα στις εταιρείες σαφώς μεγαλύτερα και από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.

Η Κρι Κρι με μια επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ σε μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας στις εγκαταστάσεις της στις Σέρρες, ξεκίνησε να παράγει βιοαέριο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τα υγρά απόβλητα της εγκατάστασης παγωτού και γαλακτοκομικών, καθώς και τον ορό γάλακτος που προκύπτει από τη στράγγιση γιαούρτης.

Το βιοαέριο που παράγεται αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, καθώς ένα μεγάλο μέρος την ανάγκης του εργοστασίου σε φυσικό αέριο καλύπτεται από το παραγόμενο βιοαέριο, μειώνοντας έτσι το ενεργειακό κόστος λειτουργίας της βιομηχανίας.

Ακόμη, σύμφωνα με την εταιρεία, στο τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 998kW, η οποία θα δέχεται το παραγόμενο βιοαέριο. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται πρόκειται να διατίθεται στη συνέχεια στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης είναι πολλαπλά. Ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος, η εταιρεία επιλύει οριστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης του ορού γάλακτος, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, περιορίζοντας μεταξύ άλλων τις ετήσιες εκπομπές CO2 στο εργοστάσιο.

Επιπρόσθετα, η μείωση της κατανάλωση φυσικού αερίου συμβάλλει και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων του εργοστασίου, ιδιαίτερα μάλιστα στην παρούσα συγκυρία όπου παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις στον χώρο της ενέργειας.

Η Quest Energy
 

Ένας ακόμη  όμιλος, η Quest Holdings, μέσω της θυγατρικής της Quest Energy δραστηριοποιείται στο τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας .Η εταιρεία έχει μετά από σημαντικές νέες επενδύσεις που υλοποιήθηκαν την τελευταία διετία διαθέτει είκοσι φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 30MW βάσει των τελευταίων στοιχείων του Ιανουαρίου 2022 και βρίσκεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης και επενδύσεων.

Εκτός από τον μακροπρόθεσμο στόχο της να συνεισφέρει στην αλλαγή του ενεργειακού μίγματος της χώρας μας, η εταιρεία εκμεταλλεύεται την παραγόμενη ενέργεια να μειώσει και το ενεργειακό κόστος του ομίλου.

Μάλιστα, όπως είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ομίλου Quest, Θεόδωρος Φέσσας στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, αναφερόμενος στην αβεβαιότητα λόγω της Ρωσο – ουκρανικής σύγκρουσης αλλά και στις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, ο όμιλος δεν έχει μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση.

Ενεργειακή αυτονομία σε καλλιέργειες

 

Η ενεργειακή αυτονομία έχει εισέλθει και στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και συγκεκριμένα στις αγροτικές καλλιέργειες,

Στην περιοχή Θέρμης στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί, ήδη, το πρώτο 100% πράσινο θερμοκήπιο παγκοσμίως έχουν δημιουργήσει σε αγρόκτημα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος AgroRes τρεις ελληνικές εταιρείες με έδρα την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η ΟΕΤ, η ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ και η SHELTER, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το θερμοκήπιο, αυτό έχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία, αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοτυπία του συστήματος είναι ότι τροφοδοτείται με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς, που επίσης παράγονται στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες, αλλά και τηγανόλαδα, κάτι που τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δε παραγόμενη ενέργεια αυξάνει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα της παραγωγής.

Ενεργειακά πάρκινγκ αυτοκινήτων

 

Η ίδια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί και για την δημιουργία ενεργειακών πάρκιγνκ, μέσω των οποίων παράγεται ενέργεια για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Με την ίδια ενέργεια που παράγεται από το φως φωτίζεται και τις βραδινές ώρες.

To πάρκινγκ αυτόνομης παραγωγής ενέργειας και φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (OPV Solar Parking and Charging EV), διαθέτει συστήματα ασφαλείας με κάμερες, και φωτισμό και πέρα από χώρους στάθμευσης σε εθνικές οδούς ή σούπερ μάρκετ μπορεί ως σύστημα να τοποθετηθεί και σε στάσεις λεωφορείων.