Του Γιώργου Φιντικάκη
Πρώτα ήταν το ΔΝΤ, μετά η Μέρκελ και πλέον τη σκυτάλη πήρε ο Κλάους Ρέγκλινγκ με μια ηχηρή προειδοποίηση ότι τα μέτρα για το χρέος θα παγώσουν, εάν υπάρξει υπαναχώρηση από τις μεταρρυθμίσεις. Τις τελευταίες ημέρες οι προειδοποιήσεις ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη παροχολογία και τις υποσχέσεις για αναστολή των μεταρρυθμίσεων, πέφτουν βροχή.
Βάζοντας με τη σειρά του φρένο στις φιέστες και στην κυβερνητική υποσχεσιολογία, το μήνυμα Ρέγκλινγκ είναι το πιο αυστηρό απ'' όλα όσα έχουν μέχρι τώρα σταλεί προς την κυβέρνηση. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφάσισε το Eurogroup στις 21 Ιουνίου δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, είπε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από το βήμα εκδήλωσης της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στο Μόναχο. Και συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από τη μεταρρυθμιστική προσήλωση που θα επιδείξει η Αθήνα.
“Είναι σημαντικό για το μέλλον, η Ελλάδα να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της. Αν υπαναχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις, ορισμένα από τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανασταλούν. Η Αθήνα θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ESM έως ότου επιστρέψει όλα τα δάνεια της", είπε ο Ρέγκλινγκ.
Δήλωση που έρχεται στον απόηχο όσων τόνισε προ ημερών το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεφύγει από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και αλλού, αλλά και των δηλώσεων Μέρκελ ότι “δεν τελειώνουν τα πάντα για την Ελλάδα στις 20 Αυγούστου”.
Δήλωση όμως που έρχεται να θυμίσει και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αυτό που απέσπασε η κυβέρνηση δεν ήταν μια καθαρή και χωρίς αιρεσιμότητες λύση για το χρέος, αλλά μια ακόμη υπόσχεση ελάφρυνσης τους, που για πολλοστή φορά συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Και οι συγκεκριμένοι όροι περιλαμβάνουν σίγουρα και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Σε μια στιγμή που το Μαξίμου είναι απορροφημένο στο πακέτο παροχών που ετοιμάζει ενόψει της ΔΕΘ, οι δανειστές βλέπουν ισχυρές ενδείξεις ότι επειδή η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα. Και κινείται προς μια κατεύθυνση αφενός να αποκλίνει από δεσμεύσεις που έχει αναλάβει (περικοπή συντάξεων), αφετέρου να ικανοποιήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (αύξηση κατώτατου μισθού, επέκταση συμβάσεων), υπονομεύοντας όμως την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης.
Τυχαίο δεν είναι ότι ο Ρέγκλινγκ άφησε να εννοηθεί πως όσα έχουν συμφωνηθεί θα τηρηθούν πιστά και η υλοποίηση τους θα εποπτεύεται τόσο από τον ESM όσο και από τις αγορές. Όπως είπε, η Ελλάδα γνωρίζει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι επενδυτές θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν συνεχώς τη χώρα, όπως συνέβη και με άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα στήριξης. «Αυτό που έχει σημασία για τις αγορές είναι οι ελληνικές οικονομικές πολιτικές να εξακολουθούν να στοχεύουν στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα μετά το τέλος του προγράμματος», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού υπενθυμίζει το αυτονόητο. Ότι ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, καθώς μέχρι στιγμής έχει δανείσει 189 δισ. ευρώ στη χώρα, ήτοι ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 100% του ελληνικού ΑΕΠ και καλύπτει περισσότερο από το ήμισυ του δημόσιου χρέους της χώρας.
Και καλεί στην ουσία την ελληνική κυβέρνηση να ξεχάσει τα μικροπολιτικά παιχνίδια, και τις φιέστες εντυπωσιασμού, και να δώσει βάρος στις μεταρρυθμίσεις, μηνύματα που θα ενταθούν όσο θα οδεύουμε προς το φθινόπωρο, και θα ανεβαίνει ο υδράργυρος στο προεκλογικό θερμόμετρο.