Εξάμηνη παράταση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους, με ταυτόχρονη μείωση του μηνιαίου ποσού για την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Οκτώβριο, όπως εκτιμά η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Reuters.
Οι βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούν μια σειρά χώρες και κυρίως η Γερμανία -μόλις χθες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Jens Weidmann, δήλωσε ότι το QE πρέπει να περιοριστεί καθώς εξέλειπαν οι αιτίες που το κατέστησαν αναγκαίο- φαίνεται πως πείθουν τους οικονομολόγους ότι επίκειται αλλαγή στη στάση της ΕΚΤ και του Mario Draghi.
Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις 11-14 Σεπτεμβρίου, η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης θα συνεχιστεί και για τον επόμενο χρόνο, όμως ο πληθωρισμός αναμένεται αρκετά κάτω του 2%, που είναι ο στόχος, τουλάχιστον μέχρι το 2019. Έτσι, το αξίας πλέον των 2 τρισ. ευρώ QE εκτιμάται ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί και να υπάρξει σταδιακή και προσεκτική απεμπλοκή από αυτό -κάτι, άλλωστε, που υποστηρίζει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
Σημειώνεται ότι μόνο δύο από τους 52 που συμμετείχαν στην έρευνα εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα περιμένει για να λάβει τις αποφάσεις της έως τον Δεκέμβριο, όταν αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.
Όσο για την παράταση του προγράμματος, η «μέση» εκτίμηση των 39 οικονομολόγων που απάντησαν μια επιπλέον ερώτηση συνάδει με το εξάμηνο, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο.
Πάντως, το ζήτημα έχει και μια πρακτική διάσταση, καθώς η ΕΚΤ έχει ήδη στα χαρτοφυλάκιά της ένα μεγάλο μέρος της αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. «Μια συνέχιση του QE με την ίδια μορφή το 2018, όπως ακούγεται από κάποιους, δεν φαίνεται να αποτελεί επιλογή… καθώς η έλλειψη των προς αγορά ομολόγων θέτει ένα σκληρό, τεχνικό περιορισμό στο πρόγραμμα του QE», σημείωσε αναλυτής στην SEB.
Ερωτηθέντες για το ποιο θα είναι το μηνιαίο ποσό αγορών της ΕΚΤ από τον Ιανουάριο, η ενδιάμεση εκτίμηση από αντίστοιχο αριθμό συμμετεχόντων ήταν 40 δισεκ. ευρώ, από τα 60 δισεκ. ευρώ σήμερα. Οι προβλέψεις κυμαίνονταν μεταξύ 30 δισεκ και 50 δισεκ. ευρώ.
Σε ερώτηση για το πότε θα τερματίσει τελείως το πρόγραμμα η ΕΚΤ, οι 31 από τους 33 οικονομολόγους δήλωσαν έως το τέλος του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων και έξι που είπαν ότι μπορεί να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018. Οι υπόλοιποι δύο απάντησαν ότι οι αγορές θα σταματήσουν κάποια στιγμή το 2019.