Η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μια κρατική διάσωση των ιταλικών τραπεζών, η οποία θα προστατεύει εν μέρει τους μικρομετόχους, ωστόσο παραμένει σταθερά ενάντια στην προστασία όλων των πιστωτών από απώλειες, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Όπως εκτιμά το πρακτορείο, πρόκειται για μία ένδειξη ότι το Βερολίνο επιθυμεί να ρίξει τους τόνους σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης της τραπεζικής κρίσης στην Ιταλία.
«Δεν είμαστε "Ταλιμπάν" στο θέμα αυτό» είπε ο γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι δεν υποτιμούνται τα ρίσκα γύρω από το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, ειδικά από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που έχει υιοθετήσει μια σκληρή δημόσια στάση.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters.
«Υπάρχει η διάθεση για συμβιβασμό σχετικά με την εφαρμογή των κανονισμών για το "bail in". Θα είμαστε ικανοποιημένοι με μία μορφή μερικού "bail in" που θα προστατεύει τους μικρομετόχους» είπε η πηγή στο πρακτορείο.
«Οι Ιταλοί επιμένουν να μην γίνει οποιοδήποτε bail in. Αυτό δεν είναι στο τραπέζι. Δεν πρόκειται να δεχτούμε μια τέτοια κατάφωρη περιφρόνηση των κανόνων του bail in», πρόσθεσε. «Ωστόσο, στο πλαίσιο της οδηγίας (για το bail-in) υπάρχουν περιθώρια. Μπορείς να προστατέψεις τους μικρούς επενδυτές πλήρως. Ή να προστατεύσεις όλους τους επενδυτές λιανικής μέχρι ενός ορισμένου ποσού», όπως είπε.
Ερωτηθείς ποιο όριο θα μπορούσε να εφαρμοστεί, η πηγή ανέφερε ένα ποσό των 100.000 ευρώ. Αυτό θα επεκτείνει αποτελεσματικά την προστασία που έχουν οι αποταμιευτές σε μια προβληματική τράπεζα έως τους μικρούς επενδυτές στα ομόλογά της.
Η ιταλική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε ένεση κεφαλαίων στις ιταλικές τράπεζες με την χρήση δημόσιων πόρων, αλλά οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν να επιβληθούν πρώτα απώλειες στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, έχει πει ότι δε συντρέχει ανάγκη για γρήγορη δράση, σημειώνοντας ότι τα τραπεζικά προβλήματα της Ιταλίας δεν αντιπροσωπεύουν μια «οξεία κρίση».
Ωστόσο, η πηγή του Reuters είπε ότι πλέον υπάρχει μια αναγνώριση από το Βερολίνο ότι οι Ιταλοί θα πρέπει να κινηθούν ώστε καλύψουν τις τράπεζές τους «όσο πιο γρήγορα και όσο το δυνατόν πληρέστερα». Η πηγή εξέφρασε επίσης ανησυχία για μια ενδεχόμενη «μικρή λύση», λέγοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.